– Det ska bli spännande, jag har aldrig gjort en sån här grej och då skulle det ju vara dumt att tacka nej, säger Elias Lindblad, 17 år i Uppsala.
Det var läraren på hans skola som tipsade om att agenturen sökte modeller som har ett neuropsykiatriskt funktionshinder. Han skickade in personuppgifter och blev sedan tillfrågad om han ville gå en modevisning på Fyrishov.
– Tidigare var jag en sån som oftast inte vågade testa nya saker, jag tänkte ”nej, det kommer inte att gå bra”. Men nu ska jag försöka göra mer i livet.
Elias Lindblad går andra året på Lundellska skolans samhällsprogram för elever med Aspergers syndrom och egentligen gillar han inte när folk tittar på honom.
– Nej, det är ingen favoritgrej precis. Men jag kan absolut tänka mig att fortsätta som modell om agenturen vill det. Man kan aldrig veta hur det blir förrän man har provat, säger han.
Det som fick honom att våga mer i livet var när han kom ut som transsexuell efter högstadiet. När han började leva som sitt rätta jag kunde han vara sig själv och slapp föreställa sig. Han fick diagnosen Aspergers syndrom i slutet av högstadiet och den har också hjälpt honom till bättre självkänsla.
– Jag bestämde mig för att leva som jag själv vill, för jag orkade inte annars. Jag har fått ökad självinsikt, för nu kan jag sätta ord på hur jag funkar, säger Elias Lindblad.
Och just rätten att få vara sig själv och synas är något som Funki Models vill ta tillvara på.
– Människor med synlig eller osynlig funktionsnedsättning är så gott som osynliga i reklamen. Men de är också en köpstark grupp, menar Lou Rehnlund, som startade Funki Models.
Hon vill förändra attityden till personer med funktionshinder och vidga mångfaldsbegreppet inom media och reklam.
– De köper också produkter, de är intresserade av prylar och mode och väldigt många unga bloggar och skriver om mode, säger hon.
Hon anser att mode- och reklamvärlden tänker fel som utesluter människor med någon form av funktionshinder, eftersom det slår tillbaka mot branschen i form av förlorade intäkter och refererar till en attitydundersökning som gjorts på uppdrag av ett Arvsfondsprojekt hon ledde tidigare. I den ställdes frågan ”Hur skulle ni uppfatta ett varumärke eller företag som har med funktionshindrade i sin reklam?
– En majoritet, över 60 procent av konsumenterna, svarade att de var positiva, särskilt yngre anser att det är coolt och trendigt och att man tar ett samhällsansvar. Marknaden är positiv men företagen är skeptiska för de är rädda för att inte sälja sina produkter
Funki Models består i dag av 324 modeller från hela landet. Uppdragen varierar, allt från filminspelningar, fotograferingar i reklam för hjälpmedel till marknadsundersökningar, events och egna modevisningar.
Förutom att synliggöra funktionshindrade på ett positivt sätt, vill Lou Rehnlund förändra modellernas attityd till sig själva. Många gånger är självkänslan ett större problem än själva funktionshindret.
– De som gått modeller mår bättre efteråt. Även om man bara deltagit i en aktivitet, påverkar den på ett positivt sätt för lång tid framåt, säger Lou Rehnlund.
36-åriga Petra Matha gick med i Funki Models för att hon alltid haft ett klädintresse, hon till och med samlar på kläder, och för att hon vill visa andra att det går att slå hål på fördomar.
– Risken när man har en diagnos är att man känner sig misslyckad och mindre värd och att man därför isolerar sig. När man väl vågat gå på catwalken vågar man också mer i andra sammanhang, säger Petra Matha.
Hon har adhd och Aspergergs syndrom men fick sina diagnoser först efter 30 i samband med att hon blev utbränd. Hittills har hon spelat in en musikvideo och varit klädmodell i Funki Models blogg, och hon arbetar också som administratör i företaget.
– Min tanke med att gå på catwalken är att nå ut till yngre, för tonårsperioden kan vara känslig och svår. Jag vill visa att det går att vara stolt över sig själv, bryta isolering och tänja på attityder.
På Fyrishov kommer modevisningen bestå av 15 modeller från hela landet som visar kläder från Stadsmissionens eget klädmärke Remake. På plats finns också en modefotograf och alla som vill bli castade får göra det utan att det kostar något.
– Det häftiga är att modellerna bidrar med något, de hjälper en annan grupp som har det svårt i samhället, säger Lou Rehnlund som själv har ett förflutet inom reklam och marknadsföringsbranschen.
När hon började arbeta på en ideell handikapporganisation, kom hon på att hon ville förändra sättet att synliggöra funktionshindrade på.
– Jag tänkte att det måste gå att göra något med positiva förtecken och på ett annat sätt än den traditionella, där funktionshindrade ses som hjälpsökande som behöver stöd och hjälp från samhället. Här är det de själva som underhåller och som erbjuder något.
Jasmin Jansson, 19 år, som har diagnosen Aspergers syndrom, går på Lundellska skolan, precis som Elias Lindblad. Hon ser med spänning fram emot catwalken.
– Jag tycker att det är ett bra sätt att få mer självförtroende, för man gör något som verkar kul och det utvecklas man av. Sen ska det bli spännande att se hur det går till på en modevisning.
Hon blev överlycklig när hon fick reda på att hon antagits i Funki Models modellstall efter att ha anmält sig på agenturens hemsida.
– Det är så lätt att dra alla över en kam och tro att man inte klarar vissa saker för att man har ett funktionshinder. Jag har Aspergers, men jag är inte som alla Aspergare för det, säger Jasmin Jansson.
Hon tänker att catwalken och eventuella framtida modelluppdrag kan vara ett sätt för henne att visa att hon klarar utmaningar. Hon ser det som en möjlighet och en del i hennes personliga utveckling.