Efter extremväder kommer kriget

Världen som vi känner den kan gå under, varnar domedagsprofessorn Ulf Danielsson. Om politikerna inte tar krafttag för att begränsa klimatförändringarna kan områden som Uppland drabbas av krig, konflikter och flyktingvågor.

Om politikerna inte tar krafttag för att begränsa klimatförändringarna kan områden som Uppland drabbas av krig, konflikter och flyktingvågor. Det spår Uppsalaprofessorn Ulf Danielsson.

Om politikerna inte tar krafttag för att begränsa klimatförändringarna kan områden som Uppland drabbas av krig, konflikter och flyktingvågor. Det spår Uppsalaprofessorn Ulf Danielsson.

Foto: Felicia Andreasson

Uppsala2018-08-29 16:23

Den kända Uppsalaprofessorn skrev nyligen en debattartikel i DN med undergångsrubriken: "Förstår vi hur hotade vi är av klimatförändringarna?"

Det retoriska svaret är "nej" och Ulf Danielsson kräver nu kraftiga åtgärder för att minska koldioxidutsläpp och global uppvärmning.

– Världen som vi känner den kommer att gå under, säger han om riskerna med att låta klimatförändringarna fortgå.

– Det är själlösa, otroligt brutala krafter som inte har någonting som helst med avsikt att göra. Det är bara fysikaliska lagar som reagerar enligt fysikens lagar.

LÄS MER: Tiden knapp för att vända utvecklingen

De klimatanalyser som meteorologiska institutet SMHI har gjort för Uppsala län är inte lika dramatiska. I Uppland får vi detta århundrade högre temperaturer, mildare vintrar och fler värmeböljor. I vilken utsträckning är beroende av mängden koldioxidutsläpp. Men SMHI:s rapport från 2015 beskriver bara Uppland. Inte ett geografiskt område i en omvärld.

– Vi är inte isolerade från omvärlden. De människor som drabbas på andra håll kommer vilja hit. Det kommer bli en konkurrens om de tillgångar som finns. Vi kommer inte vara förskonade medan resten av världen kommer brinna, säger Ulf Danielsson.

Det skräckscenario han ser framför sig handlar inte om torka och skyfall, utan om krig och konflikter.

LÄS MER: Värmen blev en väckarklocka

Professorn i teoretisk fysik efterlyser en genomgripande systemomställning.

– Om man ser på den politiska debatten i Sverige är det klart att klimatfrågan är levande. Särskilt nu efter sommaren. Men det meddelande som det ekonomiska styrsystemet skickar ut till oss medborgare är att det inte finns någon anledning att dra ned på flygande och bilåkande. Allt är ju så billigt.

Vidare är han skeptisk mot tilltron till den gröna tillväxten. Till exempel att utveckla bränslesnåla bilar, menar han, innebär att vi i stället för att sluta åka bil är mer ute på vägarna.

– Det har legat alldeles för stort ansvar på individen i klimatfrågan. Alla har ett eget ansvar, det har man alltid. Men det räcker inte, det måste till förändringar på politisk nivå, mer övergripande saker.

Valet 9 september närmar sig. Valstugorna står uppställda på Stora torget i Uppsala.

En ny studie från World Weather Attribution visar att värmeböljor likt den vi såg i somras kommer bli vanligare på norra jordklotet. De stigande medeltemperaturer kan också föra med sig andra problem.

– Sjukdomar som malaria, som vi inte har varit vana vid, kan ta sig längre norrut, varnar Ulf Danielsson.

Han vänder sig till de som är unga i dag.

– Jag vill se hundratusen ungdomar som protesterar mot vad samhället gör. Det skulle kunna ta en väldig skruv. Det finns möjligheter att påverka.

LÄS MER: Krönika "En klimatförstörd värld"

Rekordsommaren i Uppsala i siffror

Flera väderrekord sattes den här sommaren.

Rekordhög maxtemperatur i maj: 29,7 grader (29 maj)

Rekordhög maxtemperatur i juli: 34,4 grader (16 juli)

Högsta månadsmedeltemperatur i maj: 16,1 grader

Högsta månadsmedeltemperatur i juli: 22 grader.

Torraste majmånad: Månadsnederbörden var 7,5 mm. Antal dagar med nederbörd var bara fyra.

Mellan 5 maj och 9 juni föll inget regn över Uppsala, inte heller mellan 30 juni och 19 juli.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om