Han vet vad som förstör mötet

Hur ofta har man inte velat sjunka under jorden i ett möte med en annan människa? Men så behöver det inte vara. Det vet Emmanuel Ezra som på onsdag kommer till Lötenkyrkan i Uppsala för att prata om goda möten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Hans Bengtsson

Uppsala2011-10-11 10:00

Emmanuel EzraKan du ringa mig på Skype? Förslaget kommer ifrån kirurgen Emmanuel Ezra som är uppvuxen i Uppsala men numera bor i Arvika. Vi pratas vid i telefon.
- Jo, men vi har inga kameror på datorerna, så vi skulle inte se varandra ändå.
Det känns trist att dissa hans idé. En intervju är ett möte mellan människor och jag skulle gärna se hur en expert som Emmanuel Ezra beter sig i en mötessituation. Men å andra sidan finns det ju en fördel att inte se varandra.

Borde inte möten människor mellan bli bättre om man blundar när man träffas?
- Förmodligen skulle de bli annorlunda, men inte nödvändigtvis bättre. Då skulle man bilda sig en uppfattning om den andra personen utifrån rösten, kanske notera tonfallet eller en brytning. Inte ens när man skriver till varandra går man fri från undermedvetna reaktioner. Språket räcker gott för att skapa sig en bild av den andra personen, säger Emmanuel Ezra och tillägger att vi är snabba på att bilda oss en uppfattning om andra.

I en psykologisk studie fick försökspersoner se porträttbilder flasha förbi på en tiondels sekund och sen fick de frågan om de kunde beskriva personerna på bilderna.
- Det kan tyckas märkligt att de överhuvud taget svarade, en tiondels sekund är mycket kort tid. Studien visar att vi är väldigt snabba på att känslomässigt och undermedvetet värdera och sortera in folk i fack. Det gäller att vara medveten om att det sker hela tiden. Någon som vid första intrycket inger en väldigt go känsla, kan ju visa sig vara en riktig skitstövel och vice versa, säger Emmanuel Ezra.

Han var fyra år 1971 när han kom till Uppsala. Hans pappa skulle doktorera och familjen flyttade från Addis Abeba i Etiopien till Väktargatan i Uppsala, sen till Vänge och Heidenstam. Efter dagis blev det Kvarngärdesskolan, Tiunda- och Katedralskolan. Kanske har du köpt en skjorta på H&M eller Rolls av honom eller mött honom på Akademiska sjukhusets avdelning 95 F för för tidigt födda barn eller på akuten. Där arbetade Emma som han kallades då, innan läkarstudierna. Nu är han kirurg och överläkare på Karlstads sjukhus och fembarnspappa. När vi pratas vid har han varit i tjänst sedan klockan sju dagen innan men låter oförskämt pigg.

Vad är ett gott möte?
- Det vet du nog redan. Den där gången när du känner dig upprymd eller ganska glad efter att ha träffat någon, säger han och konstaterar att ett bra möte oftast känns igen på två komponenter.
De två är glädje och meningsfullhet och helst ska båda ingå. Att känna sig sedd och respekterad är viktigt, att få en känsla av att man spelar roll.

- Men det innebär inte att ett bra möte alltid bygger på goa, varma känslor. Somliga möten är svåra eller sorgliga men de kan också kännas meningsfulla om personen får en känsla av att den andra vill mig väl, säger Emmanuel Ezra och sammanfattar resonemanget med orden ett gott möte är när två eller flera personer lyckas se varandra.
Och då menar han att bli sedd som en individ och inte bara som en i mängden.

Men varför blir inte alla möten så? Vilka är mötesförstörarna?
- Frånvaro. Att vara splittrad och göra flera saker samtidigt som man möter en människa. Den som sneglar på sin dator eller mobil under ett möte kommer inte att få den andra att känna sig värdefull. Förresten, det där med multi-tasking det fungerar inte. Vi människor är inte skapta för att göra flera saker samtidigt, säger han och refererar till en ny amerikansk undersökning gjort vid Stanforduniversitetet.

