Döms för 16:e gången - utvisningskrav avslås

Uppsala tingsrätt dömer en 37-åring från Lettland för 16:e gången. Trots krav på utvisning från flera åklagare får mannen även denna gång stanna i Sverige.

De senaste två åren har tre åklagare utan framgång krävt att den 37-årige mannen från Lettland ska utvisas.

De senaste två åren har tre åklagare utan framgång krävt att den 37-årige mannen från Lettland ska utvisas.

Foto: Staffan Claesson

Nyheter2019-11-06 07:03

Den 37-årige mannen från Lettland besökte Uppsala i somras. Under två dagar stal han tio flaskor whisky vid Systembolaget i Boländerna. 

I slutet av oktober dömdes han av Uppsala tingsrätt för whiskystölderna samt för ytterligare tillgreppsbrott och narkotikabrott. Straffet blev fyra månaders fängelse.

37-åringen hade tidigare dömts vid 15 tillfällen, främst för olika stölder och narkotikabrott. I det aktuella målet i Uppsala krävde åklagaren att mannen skulle utvisas men tingsrätten sa nej. 

Uppsala tingsrätt menar att det visserligen finns starka skäl att utvisa 37-åringen. 

Rätten befarar att han kommer att fortsätta begå brott i Sverige, något som kan vara en grund för utvisning. Hans brottslighet anses även utgöra "ett hot mot allmän ordning och säkerhet".

En persons anknytning till Sverige spelar roll vid utvisningsärenden. I fallet med 37-åringen medför hans asociala levnadssätt och kriminella värderingar att han brister i anknytning till det svenska samhället,  skriver domstolen. 

Men det finns även faktorer som talar emot utvisning av mannen. I tingsrätten vittnade en svensk medborgare om att hon "till och från" har en kärleksrelation med den lettiske mannen och att han ibland bor hos henne.  

För utvisning av en någon som varit i Sverige mer än fem år krävs synnerliga skäl. Enligt egen uppgift har 37-åringen vistats i riket i ungefär fem år.

Andra uppgifter som enligt domstolen talar för att mannen ska få stanna är att hans anknytning till Lettland är svag. Dessutom får han vård i Sverige för hälsoproblem. 

Sammantaget anses kraven för utvisning inte vara uppfyllda och tingsrätten ogillar åklagarens yrkande om att mannen ska tvingas lämna Sverige.

Det här är inte första gången som åklagare förgäves begärt att 37-åringen ska utvisas.  

I april 2018 fick han 14 dagars fängelse av Nacka tingsrätt för försök till stöld. Åklagaren begärde att han skulle utvisas på fem år. 

Domstolen sa dock nej, bland annat med hänvisning till att han hade flickvän och fick behandling för sjukdom här i landet.

En månad senare, i maj 2018, dömdes mannen av Stockholms tingsrätt till en månads fängelse för stöld.

Även den gången avslogs åklagarens utvisningskrav.

Regeringen ska se över reglerna för utvisning och det pågår ett arbete med att ta fram utredningsdirektiv, uppger Adriana Haxhimustaf, pressekreterare hos justitieminister Morgan Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om