NÄgot sött eller salt till glöggen?

Nu inleds snart adventsveckorna, dÄ glöggtillstÀllningarna avlöser varandra. Liselotte Forslin bjuder pÄ bÄde söta och salta tillbehör.

Foto:

Mat & dryck2013-11-15 09:39

Innan jag blev matjournalist och matstylist var jag duktig pÄ att stÀlla till med middagar och kalas. Jag planerade i dagar, lÀste amerikanska mat- och inredningsmagasin och Martha Stewart var min musa. Jag pyntade, handlade och lagade och var den perfekta vÀrdinnan.

Glömmer inte ett glöggkalas för mina grannar i vindsvÄningen i Luthagen. Jag hade pyntat ett bord med allehanda julpynt, glögg och massor med glöggtillbehör pÄ höga, stiliga vÄningsfat. Granndottern Emelina kom med ett fantatstiskt pepparkakshus och vi hade hur kul som helst. Det var dÄ det. Med tre fiktiva glöggkalas för olika magasin redan avverkade i Är rÀcker inte min passion till nÀr det gÀller att bjuda in till ett riktigt kalas. Sorry, vÀnner.

Men jag hoppas att jag kan inspirera till andra till nÄgot nytt till er glögg i Är. Jag gillar ju kombon sött och salt, det Àr precis vad glögg behöver. Och förresten sÄ Àr glögg hiskeligt sött sÄ mitt rÄd Àr att ha en god vintoddy, en kanna chai-te eller en varm Àppeldryck pÄ lut.

Ska ni bara bjuda pÄ ett av mina tillbehör sÄ Àr druvpizzan ett sÀkert kort. HÀr bestÀmmer du sjÀlv om du vill dela den i smÄ munsbitar eller lÄta var och en fÄ en större bit att Àta med nypan. Jag lovar att du fÄr göra dubbel sats. Rackarns, vad god den Àr.

Att fĂ„ in julsmaker som nötter, mustiga kryddor, pepparkakor, Ă€pplen och torkad frukt i tillbehören Ă€r inte dumt. Dadlarna Ă€r ett bra exempel pĂ„ det. FĂ€rska dadlar finns i smĂ„ askar i fruktdisken och om ni inte upptĂ€ckt dem Ă€n Ă€r det dags. Jag har fyllt dem med en krĂ€mig blandning av Ă€delost- och brie, sĂ„ kallad ”bluebrie”.

Det finns mÄnga sÀtt att fylla dadlar. Ett sÀtt Àr att lÀgga in en skÄllad mandel, linda bacon runt och steka som man gör i Spanien. Ett annat Àr att lÀgga i smaksatt mandelmassa. SmaksÀtt mandelmassan med citruskal, cognac eller kanske glögg?

Frukt- och nötbollarna gör jag ibland som energibollar till mina barn. Det Àr som godis. Men idag har jag lagt till glöggkryddor för en mer julig smak.

Rostad pepparkaka Àr en favorit i repris. Det Àr sÄ gott med en bit krÀmig salt ost pÄ. Jag kokade ihop en enkel Àppelchutney till den.

Ett annat alternativ Àr fruktkaka. Jag gör alltid en stor saftig fruktkaka till jul. Den hÄller i evigheter. Men nÀr den vÀl börjar bli lite torr skÀr jag den i tunna skivor och rostar i brödrosten och lÀgger en skiva ost med sting pÄ. Fantastiskt gott. BÄde fruktkaka och mjuk pepparkaka vinner pÄ att vara lite pÄ upphÀllningen nÀr man rostar den sÄ baka den inte samma dag. Eller gör som jag om du har brÄdis, köp en fÀrdig och rosta.

Trevlig glögg pÄ er!


Liselottes recept

Dadlar med Àdelost och pistagemandel
Dadlar Àr som en knÀckig kola. Söta och sega passar de fint med en krÀmig Bluebrie eller duetto toppad med knapriga och vackra pistagemandlar. 20 stycken.

20 fÀrska dadlar
140 g Bluebrie*- eller Duetto-ost*
2 msk pistagemandel
flytande honung

SkÀr ett snitt lÀngs med varje dadel med en liten kniv och pilla ur kÀrnan. LÀgg en tesked ost i varje dadel. Finhacka mandeln och doppa den fyllda dadelns ostfyllning i. Ringla över honung vid servering.
* Bluebrie Àr blandning av Àdelost och brie och duetto Àr en blandning av gorgonzola och mascarpone-

Druvpizza med Àdelost och grönkÄl
Matigt tilltugg som klipps i större portionssnibbar eller i munsbitar.