- Oj! Oj! Oj! ropar han plötsligt i andra ändan av luren. Nu springer en stor älg genom min trädgård.
Förutom älgar och mental frånvaro kan också rädsla vara en fatal mötesförstörare. Inte minst vid möten med ojämnlik maktfördelning.
- Den som är i underläge och är rädd har allt fokus på sig själv. Den rädde går in i mötet med otrygghet och har fullt upp med sig själv. En rädd person har svårt att se och möta andra. Därför måste den med makt skapa trygghet för den som är rädd.

Och just möten med ojämlik maktfördelning har Emmanuel Ezra sett tillräckligt ofta inom sitt eget yrke. För inte så länge sedan stod äldre patienter med mössan i hand inför läkaren som i sin tur kunde tilltala dem hur som helst. Men numera har hälso- och sjukvårdslagen förändrats liksom förväntningarna på läkarna. I dag vet man att ett gott bemötande kan påverka patientens tillfrisknande positivt.
- Jag såg ju hur vissa kolleger alltid fick till bra möten med sina patienter, medan andra var rena katastrofer trots att de hade samma utbildning, förutsättningar och kompetens. Då blev jag nyfiken på varför skillnaderna var så stora.

Numera har Emmanuel Ezra föreläst i ämnet under snart tio års tid och skrivit boken Det goda mötet, men fortfarande finns ett ointresse från vissa läkare som anser att hans kunskap är mjukvara till skillnad mot medicinsk kunskap som är hårdvara. För honom är de två oskiljaktiga.

Men tidsbrist då, är det inte den värsta mötesförstörare?
- Nej inte nödvändigtvis. Två blickar som möts kan vara ett gott möte. Ett kort möte kan vara väldigt meningsfullt och effektivt men då är det viktigt att vara tydlig med förutsättningarna. Jag har patienter som kanske skulle behöva en hel dags uppmärksamhet fast jag bara har tio minuter. Då måste patienten få veta det direkt och sen kan jag fråga personen vad den tycker är tiden ska användas till.

Men varför är det ofta läskigt att möta främmande människor?
- Någonstans inom oss har vi nog alla en rädsla för att bli ignorerade och avspisade.
För Emmanuel Ezra är möten mellan människor grunden för allt liv och det är möten som ger mening till våra liv. Det har visat sig att människor som blivit ignorerade och uteslutna ur gemenskapen i primitiva stammar tynat bort och dött.

Och ofrivillig ensamhet gör ont på riktigt. Man har sett att samma områden i hjärnan som registrerar fysisk smärta aktiveras när vi är ofrivilligt ensamma.
Sällan känner man sig så ensam som i ett möte mellan människor, ta bara ett mingelparty om personen mittemot fladdrar med blicken och ser ut att leta efter någon som är mera intressant att prata med.

Men om ingen bryr sig? Ska man sluta mitt i en mening eller börja gallskrika?
- Man bör inte låta det gå så långt att man vill gallskrika, då har det nog redan pågått ett tag och kan bero på uppdämda känslor. Det bästa är att försöka prata med personen som inte lyssnar och säga att man inte mår bra av deras beteende.

Till och med dåliga möten har en poäng, tycker Emmanuel Ezra.
- Det går alltid att lära sig något nytt. Om en person får mig att må dåligt kan man alltid fundera över vad det är i mig som reagerar. På så sätt kan man lära sig något nytt om sig själv, säger han och precis när vi ska lägga på skyndar han sig att tillägga: En gnutta humor och självdistans hjälper också för att få till ett bra möte. Man bör inte ta sig själv på för stort allvar eller som min son sa till mig: Pappa, du behöver inte ta det så personligt.

Personligt Emmanuel "Emma" Ezra

Ålder: 44 år.
Yrke: Kirurg och föreläsare som skrivit en bok. Teologie studerande.
Familj: Gift med Marianne, fem barn mellan 14 och 21 år.
Fritid: Familjen, vänner och träning.
Ogillar: Människor som gör skillnad på folk.
Gillar: Människor och rugby.
Aktuell: Kommer till Lötenkyrkan i Uppsala på onsdag, och håller två föreläsningar: Det goda mötet ger livet mening och glädje, dels för dem som jobbar professionellt med möten, dels för privatpersoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!