För inte så länge sedan kom jag hem från en resa till Bath i sydvästra England. Det var tredje gången jag besökte denna fantastiskt vackra gamla romerska stad där tiden verkar ha stått stilla. Jag hade det angenäma uppdraget att tillsammans med en arbetsgrupp få fram vackra bilder och recept till ett kommande bokprojekt. Afternoon tea är högst trendigt trots sitt lite dammiga ursprung. Men uppdraget hade sina konsekvenser och jag erkänner att jag kände mig lite däst efter att ha klämt två stora afternoon tea med allt vad det innebär på en eftermiddag. Så fortsatte det i fem dagar. Samtidigt lyckades jag reda ut vissa begreppsförvirringar angående den traditionella afternoon tea-kulturen. För det är inte bara att hälla upp en mugg te och tugga i sig några scones.
Här kommer några förklaringar till olika tebegrepp. Men först vill jag bara krossa den romantiska drömmen att alla engelsmän bänkar sig med te ur rosenkoppar och våningsfat med scones, clotted cream, sandwichar och bakverk varje eftermiddag. Min kära gamla vän Michaela i Bath skrattade och sa att hon på sin höjd tar fram en tepåse. Men baka det kan hon. Hon inspirerade mig och med mig i bagaget fick jag en massa inspiration som kan lysa upp den mörkaste eftermiddag. Jag tog hjälp av min duktiga praktikant Ellinor Kolmodin för att skapa ett enkelt men härligt aftenoon tea med tillbehör.
Cream tea eller Devonshire tea – helt enkelt te och scones med clotted cream och marmelad.
Clotted cream – grädde som kokas ihop så endast det ”göttaste” finns kvar. Serveras till scones.
High tea – helt enkelt ett tidigt kvällsmål, kall eller varm mat. Namnet syftar mer på att man äter mat på kvällen och behöver inte alls inkludera te. ”Come over for tea” kan alltså vara att bli bjuden på mat och inte på te.
Afternoon tea – te ur kanna, sandwichar, scones och sötsaker. I den ordningen. Gärna på våningskakfat.
RECEPT
Engelska scones
(6 små)
Baka gärna´dubbel sats när du ändå håller på. Försvinnande goda!
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g smör
1 1/2 dl vispgrädde plus
2 msk till pensling
eventuellt 1/2 dl russin
Sätt ugnen på 225 grader. Häll mjölet i en bunke. Tillsätt bakpulver och salt. Skär smöret i kuber och lägg i. Smula ihop med rena händer till en smulig deg. Häll i vispgrädden och knåda till en smidig deg. Blanda i russin om du vill. Platta ut degen till en kaka, cirka 3 centimeter tjock. Ta ut rundlar med hjälp av ett kakmått eller litet glas, cirka 5 centimeter i diameter. Lägg sconesen på en plåt och pensla med den resterande grädden. Grädda cirka 10–12 minuter tills de får vacker färg. Servera med marmelad och smör eller cream cheese.
Klassiska gurksandwichar
(6 stycken)
Det engelska köket är inte känt för några utsvävningar. Så är också gurksandwicharna av de modestare slaget, men de passar utmärkt till te.
6 skivor grovt
formbröd, stora
1/2 gurka
1 tsk flingsalt
1 ask smörgåskrasse
Bred smör på brödskivorna. Hyvla gurkan med osthyvel till tunna skivor. Fördela gurkskivor över hälften av bröden och salta lätt. Lägg på resten av bröden. Tryck till lätt och skär bort kanterna med en vass tandad brödkniv. Klipp smörgåskrassen och lägg den på ett fat. Dela sandwicharna till två avlånga sandwichar och doppa kanterna i smörgåskrassen.
Laxsandwichar
( 6 stycken)
Lite vassare är dessa med kallrökt lax. Passar även utmärkt till ett glas bubbel som man ibland lyxar till tetillställningen med.
6 skivor ljust
formbröd, stora
100 g cream cheese
200 g kallrökt lax i skivor
nymald svartpeppar
1/2 huvud bladsallat
Bred cream cheese på brödskivorna. Fördela laxen över hälften av bröden och dra några varv med pepparkvarnen. Lägg på sallatsblad och lägg på resten av bröden. Tryck till lätt och dela dem i trekanter med en vass tandad brödkniv.
Rose cupcakes
(9–12 stycken)
Ingen har väl undgått cupcakestrenden. Den är i allra högsta grad aktuell i England. Här har vi gjort cupcakes med citronsmak och glasyr med rosensmak. Använd gärna små formar och ställ i muffinspanna för bästa resultat.
125 g smält smör
1 1/2 dl strösocker
rivet skal från 1 citron, ekologisk
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk
Glasyr:
3 dl florsocker
1 msk vatten
2 droppar röd karamellfärg
1 tsk rosenvatten (finns i etniska butiker)
strössel
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör, socker och citronskal fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt det till äggsmeten. Blanda och tillsätt sedan mjölken och rör till en slät smet. Fyll muffinsformarna nästan ända upp. Baka mitt i ugnen 15–20 minuter. Låt dem svalna. Blanda florsocker, vatten, karamellfärg och rosenvatten till en jämn glasyr. Fördela glasyren på muffinsen. Strö över strössel och låt glasyren stelna. Den som vill frostar rosenblad och trycker fast innan glasyren stelnat.
Så här frostar du rosenblad
Du behöver:
obesprutade rosenblad
1 lätt uppvispad äggvita
1/2 dl strösocker
1. Pensla bladen med äggvitan.
2. Häll ut sockret på ett fat och lägg på rosenbladen. Strö över sockret.
3. Lägg rosenbladen på ett galler eller smörplåtspapper för att äggvitan ska torka.