2 pizzor, cirka 12 portionsbitar alt 32 munsbitar
25 g jÀst (1/2 paket)
2 œ dl vatten, 37 grader
1 tsk havssalt
1 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl special
200 g Àdelost
4 kvistar grönkÄl
œ paket röda druvor
olivolja
crema di balsamico

1. Smula jÀsten i en bunke och tillsÀtt vattnet. LÀgg i havssalt och olivolja och rör eller kör i maskin tills jÀsten löser sig.
2. TillsÀtt mjölet lite i taget och arbeta degen för hand i cirka 15-20 minuter eller i maskin 10 minuter tills degen Àr blank och slÀpper bunkens kanter.
3. JĂ€s under bakduk i cirka 30 minuter till dubbel storlek.
4. SÀtt ugnen pÄ 225 grader. KnÄda degen lÀtt och dela den i tvÄ delar.
5. Kavla ut en del i taget till en tunn platta och lÀgg pÄ bakpappersklÀdd plÄt. Smula över Àdelosten.
6. Riv bort bladen frÄn grönkÄlens mittstrÀng och strimla bladen fint.
7. Halvera druvorna och kÀrna ur dem om det behövs. Fördela grönkÄl och druvor pÄ pizzabottnarna. Ringla över lite olivolja och grÀdda cirka 15-20 minuter.
8. Ringla pÄ lite crema di balsamico nÀr du tagit ur pizzan ur ugnen. Klipp den i bitar.

Pepparkakssnittar med brie och enkel Àppelchutney
Satsa pÄ en vÀl mogen brie, den gör sig utmÀrkt pÄ en bit rostad pepparkaka. Chutneyn gör du snabbt. Om du bakar pepparkaka sjÀlv gör den gÀrna ett par dagar i förvÀg sÄ den inte Àr för fÀrsk. 20 bitar.

200 g mogen brieost
1 mjuk pepparkaka, hembakad eller köpt, se recept

Mjuk pepparkaka
150 g smör
3 Àgg
3 dl rÄsocker
2 dl filmjölk
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk kryddnejlikor, hela men mortlade fint
2 msk malen kanel
1 msk malen ingefÀra
Äppelchutney
2 stora svenska Àpplen
1/2 gul lök
1 chilifrukt
œ tsk malen kanel
œ tsk senapfrön
œ dl Ă€ppelcidervinĂ€ger
1 1/2 dl mörk muscovadosocker
œ dl russin

Mjuk pepparkaka: SÀtt ugnen pÄ 175 grader. Smöra och bröa en krans- eller avlÄng form. SmÀlt smöret och lÄt det svalna. Vispa Àgg och rÄsocker pösigt med elvisp. Blanda i det avsvalnade smöret under vispning tillsammans med filen. Blanda mjöl och bakpulver med kryddorna och rör i det i smeten. GrÀdda i nedre delen av ugnen i cirka 50-60 minuter. LÄt kakan svalna.

Äpplechutney: Skölj och skĂ€r Ă€pplena i tunna klyftor. Skala och hacka löken. Dela, kĂ€rna ur och finhacka chilin. LĂ€gg det i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna och lĂ„t det sjuda utan lock i cirka 10 minuter tills det kokar ihop. LĂ„t svalna.

Pepparkakssnittar: SÀtt ugnen pÄ 250 grader, grill. SkÀr 20 tunna bitar av kakan. Rosta dem högst upp i ugnen ett par minuter. Dela osten i 20 tunna bitar som passar pepparkaksskivorna och lÀgg det pÄ pepparkakssnittarna. Toppa med lite av chutneyn. Servera genast.

Frukt- och nötbollar med glöggkryddor
Goda och inte allt för onyttiga godisar till glöggen.
ca 22 stycken

100 g fÀrska dadlar
200 g torkade mjuka aprikoser
1-2 msk flytande honung
1 œ dl riven kokos
1 dl valnötter
1 tsk malda glöggkryddor
1 krm salt

Till dekoration:
1 dl riven kokos

KÀrna ur dadlarna. Strimla dadlarna och aprikoserna. LÀgg det i en matberedare med honungen och kör tills det blir kladdigt och bitarna hÄller ihop som en massa. LÀgg i resten av ingredienserna och kör tills det blir finfördelat. Rulla valnötsstora bollar med rena hÀnder. VÀnd dem i kokos.

Glögg

Glögg kommer ifrÄn att glödga vin
Ordet ”glödga” betyder ”vĂ€rma upp”.

PĂ„ 1600- talet tĂ€nde man pĂ„ en sockertopp indrĂ€nkt i cognac och lĂ€t sockret smĂ€lta i vinet. DĂ€rav ordet ”glödgat vin”. Redan de gamla grekerna vĂ€rmde upp vin med kryddor för hĂ€lsobringande effekter. I slutet av 1800-talet blev drycken populĂ€r i Sverige och man började tillverka fĂ€rdigblandad glögg.

I andra lĂ€nder bĂ„de i USA och Europa dricker man liknande varianter som kallas ”mulled wine” och ”glĂŒwein”.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!