Det uttalade målet är att en gång för alla avväpna Hamas, förgöra de tunnlar som leder från Gaza till israeliska byar och städer och slå ut terroristernas baser och förråd. Sammanlagt strider nu 86 000 reservister på den israeliska sidan. Premiärminister Benjamin Netanyahu har förklarat att kriget inte kommer att stoppas förrän syftet är uppnått. Han har varnat för att konflikten kan komma att bli långvarig.
Att Israel är trött på de ständiga hoten och attackerna från Hamas är förståeligt. Hamas är en terrororganisation vars långsiktiga mål är att utplåna Israel och som förtrycker sina invånare samt har som krigsföringsstrategi att använda befolkningen som mänskliga sköldar. Men frågan är om planen att bomba bort Hamas kommer att lyckas. Förvisso har Israel internationellt stöd för den självklara premissen om självförsvar. Nyligen fyllde landet sitt ammunitionsförråd med materiel från USA. Men med ökade dödstal stiger också omvärldens misströstan kring Israels övervåld. Relationen mellan Israel och USA är trots allt mer ansträngd än på länge.
Amnesty International kräver att FN inför ett vapenembargo mot både Israel och Gaza. I en debatt i Europaparlamentet i onsdags höjdes fördömande röster från flera partigrupper. ”Svaret på den här krisen är sannerligen inte mer våld”, menade den rumänske ledamoten Cristian Preda. Han har rätt.
De medel som den israeliska militären använder sig av är inte försvarbara. Över 1 000 palestinier, merparten civila, har fått sätta livet till under den pågående konflikten. Under natten till onsdag dödades 20 personer i en bombattack mot en FN-skola i Gaza. Detta är ett helt oacceptabelt sätt att föra krig på.
Även om Hamas försvagas, är det de civila som får betala priset för konflikten. Israel varnar i regel Gazas invånare innan attacker, men det finns knappast någonstans att fly. Elektricitet och vattensystem är utslagna. Mat och mediciner saknas till en stor del av invånarna. Förödelsen kommer att ta månader att reparera.
Den israeliska befolkningen, som tvingas leva med ständiga hot om raketattacker, är sannolikt också trött på kriget. I Jerusalem har samvaron mellan araber och judar kraftigt försämrats. Ett reportage i DN (31/7) vitnar om hur judiska journalister utsätts för våld av palestinier, och att araber inte vågar låta sina barn handla i de judiska områdena.
Konflikten måste få ett slut. Tyvärr är det oklart hur detta ska ske. Ingen av parterna verkar vara särskilt intresserade av att uppta fredliga förhandlingar, och det finns inte heller någon naturlig medlingspart. Men klart är att det inte går att bomba fram en fredlig lösning i Mellanöstern.
Det borde Benjamin Netanyahu inse. Det är civilbefolkningen som får lida av Israels övervåld. Med Israels strategi kommer konflikten endast att fördjupas.