Han ändrade 40 vanor på ett år

Micael Dahlén är rockstjärneprofessorn som tog tjänstledigt för att ägna sig åt sin nyfikenhet. Det slutade med 40 förändrade vanor och bevis för att förändring inte behöver ta tid.

Foto:

Uppsala2015-01-12 07:00

Micael Dahlén, 41, tar skumtomte efter skumtomte och doppar i smör, innan han med ett leende äter upp dem. Det ser otroligt äckligt ut.

Ändå är det svårt att inte glädjas med denne rockstjärneprofessor i hans ätande. Han har precis, genom att bota sin smörfobi, klarat sitt nyårslöfte för 2014. Smörätandet blev nämligen den 40:e ändrade vanan – på ett helt år.

– Det gick! Jag blev glatt överraskad, utbrister han.

LÄS MER 8/10 2016: Micael Dahlén släpper loss sina galna idéer i en show

LÄS MER: Fullsatt när "rockstjärneprofessorn" föreläste

Micael Dahlén blev ekonomiprofessor redan som 34-åring år 2008 vid Handelshögskolan i Stockholm. Han har också skrivit flera böcker; boken ”Nextopia” om förväntningssamhället, ”Monster” som handlar om mördare och nu senast romanen ”Life on Mars”. Han är också en populär föreläsare runt om i världen. Nu har han alltså skaffat sig ännu fler strängar på sin lyra.

”Vi är vad vi upprepade gånger gör. Skicklighet är därför inte en handling, utan en vana”, ska Aristoteles ha sagt, en gång i tiden.

Det tog Micael Dahlén fasta på under 2014. Nyårslöftet, som har gått att följa på Instagram på kontot Even40 och hashtaggen #even40, gick ut på att han skulle skapa 40 nya vanor. Det har handlat om att börja yoga, dricka varmt vatten innan maten, städa kontoret, börja äta broccoli och gå omvägar.

En vana per vecka har han ändrat, med vissa uppehåll för lite välbehövlig vila från förändringen. Enligt Micael Dahlén räcker det nämligen med att göra en sak i sju dagar för att det ska bli en vana.

– Det handlar om att göra en sak så in i Hälsingland mycket under de där sju dagarna. Då blir det lättare för hjärnan att inte bygga om sig, än att göra det. Det bygger på inlärnings- och beroendeforskning, säger han.

Förändring går fortare än man tror, bara du gör den tillräckligt mycket. På bara sju dagar lyckades Micael Dahlén att etablera en ny vana, vecka efter vecka, år efter år. Glöm myten om att det krävs 21 dagar för förändring.

– Anledningen till att förändring tar tid är att vi tror att det tar så lång tid. Så vi försöker inte riktigt, säger han.

Varför ville du förändra dina vanor?

– Det finns nog flera svar. Mitt omedelbara svar på alla varför-frågor är ”varför inte”? Ett annat svar är att jag åker runt i världen och föreläser om mycket, men det är ofta lättare att säga något än att göra det själv, säger han och funderar ett tag.

– Jag tror på att jag måste kunna bli en bättre människa. Jag har ständigt dragits med känslan av att jag inte är en så bra människa som jag skulle kunna vara och vill vara.

Hur definierar vanorna hur bra du är som människa?

– Vad jag än gör i det lilla bidrar förhoppningsvis till att jag utvecklas och blir en bättre människa. Det fungerar på samma sätt som världen i stort. Många vill göra världen bättre, men så känner man att man bara kan bidra med en liten, liten droppe i havet. Då låter man bli. En individ består av alla saker du gör och de tankar du tänker. De här vanorna är också bara en droppe i havet, men de skapar ju en helhet.

Inför 2014 tog han tjänstledigt från sitt jobb på Handelshögskolan och har sedan dess följt sin nyfikenhet.

– Delvis tog jag tjänstledigt för att kunna säga ja till allt möjligt. Sedan var jag också rätt slutkörd, det blev för mycket av allt, helt enkelt.

Han rekommenderar andra att också ändra sina vanor. Man behöver inte ändra på 40 saker. Och man behöver inte ta tjänstledigt.

– Vår lycka påverkas inte så mycket av de stora sakerna, som giftermål, barn och jobb, utan av de små sakerna. En av mina förändrade vanor var att ta bort alla måsten i tillvaron. Det behöver inte handla om att du skippar allt du måste, det kan också vara att ge dig själv en annan anledning att gå på det där mötet till exempel, än att du måste.

