Public service måste värnas

Svensk public service är inte på något vis ohotad.

Foto: JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

LEDARE.2018-10-04 13:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Nedskärningarna med 20 procent på Danmarks Radio ”känns som ett politiskt attentat”, säger fackrepresentanten på DR, Rikke Skov Kristensen (DN 3/10). Det är kanske att ta i, men politiskt är det definitivt och inte då så mycket nedskärningarna i sig som det förändrade uppdraget. Bland annat ska det i DR:s programtablå vara tydligt att samhället ”har sina rötter i kristendomen” och man ska ”sprida dansk kultur och det danska kulturarvet”.

Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att se det nationalistiska budskapet i dansk politik sedan en tid. I Danmark är det raka puckar: ”I stället för att fokusera på den kristna kulturen har man lyft islam”, säger Morten Martinus, talesperson för mediepolitik i Dansk folkeparti (DF), i samma reportage. Han exemplifierar med att DR arrangerade en eid-fest i samband med ramadan. Efter händelsen gjorde flera partiföreträdare i DF klart att den skulle få konsekvenser.

Och DF har alltså fått nästan totalt genomslag i hanteringen av public service-bolaget. Förutom i storleken på besparingen där man förordade 25 procent, mot den borgerliga regeringens 12,5. Anpassningen till Dansk folkeparti har skett på område efter område, särskilt i migrationspolitiken, och den gäller också oppositionspartiet Socialdemokraterna.

Synen på public service-företagen och deras uppdrag förändras i hela Europa. Längst har man naturligtvis kommit i Polen och Ungern där självständigheten är ett minne blott och kopplingen till staten mycket stark. I förra veckan utsågs journalisten Marcello Foa till ny chef för italienska Rai. Han har jobbat på en Berlusconiägd tidning där han gjort sig känd för att sprida falska nyheter. Han står Legaledaren Matteo Salvini nära och sade redan i sin första intervju efter tillträdet att han vill öka den statliga styrningen av Rai.

I Sverige är det förstås Sverigedemokraterna som utgör det främsta hotet mot public service. En motion om att lägga ned hela public service vid partiets landsdagar i november i fjol röstades ned. Gruppledaren Mattias Karlsson sade då, enligt DN, att ”det är socialismen och mångkulturalismen som vi ska avskaffa, inte public service”. Partiledaren Jimmie Åkesson följde i valrörelsen upp med att det är ”klart att public service är politiskt styrt”. Han kallade också P3 för ”vänsterliberal smörja”.

Att SD vill påverka innehållet i svensk public service står alltså utom allt tvivel. SR-chefen Cilla Benkö säger till DN att hon inte är orolig ”i nuläget” och hänvisar till att den parlamentariska utredningen nyligen kom fram till att public service är ”en kollektiv nytta och har en mycket stark roll i en välfungerande demokrati”.

Det man verkligen kan vara orolig för är nästa public service-utredning och de övriga svenska partiernas gradvisa anpassning till SD. Det behöver inte bli som i Polen, det behöver inte ske några attentat, det kan ändå gå riktigt illa, även i Sverige.

Läs mer om