De tävlar om den godaste skolmaten

Såsen med färska grönsaker puttrar i en jättegryta och lax- och dillsåsen har precis nått den där krämigheten som krävs för att med lätthet kunna ringlas över spänstig fiberpasta. Det är matlagning i storformat som pågår i Gränbyskolans kök den här förmiddagen. På menyn står två vegetariska rätter, en kötträtt, en fiskrätt och vitaminbombade sallader i alla möjliga färger.

Pasta med lax- och dillsås och bönsallad med tomat.

Pasta med lax- och dillsås och bönsallad med tomat.

Foto: Pär Fredin

Mat & dryck2016-02-28 07:05

Kocken Emelie Ek tar fram en stor brödkniv och skär upp det hembakta timjansbrödet i centimeterstora skivor och lägger upp i flätade korgar.

Hon berättar med övertygelse i rösten att hon och kollegerna Nathalie Lindmark Bonnevier och Jakob Andersson gillar utmaningen att laga god och näringsriktig­ lunch till 2 000 elever varje dag – 700 portioner till skolans elever­ och 1 300 portioner som åker vidare till andra skolor i kommunen.

– Roligast med jobbet är när barnen blir mätta och glada så att de orkar prestera i skolan, säger Nathalie Lindmark Bonnevier.

– Ja, och så uppskattar jag att min kompetens betyder något. Eftersom varje portion inte får kosta mer än 8,25 kronor blir det kanske ännu viktigare att man vet vad man håller på med, tillägger Jakob Andersson, som har ett ­förflutet inom restaurangbranschen.

Han är egentligen pappaledig men har tagit sig till sin arbetsplats med ettåriga dottern Meja för att berätta om ­finalplatsen ­i Skolmatsgastro, en rikstäckande tävling för landets skolkockar.

Tävlingsrätterna är rostad majssoppa med råggrissini, kycklingklubba med potatiskkaka, dragoncréme, garbanzosallad och picklade betor, samt pasta med oliver, tomat, kapris och timjansbröd.

Det låter som något man kan läsa i en påkostad lyxkrogsmeny. Men här handlar det om en tävling i näringsanpassad skolmat med en budget på 12 kronor per portion.

Recepten, som är hemliga in i det sista,­ kläcktes efter några sittningar i personalutrymmet.

– Det var en process innan vi spikade allt, vi ändrade en del i recepten och provlagade flera gånger innan vi var helt nöjda, säger Nathalie Lindmark Bonnevier.

Vilken är er styrka som lag?

– Vi är sammansvetsade och kunskapsnivån är hög, säger Nathalie.

– Ja, men får man säga en sak till? Vi är ambitiösa och lite av perfektionister, säger Jakob och rättar till skeden i en av salladsskålarna.

Inne i matsalen har kantinerna fyllts till brädden med couscous, spiralformad pasta och vegetariska såser. Klockan­ ringer för de första gästerna. Det är förskoleeleverna, de äter först, sen fylls borden på av äldre elever.

Eleverna är vana vid köttfria rätter, en dag i veckan är alla rätterna gröna. Och numera är vegetariskt ingenting som sticker ut som annorlunda. Drygt 30 procent av råvarorna är dessutom ekologiska och allt är lagat från grunden, berättar Jakob Andersson.

– Allt handlar om hur vi säljer in rätterna. Vi har till exempel röd lasagne med linser i stället för kött. Bara ordet lasagne gör att eleverna älskar det, de bryr sig inte om ifall det är vegetariskt eller inte.

Text: Anna Hellberg

Recept

Recepten är från dagens lunch när UNT kom på besök, samt kycklinglasagne som också kan stå på menyn.

