Grattis bilen - 125 år!

Den 29 januari 1886 var en dag som skulle få stor betydelse i teknikhistorien. Då lämnade tysken Carl Benz in sin patentansökan på en Motorwagen - ett lätt trehjuligt fordon med explosionsmotor.

Foto:

Uppsala2011-01-29 12:00

Det tyska patentet DP 37435 betydde att bilens era hade inletts. I augusti 1886 fick en annan tysk, Gottfried Daimler, sin patentansökan för en bensindriven fyrtaktsmotor godkänd. Motorn placerade Daimler både i världens första motorcykel och i ett fyrhjuligt fordon. I år fyller alltså bilen 125 år.

Häst och vagn var 1886 fortfarande det vanligaste sättet att ta sig fram - om man inte gick. Järnvägen var väletablerad, liksom ångbåtarna. Men vagnar med ångmaskin blev inte någon framgång - de var för tunga och klumpiga.

Benz trehjuling var då det i särklass minsta motordrivna fordon som byggts - något som skapade helt nya förutsättningar för motordriven trafik på vägarna. Speciellt efter att Carl Benz hustru Berta 1888 tog trehjulingen på en då oöverträffad långtur på 194 kilometer - bilen var inte längre bara ett experiment.
Förvånansvärt många av de tidiga bilderna på Benz bil visar faktiskt kvinnor bakom ratten (som inte var någon ratt utan en styrstång).

Dock blev varken Benz eller Daimlers bilar någon succé. I stället blev det främst fransmännen som vidareutvecklade bilen. Den första bil som kom till Sverige visades upp på en mässa i Göteborg 1891.
- När mässan var över sändes bilen tillbaka och en Göteborgstidning skrev att den "knappast hade någon framtid här även om den är mer svårstulen än en häst", säger Gert Ekström, pensionerad intendent på Tekniska museet i Stockholm och författare till böcker om den tidiga bilismen.

Benz Motorwagen
+ Benz Motorwagen från 1886 byggdes bara i ett exemplar, vägde 100 kilo och drevs av en explosionsmotor på 0,9 hästkrafter.
+ Toppfarten för Benz Motorwagen var 16 kilometer i timmen.
+ 1888 fanns Benz trehjuling för första gången att köpa - med en motor på 1,5 hästkrafter.
+ Den amerikanska T-Forden lanserades 1908 och med den startades massproduktionen av bilar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om