Ja, då var hög tid för semlor igen. Men sanningen är att jag fick göra en del research för att hitta vilket datum som är fettisdagen. Semlor verkar liksom tulpaner göra en luddig premiär och dyker upp tidigare och tidigare. Ja, till och med runt jul har jag sett de små tjockisarna tjuvkika från konditoridisken.
Är det något jag är svag för så är det just bullar. Semlorna måste väl ändå gå in under kategorin bullar? Men jag håller mig till max en per år. Då ska det vara en god en, som jag antingen trycker i mig ohämmat rakt av eller som så kallad ” hetvägg”, alltså med varm mjölk och kanske lite kanel. Så åt vi semlor hemma när jag var liten.
Som om inte en klassisk semla vore god nog bakas numera semlor med både wienerdeg och olika smaksättningar. Allt för att locka till nya smakupplevelser och sälja mer. Men det finns de som tycker att semlor borde K-märkas. Nämligen sällskapet Ture Sventons vänner som anser att det inte finns något annat svenskt bakverk som är så knutet till en boks huvudperson.
Ja, ja, klassisk smaksättning eller ny smak är väl upp till var och en. Bara den traditionella finns kvar. Värre saker kan hända.
I mitt kök kreerade jag i alla fall ett par nya smaker. Det var hur enkelt som helst, för är det något som jag är bra på så är det smaker. Värre är det med bakning, där är jag urkass. Min bakningssession inför den här artikeln varvades med idel svärande och sanslöst fnitter över hur jag kunde få till så fula bullar. Men skam den som ger sig.
Varsågoda, jag bjuder på ett grundrecept med den hederliga semlan med kardemumma, mandelmassa och grädde, en frisk blåbärssemla med citron i mandelmassan och slutligen en kaxig uppstickare med hasselnötsmassa och apelsin inbäddad i mjuk kanelgrädde. Välj själv eller gör en sats och smaksätt olika och se vilken du gillar bäst.
Recept
Grundrecept för semlebullar
Bra är att baka en hel sats bullar och ha i frysen och ta fram eftersom man behöver.
12-15 stycken
100 gram smör
3 dl mjölk
50 gram jäst (för söta degar)
1 tsk stött kardemumma
½ tsk salt
1 dl strösocker
ca 8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula i jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen. Rör ner kardemumma, salt, socker och det mesta av mjölet, men spara lite till utbakningen. Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 40 minuter. Ta upp degen på bakbord och dela i 12-15 bitar. Rulla till bullar mot bakbordet och lägg på bakplåtspapper eller smord plåt. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna cirka 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Klassiska semlor
Kan serveras som de är eller så kallad ”hetvägg”, alltså med varm mjölk och gärna lite kanel.
1 sats semlebullar
Fyllning
200 g mandelmassa
inkråm från bullarna
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
Dekoration
florsocker
Hetvägg
varm mjölk
malen kanel
Skär varje bulle i två delar. Gröp ur en matsked ur varje bulles underdel och smula i en skål. Riv mandelmassan grovt och blanda i det tillsammans med mjölken till en kräm. Fördela det i de urgröpta halvorna. Vispa grädden och fördela den över. Lägg locket ovanpå och pudra med florsocker. Bjud varm mjölk och malen kanel till om du vill servera dem som hetvägg.
Blåbärsemlor
Grädden får en underbar färg och smak av blåbären. Mandel och citron är en klockren kombo som går bra ihop med blåbärssmaken.
1 sats semlebullar
Fyllning
200 g mandelmassa
inkråm från bullarna
1 dl mjölk
rivet skal från 1 ekologisk citron, ca 1 msk
Blåbärsgrädde
3 dl vispgrädde
1-2 msk florsocker
1 dl frysta men tinade blåbär
Dekoration
Florsocker
Ev några blåbär till dekoration
Börja med att hälla av blåbären i en sil. Mosa dem lätt. Skär varje bulle i två delar. Gröp ur en matsked ur varje bulles underdel och smula i en skål. Riv mandelmassan grovt och blanda i det tillsammans med mjölken och citronskalet till en kräm. Fördela det i de urgröpta halvorna. Vispa grädden med florsockret, blanda i blåbären och fördela den över. Lägg locket ovanpå och pudra med florsocker. Om du vill kan du trycka in några blåbär i grädden runt om.