Har du verkligen lyckats göra alla 40 saker till vanor?

– Ja, det var ju målet! Många gör jag varje dag, andra saker gör jag mer sällan, men kontinuerligt. Jag har i och för sig en vana som jag brottas lite med ... Jag blev grym på att träna och gå ned i split, men sedan blev jag förkyld och stel. Nu blir det mer sällan. Men det händer i alla fall.

Är det något som har överraskat dig under den här omvälvande tiden?

– Något av det läskigaste jag gjorde var att krama människor. Jag har aldrig gjort det, inte med människor utanför den absolut närmaste kretsen. Så jag satsade på en rivstart när jag gick ut en heldag på stan i Stockholm och approcherade främlingar. Jag hade svårt att sova natten innan och var väldigt nervös. Men det som överraskade mig var dels att det kändes så bra för mig att göra det, men också att det fanns så många fantastiskt vänliga människor som blev glada.

Micael Dahlén hade som mål att bli en bättre version av sig själv.

Hur gick det?

– Jag har blivit en starkare personlighet, i ordets dubbla bemärkelser. Dels en starkare personlighet i att jag känner mig tryggare i vad jag än företar mig. Jag tror på att det verkligen går att bli bättre och vad jag än gör kommer det att bli värt mödan. Många av de sakerna har varit att ta bort murarna gentemot omvärlden. Jag har varit lite blyg och mer av den jag egentligen är har blivit synlig för mig själv och andra. Jag har tagit bort vita lögner, pratar mer med folk, hör av mig när jag tycker att andra ska få höra något. Jag har också blivit mer påträngande och hör av mig igen om jag inte får svar.

Men det låter ju otroligt jobbigt, att öppna upp sig så och förändra ens sätt att agera mot omvärlden.

– Det var meningen också, att göra saker som är jobbiga. Det är ju de sakerna man skjuter upp eller låter bli att förändra.

Med förändrade vanor blir onekligen vardagen lite förändrad. Bortsett från konkreta handlingar, som att läsa tidningen varje morgon, börja spela gitarr och att göra armhävningar varje gång man vill kolla mejlen, försökte Micael Dahlén även förändra sitt tankesätt. Titta upp på gatuskyltar, säga snälla saker till andra och aldrig tänka ”måste jag?”. En av hans första förändrade vanor var att göra något udda varje dag för att göra dagarna minnesvärda.

– Livet blir ganska lätt ett töcken, det är svårt att komma ihåg vad jag gjorde i går, i förrgår eller för ett år sedan. Dagarna och åren går så fort, det är ju för att man har gått på autopilot hela tiden.

För att förändra saker krävs tid, även inom en sjudagarsperiod, något som tyvärr ofta saknas. Du har lagt till eller ändrat 40 vanor. Hur hinner du?

– Just för att man har den känslan av att inte hinna så ska man ändra sina vanor, och utmana sig själv. Genom att inte bli blind för de små, små möjligheterna. Alla de här möjligheterna till förändring finns hela tiden, när man väntar på bussen, eller när man inte kan somna på kvällen. Det är väldigt mycket tid som försvinner för att vi inte ser den. Har du inte tid att avsätta en timme för yoga, så gör ett specialprogram på tio minuter i stället.

Märker dina vänner någon ­skillnad på dig efter det här?

– De har nog inte märkt någon skillnad på mig som person. De tycker mest att det är en knasig grej att göra. Flera upplever också att jag har blivit gladare och fått mycket energi av det här. En favoritkommentar är från min son, som inte tänkt på det här året som att jag förändrat alla mina vanor. Han sa: ”Pappa, när jag blir stor vill jag också bli tjänstledig.” Så han verkar ha uppfattat att det här har varit ett häftigt år.

Skapa nya vanor

Mycket forskning finns på temat att skapa vanor. Många uppgifter går dock emot varandra.

Vanligt förekommande siffror är 21 och 66 dagar.

Att man kan skapa nya vanor på 21 dagar har i senare forskning avfärdats som en myt.

2009 publicerades forskning som menade att 66 dagar är en bättre siffra, även om någon siffra inte bör ­sättas.

Förmågan att skapa vanor beror på vem du är och vad du försöker att göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om