I köket i den röda villan på Ultunas campusområde lägger Cecilia Håård upp en bit av den veganska osten på skärbrädan. Den är mjuk i konsistensen och skulle vid första anblick kunna förväxlas med en vanlig färskost, men istället för mjölk är den gjord på cashewnötter.

– Jag vill att det ska vara lätt att bli vegan och att man inte ska behöva känna att man ger upp något. Om man vill ska man kunna laga ungefär samma typ av mat som man ätit förut, säger Cecilia Håård och skjutsar in den veganska kebabpizzan i ugnen.

Den pepparrotssmaksatta varianten av veganosten har lagts i grillade portabellosvampar medan de fortfarande är varma och börjar nu smälta ner i hatten. För drygt ett år sedan var Cecilia Håård nyutexaminerad civilingenjör med jobb vid Uppsala universitet. Då hade hennes egen resa mot en vegansk kosthållning redan börjat.

Artikelbild

| Grillad eller stekt portabello med Ultuna Pepparrot.

Det hände inte från en dag till en annan utan började med att hon helt enkelt åt kött mer sällan, oftast bara när hon blev bjuden. När hon sen blev vegan var det framför allt av djurrättsskäl, för att hon tycker att det är oetiskt med framställningen av animaliska produkter.

Tillsammans med systern Anna Rahmqvist och sambon Johen Tilli startade Cecilia Håård Ultuna Mejeri i oktober förra året och i dag lägger hon all sin tid på att producera de veganska ostsubstituten – även om hon egentligen inte vill att mejeriets två ostsorter ska jämföras med animaliska produkter.

– Det här är ingen kopia på något annat utan ska ses som en helt egen produkt. Tekniken vi använder är samma som när man gör vanlig ost, men istället för att låta bakteriekulturerna växa på sockret från djurmjölk så växer de på cashewnötternas socker, säger hon.

Den lilla kökstimern i form av en trind kock meddelar att kebabpizzan är färdig att ta ut. Nötosten läggs på i skivor och överst hamnar rejält med kryddiga ruccolablad. Förutom att Cecilia Håårds veganost inte trådar sig som animalisk ost gör när den smälter så går den att använda på precis samma sätt.

Artikelbild

| Vegansk kebabpizza.

– När jag använder den själv i maten tycker jag att det är så smidigt att bara tillsätta den på slutet så här, eller som toppning på en pastarätt eller dessert.

Och just den nötiga smaken av den neutrala ostsorten passar bra tillsammans med de ljumma bär som Cecilia Håård skopat upp i en glaskupa på fot.

Artikelbild

| Varma skogsbär med Ultuna Original.

Att den somriga efterrätten bara har två ingredienser passar bra in på Cecilia Håårds motto – det ska vara lätt att vara vegan!

Recept

Artikelbild

Grillad eller stekt portabello med Ultuna Pepparrot

4 pers

4 portabellosvampar

2 vitlöksklyftor, rivna

1 dl balsamvinäger

1-2 tsk soja

salt och peppar

100 gr Ultuna Pepparrot

1/2 rödlök

några blad persilja eller annat kryddgrönt för garnering

1 Ta bort svampfoten från portabellon.

2 Blanda ihop vitlök, balsamvinäger, soja och lite salt och peppar till en marinad och täck svampen med marinaden i en plastpåse.

3 Marinera minst 30 minuter.

4 Stek eller grilla i ca 5 minuter per sida.

5 Lägg upp svamparna på serveringsfat och lägg en rejäl bit Ultuna Pepparrot i hatten.

6 Finhacka rödlök och strö lite över och garnera med några blad persilja.

Vegansk kebabpizza

4 pers

Degen:

2 dl ljummet vatten

¼ paket jäst

½ tsk salt, 1 tsk socker

2 msk olivolja

6 dl vetemjöl

Fyllning:

½ - 1 dl tomatpuré

2 stora gula lökar

1 paket vegansk kebab

150 gr Ultuna Original

ruccola

1 Smula ner jästen i en bunke och blanda med salt, socker, olja och ljummet vatten.

2 Blanda sedan ner mjölet och knåda ordentligt tills degen blir följsam och smidig.

3 Täck över och låt jäsa i ca 40 minuter.

4 Skär under tiden löken i skivor och stek länge i olja på medelhög värme så att den blir genomskinlig och får lite färg men utan att brännas.

5 Stek även kebaben i en separat stekpanna.

6 Värm ugnen till 275 grader.

7 När degen jäst färdigt, ta upp den på bakbordet igen och dela i två eller fyra bitar beroende på hur stora pizzor du vill göra.

8 Kavla ut degbitarna tunt och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

9 Bred ut ett tunt lager tomatpuré över pizzabotten och lägg sedan på löken och kebaben.

10 Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i ca 10 minuter - håll koll, det är lätt att bränna pizzan!

11 När den är nästan klar, ta ut den ur ugnen och lägg på tjocka skivor Ultuna Original lite här och var, och sätt in den i ugnen igen i ytterligare någon minut så att osten blir halvsmält.

12 Ta ut den ur ugnen, strö över färsk ruccolasallad och servera!

Varma skogsbär med Ultuna Original

4 dl frysta eller färska hallon, björnbär och vinbär

120 g Ultuna Original

1 Värm bären i en gryta på spisen eller i mikrovågsugn så att de blir varma och lite såsiga.

2 Lägg upp i skålar eller glas och toppa med en skiva Ultuna Original.