Pasta med lax-och dillsås

4 port

120 g kallrökt lax

2 msk flytande margarin

2 msk dill

4,4 dl mellanmjölk

1 dl riven ost

1 röd paprika

½ purjolök

3 tsk majsstärkelse

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

280 g pasta, t ex penne eller fussili

1 Hacka purjolök och tärna paprikan.

2 Gör en vitsås av matfett, mjölk och majsstärkelse.

3 Tillsätt ost och dill.

4 Tillsätt laxen, paprika och purjolök och låt allt bli varmt.

5 Smaka av med salt och peppar.

6 Koka pastan och servera tillsammans med såsen.

Pasta med spenat- och ostsås

4 port

1 gul lök

2 msk flytande margarin

200 g spenat

3 dl mellanmjölk

1 dl riven ost

3 tsk majsstärkelse

1 klyfta vitlök

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

280 g pasta t ex penne eller fussili

1 Fräs lök och vitlök i matfettet.

2 Späd med mjölk, låt koka upp och red av med majsstärkelse.

3 Tillsätt ost och spenat. Smaka av med salt och peppar.

4 Koka pastan och servera med såsen.

Couscous med färska grönsaker

4 port

2 gula lökar

3 msk rapsolja

2 dl krossade tomater

4 dl vatten

2 morötter

2 palsternackor

1/4 kålrot

1/2 zucchini

1 dl bondbönor

1 dl kikärter

1 msk tomatpuré

2 msk persilja

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen gurkmeja

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

240 g couscous

1 Skala och slanta morötter och palsternackan.

2 Skala och skär kålroten i bitar.

3 Hacka löken och fräs den i olja tillsammans med tomatpurén.

4 Tillsätt tomatkross och kryddor.

5 Häll i vattnet, morot, palstenacka, kålrot, kikärtor och bondbönor. Låt koka i ca 15 minuter.

6 Skär zucchini i bitar och tillsätt den och persilja. Koka allt i ca 10 minuter.

7 Koka upp vatten och häll över couscousgrynen. Låt vila några minuter. Servera couscousen till grönsakssåsen.

Grekisk färspanna

240 g ekologisk nötfärs

1 gul lök

2 msk potatismjöl

1 dl vatten

½ dl soltorkade tomater

½ dl salladsost

40 g torkade vita bönor

1 tsk oregano

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

1 Koka bönorna och mixa dem.

2 Blanda färs, gul lök, potatismjöl, bönorna och vatten.

3 Hacka tomaterna. Tillsätt tomathack och ost i färsen. Krydda.

4 Platta ut i ugnsform och grädda i 150 grader ca 45 minuter.

Kycklinglasagne med citron

200 g kycklinglårfilé

3 msk persilja

2 klyftor vitlök

1 citron, juice från halva och lite citronzest

3 msk rapsolja

1 gul lök

200 g champinjoner

2 msk flytande margarin

6 dl mellanmjölk

2 msk majsstärkelse

½ tsk salt

½ tsk vitpeppar

½ tsk gurkmeja

1 pkt lasagneplattor

1 dl riven ost

1 Mixa ihop persilja, vitlök och citronjuice plus lite citronzest och eventuellt lite rapsolja.

2 Skiva kycklingen och stek den med persiljeröran.

3 Stek champinjoner och gul lök.

4 Gör en lös béchamelsås och tillsätt gurkmeja för att få en gul färg.

5 Varva pastaplattor med kycklingen, champinjonerna och såsen.

6 Strö över riven ost.

7 Grädda i ugn 200 grader ca 20 minuter.

Äppelsallad

2 röda äpplen t ex Royal gala

1 dl purjolök

1 msk rapsolja

1 msk äppelcidervinäger

Torkad basilika

Salt

Svartpeppar

1 Skär äpplen i klyftor.

2 Hacka purjolöken.

3 Gör en vinägrett på olja, vinäger och kryddor.

4 Blanda allt i en skål.

Zucchini- och paprikasallad

1/2 zucchini

1 röd paprika

1 msk rapsolja

1 msk vitvinsvinäger

salt

svartpeppar

1 Riv zucchinin och tärna paprikan.

2 Gör en vinägrett på olja, vinäger och kryddor.

3 Blanda allt i en skål.

Tomatsallad

4 tomater

1 gul lök

2 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

1 vitlöksklyfta

Salt och svartpeppar

1 Tärna tomaterna, blanda med olja och vinäger i en skål.

2 Pressa över vitlöken och smaka av med salt och peppar.

Bönsallad

1,5 dl kikärtor

1,5 dl kidneybönor

3 msk olivolja

2 msk citronsaft

1 vitlöksklyfta

2 msk blandade örter t.ex basilika, gräslök och persilja

Salt och svartpeppar

1 Blanda alla ingredienser i en skål, pressa i vitlöken och smaka av med salt och peppar.

Soltorkad tomat-pesto

1 burk soltorkade tomater (ca 200 g)

1 dl solroskärnor

2 vitlöksklyftor

2 msk basilika

Salt och svartpeppar

1 Rosta solroskärnor med lite salt i torr stekpanna.

2 Häll av och spara oljan från soltorkade tomaterna.

3 Mixa solroskärnor, tomater, vitlök och basilika till en massa.

4 Tillsätt olja till önskad konsistens.

5 Smaka av med salt och peppar.

Skomats­gastro är en tävling för landets skolkockar och i år har Gränby­skolans restaurang tagit sig till final.

Skolkockarna ska inte bara laga god mat, de ska även klara näringskraven och rätterna får kosta högst 12 kronor. Maten ska dessutom lagas på tid inför en sittande jury.

Uppsala kommun lämnade in tre bidrag. De andra bidragen var från Domarringens restaurang och Rosendalsgymnasiets restaurang.

Gränbyskolan tävlar 7 april och prisutdelningen sker 26 april.

Vinsten är en gastronomisk resa till Schweiz.

Nathalie Lindmark Bonnevier

Ålder: 21 år

Bor: Svartbäcken.

Familj: Sambo.

Äter helst: Pasta och italienskt.

Intressen: Träning, familjen.

Emelie Ek

Ålder: 29 år.

Bor: Rosendal.

Familj: Sambo.

Äter helst: Lax och kryddstarkt.

Intressen: Tränar karate.

 Jakob Andersson

Ålder: 32 år.

Bor: Gränby.

Familj: Sambo, tre barn.

Äter helst: Långkokt.

Intressen: Träning, mina barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!