63-årig kvinna i Gottsunda äger 676 bilar

Flera kriminella använder bilmålvakter för att slippa p-böter. Reglerna ses nu över och det kan bli en maxgräns för hur många fordon en person får äga.

En 63-årig kvinna med adress i Gottsunda är registrerad för Uppsalas största fordonsinnehav.

En 63-årig kvinna med adress i Gottsunda är registrerad för Uppsalas största fordonsinnehav.

Foto: TT/UNT (Montage)

Nyheter2019-11-27 07:00

En 63-årig kvinna med adress i Gottsunda är registrerad för Uppsalas största fordonsinnehav. Hon står som ägare till 676 fordon och hennes bilpark blir allt större. Så sent som i förra veckan ska hon ha köpt ytterligare en bil.

Kvinnan har ett så kallat samordningsnummer, ett slags provisoriskt personnummer för människor från andra länder.

Enligt vad tidningen erfar har dock den 63-åriga kvinnans samordningsnummer inte gjort några avtryck i vanliga myndighetsregister där de normalt brukar synas. Det är därför oklart om hon existerar eller om det rör sig om en påhittad identitet. 

63-åringen, eller hennes identitet, används sannolikt som bilmålvakt, det vill säga som en slags bulvan åt de som i verkligheten äger bilarna. De verkliga bilägarna kan på så sätt undkomma fordonsskulder.

Kvinnan är registrerad för 33 000 kronor i skulder, varav merparten är fordonsrelaterade. Bilmålvakter med hundratals bilar brukar ha betydligt större skulder än så. Det kan tyda på att bilarna i kvinnans fall förts utomlands.    

Trots att kvinnan i Gottsunda står som ägare för över 600 bilar ligger hon långt efter den person som toppar rikslistan. Det är en Malmöbo som på papperet äger 3 602 fordon.

För att slippa betala p-böter, bilskatt och andra fordonsavgifter förekommer det att inte minst kriminella personer anlitar bilmålvakter. Bilmålvakten registreras som ägare av bilen men äger den bara på papperet. Fordonet körs dock av dess verklige ägare medan betalningskraven skickas till bilmålvakten.

De senaste åren har polisen uppmärksammat att många bilmålvakter utgörs av personer med samordningsnummer. Enligt polisen använder utländska stöldligor ofta bilmålvakter med samordningsnummer. 

Nationella operativa avdelningen, Noa, vid polisen har undersökt hur många personer i Sverige med samordningsnummer som är registrerade för minst tio fordon.

2017 rörde det sig om 512 personer. 2019 hade siffran stigit till 726 personer.

De 726 individerna med samordningsnummer och innehav på minst tio fordon är tillsammans registrerade för 36 000 fordon. Gruppen har totalt 99 miljoner kronor i fordonsskulder. 

På två år har de här personernas sammanlagda fordonsskulder ökat med cirka 30 procent. 

Polisen har konstaterat att samordningsnummer i vissa fall inregistrerats för påhittade identiteter och systemet har kritiserats för bristande kontroller.

Problemet med bilmålvakter har påtalats av polisen i många år. I oktober i år tillsatte regeringen en utredning för att stävja problemet. 

Utredaren ska bland annat analysera om det bör införas en maxgräns för hur många fordon som får registreras på en person. 

"Jag är beredd att pröva alla vägar för att sätta stopp för bilmålvakterna", uppger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Parallellt utreder regeringen hur fusk med samordningsnummer ska motverkas.

Mikael Oscarsson, (KD) riksdagsman från Uppsala, anser att individer med samordningsnummer ska kunna registreras som ägare till max två fordon per person. Han menar att en sådan regel borde ha införts för länge sedan.

– Det har gått över två år sedan jag första gången tog upp frågan i riksdagen, säger Mikael Oscarsson. 

– Nu är beskedet att det ska göras en utredning och sedan går det ännu mer tid innan ett lagförslag är klart. Det här visar på en förfärande senfärdighet.

 Den person i Sverige som är registrerad för flest fordon är en Malmöbo som på papperet äger 3 602 stycken.
Den person i Sverige som är registrerad för flest fordon är en Malmöbo som på papperet äger 3 602 stycken.
Bilmålvaktslagen utreds

Regeringen ser över den så kallade bilmålvaktslagen. En utredare ska undersöka:

 * om det ska införas en maxgräns för antalet bilar en person med stora fordonsskulder ska få äga.

* om polisen ska få större möjligheter att ingripa mot fordon med fordonsrelaterade skulder.
* om personer som saknar rätt att vistas i Sverige ska få vara registrerade som fordonsägare i riket.
* hur fordon ska hanteras som registrerats på en person med falsk identitet.

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!