Jan Björklund förtjänar beröm för att han under Liberalernas dag i Almedalen valde att göra EU till ett av de prioriterade ämnena. EU-frågan brukar nämligen inte vara någon valvinnare. Men nu lägger Liberalerna om sin valstrategi och kommer att fokusera mer på att försvara det svenska EU-medlemskapet fram till valdagen.
Anledningen är denna: Sverigedemokraterna ser ut att göra ett rekordval i höst och Jimmie Åkesson gjorde nyligen klart att han vill se en folkomröstning om svenskt EU-utträde – ”swexit” – redan under nästa mandatperiod (med tanke på att även Vänsterpartiet vill att Sverige lämnar EU kan vi i höst få den mest EU-fientliga riksdagen sedan Sverige gick med i unionen för över tjugo år sedan).
Björklund utmanar Åkesson på fyra EU-debatter fram till valet. I en tid när nationalism och främlingsfientlighet griper omkring sig, när Vladimir Putin drömmer storryska drömmar och när Donald Trump saboterar allt det som historiskt gjort både USA och världen framgångsrika – då är det helt rätt att ta strid för det svenska EU-medlemskapet.
Men, invänder någon, det går väl att vara emot EU utan att för den skull sammankopplas med Putin, Trump och nationalister? Ja självklart, men tro inte att Sverigedemokraternas nej till EU bara handlar om just EU. Sverigedemokraterna vill, liksom Ungerns Viktor Orban och andra SD-idoler i den populistiska internationalen, rasera hela den liberala samhällsmodellen. Det räcker att dra sig till minnes den av Åkesson så hyllade Brexit-omröstningen för att inse det inte behöver vara konkret EU-kritik som står i fokus för dem som propagerar för ett utträde ur unionen.
Visst har EU problem och visst är det enerverande att medlemsländerna inte har kunnat enas om en gemensam migrationspolitik. Men de senaste åren har unionen ändå visat varför den behövas. När USA skrotat frihandelsavtal och dragit sig ur det internationella klimatsamarbetet har EU gått i motsatt riktning. EU är beviset på att internationellt samarbete är möjligt och att ensam inte alls är stark.
För svensk del vore det förödande att lämna EU. Vi skulle förlora både ekonomiskt och i inflytande. Att som Norge betala för att få tillgång till EU:s inre marknad men inte kunna vara med och bestämma över regelverken, framstår verkligen inte som lockande.
Sverigedemokraterna, de självutnämnda uttolkarna av folkets vilja, har dock inte folket med sig. Svenskarna gillar EU. Enligt siffror från Eurobarometern anser också hela 80 procent av svenskarna att deras röst i EU räknas. Populisternas klagosång att ”Bryssel” styr och ställer över våra huvuden har inte gått hem.
Svenskarna tycks alltså i nuläget inte vara särskilt sugna på swexit. Men EU behöver ändå försvaras. Låt inte Jan Björklund vara den enda partiledare som i valrörelsen säger ”Ja till Europa!”.