Apelsinsemlor med hasselnötsmassa och kanelgrädde
Med smak av apelsin blir de här semlorna spännande. Mandelmassa är utbytt mot hasselnötsmassa och kanel har smugit sig in i grädden. En perfekt smakkombination!
1 sats semlebullar
Fyllning
200 g hasselnötsmassa
inkråm från bullarna
1/2 dl mjölk
rivet skal från 1 ekologisk apelsin, ca 1 msk
Kanelgrädde
3 dl vispgrädde
2 tsk strösocker
1 tsk malen kanel
Dekoration
Florsocker
rivet skal från 1 ekologisk apelsin, ca 1 msk
Skär varje bulle i två delar. Gröp ur en matsked ur varje bulles underdel och smula i en skål. Rör i hasselnötsmassan och blanda det tillsammans med mjölken och apelsinskalet till en kräm. Fördela det i de urgröpta halvorna. Vispa grädden med strösocker och kanel. Fördela det över bullarna. Lägg på locken och pudra med florsocker. Garnera med rivet apelsinskal.
Recept för matintoleranta
Glutenfria semlebullar
50 gr jäst
100 gr smör eller margarin
3,75 dl mjölk
125 gr (halv burk) kesella
1,5 msk fiberhusk
1 ägg
0,75 tsk salt
1,5 dl strösocker
1 tsk kardemumma malen
0,5 tsk hjorthornssalt
ca 600 gr (ungefär 9,5 dl) glutenfri mjölmix
1. Smula jästen i en bunke. Smält matfett, blanda i mjölk/mjölkdrycken och eventuellt kesella låt och det hela bli fingervarmt.
2. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen löser sig. Rör i fiberhusk och låt svälla i 10 min.
3. Rör i ägg, salt, socker, kardemumma och hjorthornssalt. Väg eller mät upp den glutenfria mjölmixen och rör i, lite i taget, tills det är väl blandat. Jäs övertäckt 40–45 minuter.
4. Baka ut bullar. Låt jäsa på plåt i ca 30 min på bakplåtspapper. Grädda i ugn 225 grader i ca 8–10 min.
Fotnot: Om du också är allergisk mot mjölkprotein, ta bort kesellan och byt ut margarinet mot mjölkfritt margarin och mjölken mot risdryck, sojadryck eller havredryck i motsvarande mängd.
Mjölkfria semlor
(14 stycken)
Bullar:
25 gram jäst för söta degar
3 dl havredryck
1 dl socker
75 gram mjölkfritt margarin eller majsolja
1/2 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
ca 9 dl vetemjöl special
Fyllning:
150 gram mandelmassa
4 dl (2 pkt) vispbar gräddersättning
1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
1. Smält margarinet och tillsätt havredrycken. Värm till 37 grader.
2. Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.
3. Lös jästen med vätskan. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
4. Knåda i ungefär 10 minuter med matberedare/degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
5. Ta upp degen på bakbord och dela i 14 bitar. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.
6. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50–60 minuter. Obs! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa – det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra – de ska minst ha dubblat sin volym.
7. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.
8. När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar vatten. Rör eller vispa massan slät.
9. Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.
10. Blanda vanilj i ”grädden”. Vispa ”grädden” så luftig att den går att klicka ut. Fördela jämnt på alla semlorna.
11. Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker innan servering.
Recepten ovan kommer från Celiakiförbundet som är en förening för dem som inte tål gluten, laktos, mjölk eller soja: www.celiaki.se.