Toppa din soppa!
Den första månaden på året brukar plånboken vara tom, midjemåttet något större och fantasin tryter efter alla fester och middagar i jul. Då passar det utmärkt med soppa.-Men soppa blir man väl inte mätt av, klagar en del när det kommer på tal.
Mat & dryck. Soppor att ta med. Liselotte Forslin lagar soppor och visar hur man enkelt tar med dem till jobbet. Broccolisoppa med ädelost.
Foto: Emma Eriksson
Soppa blir också så mycket mer en hel måltid om du serverar ett gott bröd, gärna hembakt och en god lagrad ost eller en god röra. Färsk frukt är en bra avslutning och jag lovar att du kommer att vara mätt länge.
Att ta med sig soppa till jobbet är också ett begåvat val för plånbok och kropp. Ett smart sätt att transportera slät soppa är i små plastflaskor som det till exempel varit mineralvatten i. Har du en matigare soppa är det en tät plastburk som gäller. Men tejpa gärna fast locket och lägg burken i en plastpåse. Det är inte kul att få soppan i väskan eller portföljen.
Ta med tillbehören i små burkar av plast eller barnmatsburkar. Ett annat bra tips är att spara burkar som det varit crème fraiche i och använda till krutonger, smulad ost eller vad det nu är du vill toppa din soppa med. Här kommer tre härliga varianter med goda tillbehör.
Sopptillbehör, använd gärna rester:
Krutonger av grova bitar dagsgammalt bröd hastigt stekt i Olivolja och flingsalt
Riven ost
Feta, ädelost eller stekt halloumi i smulor
Rostade frön och nötter
Mixade örter i olivolja
Rivet skal av ekologisk citron, apelsin
Knaperstekt bacon
Salamichips eller parmachips torkade i ugnen ca 15 minuter
Räkor
Grillad eller stekt kyckling
Förslag på röror till brödet:
Hummus av kikärtor eller gula ärtor, spiskummin, sesamolja, citron, vitlök, persilja och olivolja
Bönröra av kidneybeans med rostad vitlök, balsamico och olivolja
Tapenade av oliver, sardeller, vitlök, kapris och olivolja
röd eller grön pesto, ev utblandat med färskost
Smaksatt färskost
Mixad rostad paprika med lite crème fraiche
Riven lagrad ost utrörd med lite crème fraiche
Morotsoppa med hetta
(4 portioner)
En varm vintersoppa som värmer av het chili, ingefära och mustig kanel.
1 hackad schalottenlök
2 hackade vitlöksklyftor
1 tumstor bit färsk ingefära, riven
1 urkärnad och finhackad chili
2 msk olivolja
500 g morötter
1 l stark kycklingbuljong
1 kanelstång
salt och nymald svartpeppar
1 stor pressad apelsin
ev vatten till spädning
Serveringsförslag
Skalade räkor och korianderkvistar
Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs schalottenlök, vitlök, ingefära och chili snabbt utan att det tar färg. Skala morötterna och skär i slantar. Låt det bryna med någon minut utan att det bränns. Häll på buljong och lägg i kanelstången.
Låt det sjuda utan lock cirka 15 minuter eller tills morötterna är mjuka. Tag upp kanelstången och mixa soppan slät och häll tillbaka soppan i grytan. Pressa apelsinen och tillsätt saften. Låt det få ett uppkok och smaka av med salt och peppar. Späd med vatten om soppan blir för tjock. Servera som den är eller med räkor och koriander.
Borstj
(10-12 portioner)
Det här är ett recept för många personer, perfekt för helglunch med ett gott bröd till. Får du något över är det bara att ta med i en burk med lite crème fraiche eller gräddfil på sidan om.
500 g rödbetor
1 stor morot
85 g rotselleri
70 g palsternacka
2 gula lökar
½ vitlök
250 g vitkål
700 g högrev eller märgpipa
300 g rökt sidfläsk
1 dl olivolja
2 msk balsamico
4 msk tomatpuré
1 msk torkad timjan
15 dl stark kycklingbuljong
salt, nymald svartpeppar, lite socker
Serveringsförslag
4 dl crème fraiche
gärna ett gott surdegsbröd samt lagrad ost
Skala rotfrukterna och löken. Skär rotfrukterna i centimeterstora tärningar. Klyfta löken och finhacka vitlöken. Skär vitkålen i strimlor. Tärna köttet och fläsket i centimeterstora tärningar.
Hetta upp hälften av oljan i en stor gryta, typ syltgryta. Bryn rotfrukter, löksorter och kål ca 5 minuter på medelvärme tillsammans med lagerbladen. Rör då och då. Hetta upp resten av oljan i en stor stekpanna och bryn fläsket knaprigt. Tag upp med hålslev och bryn sedan köttet. Salta och peppra. Tillsätt balsamico, tomatpuré och timjan och fräs snabbt ihop det med köttet under omrörning. Lägg kött och fläsk i grytan tillsammans med rotfruktsfräset.
Häll på buljongen och låt det sjuda under lock i ca 45 minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar och runda till sist av med ett par nypor socker. Servera med en klick crème fraiche eller gräddfil.
Broccolisoppa
(4 portioner)
Broccolisoppa är ofta förknippat med grädde och crème fraiche men faktum är att om du serverar med några smulor krämig ädelost på toppen behövs inte det extra fettet. Perfekt för figur och plånbok.
1 stånd färsk broccoli, 250 g
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 dl vitt vin (kan uteslutas)
6-8 dl stark kycklingbuljong
1 nypa socker
salt och nymald svartpeppar
Serveringsförslag
Smulad ädelost och/eller
Knaperstekt smulad bacon
Rostade solrosfrön
Skär broccolin i mindre bitar. Skiva även stjälken. Dela purjon på längden och skölj ur eventuell sand. Strimla den tvärsöver i ringar. Skala och hacka vitlöken. Hetta upp smöret i en stor gryta och fräs först purjo och vitlök mjukt utan att det tar färg. Lägg i broccolin och låt det fräsa med en stund. Häll i vinet och den mindre mängden buljong. Om du inte använder vin tar du den större mängden buljong. Lägg på lock och låt de sjuda i ca 10 minuter tills brocclin är mjuk. Mixa slätt och smaka av med socker, salt och peppar. Servera med lite smulad ädelost eller alla tillbehören tillsammans.
I säsong
Kål
Använd rödkål, savoykål, grönkål, vitkål, brysselkål i sallader tillsammans med citrus, rödlök, oliver och god olja samt flingsalt. Förväll färsk brysselkål och stek med sardeller och vitlök i olivolja. Gör rullader med savoykål och sjud i vin och grädde.
Rotfrukter
Rotfrukter kan bakas, rostas, stekas eller kokas och mixas till ljuvliga puréer. Gör soppa, ät rostade som tillbehör eller med fetaost och grym, råriv till sallad. Lägg med i grytor eller soppor.
Citrusfrukter
Ät som de är, pressa till juice och smaksätt med färskriven ingefära, låt halvor av citrus steka med i ugnen med kyckling, smaksätt grytor och soppor, blanda i sallad.
Exotiska frukter
Exotiska frukter passar bra till desserter eller att ätas som de är, att dekorera med, blanda i sallader och tillsammans med en del asiatisk mat.
Svenska äpplen
Än finns det svenska äpplen kvar. Det är inte försvarbart att köpa äpplen som fraktas från andra sidan jordklotet. Njut av de svenska smakerna så länge de finns.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!