En sorg för den polska demokratin

Polen gÄr i och med presidentvalet emot fem nya Är av demokratisk regression.

Polens omvalda president, Andrzej Duda, firar valvinsten.

Polens omvalda president, Andrzej Duda, firar valvinsten.

Foto: Czarek Sokolowski

Polen2020-07-13 18:00
Detta Àr en ledare. UNT:s ledarsida Àr liberal.

Med minsta marginal vann till sist den sittande presidenten Andrzej Duda presidentvalet i Polen, som avgjordes under söndagen. Det EU-kritiska och högerpopulistiska partiet Lag och RÀttvisa fÄr dÀrmed fem ytterligare Är att montera ned Polens demokratiska och rÀttsstatliga institutioner.

Det kan pĂ„ sĂ€tt och vis tyckas mĂ€rkligt. Sedan Sovjetunionens fall 1990 har den polska ekonomin gĂ„tt som tĂ„get: Mellan 1992 och 2014 hade man en genomsnittlig BNP-tillvĂ€xt om fyra procent om Ă„ret. Och i befolkningen stĂ„r sig stödet för EU starkt. ÄndĂ„ vĂ€ljer Polen att fortsĂ€tta gĂ„ i riktning mot isolering, EU-skepticism och demokratisk avveckling. Förklaringen kanske finns i en nationell identitetskris som Ă€r mer existentiell Ă€n ekonomisk – nĂ„got som Ă€ven utspelar sig i andra lĂ€nder men som tar sig vĂ€rre uttryck i en ung och fragil demokrati som Polen.

Andrzej Duda kom till makten 2015 med löftet om en revolution som skulle skĂ€ra igenom hela samhĂ€llet. Polen var, som det stod i valmanifestet, “en dödligt sjuk stat som stĂ€ndigt omger oss och demoraliserar oss”. En radikal agenda var botemedlet. Och i mĂ„nga avseenden kan man inte pĂ„stĂ„ annat Ă€n att han och hans regeringar har lyckats med det de lovat att göra.

MusĂ©er har gjorts patriotiska och skolundervisningen har likasĂ„ fĂ„tt direktiv om patriotism – inte minst i historieundervisningen i de lĂ€gre Ă„rskurserna dĂ€r barnen Ă€r som mest formbara. Regeringen ville till och med förbjuda mĂ€nniskor att skriftligt uttrycka att Polen hade skuld i verkstĂ€llandet av Förintelsen - ett förslag som sedermera kastades i papperskorgen efter massiv kritik frĂ„n USA och Israel.

Man har Àven tagit kontroll över public service-bolagen och tillsatt en partilojal styrelse som numera lÄter TV-kanalerna förmedla regeringens propaganda. Dessutom har man lÄtit nedmontera det oberoende rÀttsvÀsendet genom att tvÄngspensionera domare i de högsta domstolarna, infört en lag som ger regeringen rÀtt att sparka ordförandena i alla domstolar och genom att lÄta justitieministern lÀgga sig i enskilda domstolsÀrenden.

Och nu fÄr den högsta chefen för denna agenda alltsÄ fem Är till att brÀnna ner alla demokratiska framsteg som gjorts i landet de senaste 30 Ären. Det polska folkets beslut vÀcker sjÀlvfallet ocksÄ frÄgetecknen kring landets framtid i EU. Den enda ljusglimt man ÀndÄ kan skymta Àr att valet var otroligt jÀmnt och att den yngre generationen föredrog den mer liberala kandidaten. Oppositionella krafter behöver nu allt stöd de kan fÄ för att Polens demokrati inte ska bli ett minne blott.