Nu måste Merkel förkorta tyska fronten

Tysklands förbundskansler Angela Merkel beslutade i tisdags att tills vidare stänga samtliga kärnkraftverk som byggts före 1980 i tre månader för översyn. Beslutet är i första hand politiskt. Få av de berörda verken går ändå för full kapacitet – men inför den serie av delstatsval som förestår vill Merkel inte framstå som en kansler som inte tar intryck av tyskarnas oro. Hennes ställning är besvärlig nog i alla fall.

Foto: Markus Schreiber

Uppsala2011-03-17 00:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Efter att Karl-Theodor zu Guttenberg avgick som försvarsminister, står regeringen kvar utan sin populäraste politiker och med en skandal som oppositionen kritiserat Merkel för. Guttenberg har plagierat stora delar av sin doktorsavhandling. Ändå valde Merkel att stödja honom och hoppas alltjämt att han kommer tillbaka.

Inom kristdemokratiska CDU och det bayerska systerpartiet CSU har fallet orsakat diskussioner. Ledande CDU-politiker säjer att de skäms för vad Guttenberg har gjort. CSU:s partiledare Horst Seehofer väntar sig däremot att Merkel ska uppmana sina partimedlemmar till mer solidaritet. Även han vill att Guttenberg kommer tillbaka.

I höstas anklagades Guido Westerwelle, liberala FDP:s partiledare och utrikesminister, av sina partikollegor för att FDP tar för lite plats inom regeringen. Dessutom sägs han vara för skygg och oflexibel som person. Sedan dess har partiets popularitet minskat betydligt. Westerwelle är dock FDP:s starkaste och mest representativa politiker och därmed svår att avsätta.

Kan denna regering överleva nästa förbundsdagsval 2013? Hur stor är väljarnas tilltro till en regering som accepterar fusk? Hur kommer det att påverka delstatsvalen i år? Och finns det möjligtvis en alternativ regering?

Efter Guttenbergs avgång förlorade CDU två procentenheter på en vecka. Socialdemokratiska SPD däremot ökade. Men veckan efteråt var CDU lika starkt igen som det varit tidigare. Guttenbergs avgång har ökat partiets trovärdighet. Dessutom är de flesta väljarna nöjda med den nya försvarsminstern Thomas de Maizière.

Nästa delstatsval är i Sachsen-Anhalt (20 mars), i Baden-Württemberg och i Rheinland-Pfalz (27 mars). Därefter i Bremen, Mecklenburg-Vorpommern och Berlin.

Eftersom SPD i Sachsen-Anhalt vägrar att arbeta med vänsterpartiet Die Linke, som är svårt belastat sedan DDR-tiden, väntar man sig att alliansen mellan CDU och SPD kommer att bestå, med CDU:s kandidat Reiner Haseloff som ministerpresident.

I Baden-Württemberg, där CDU alltid brukar sitta i regeringen, trodde man länge på CDU och FDP. Men i opinionsmätningarna ligger de numera lika med SPD och De Gröna. Men det är De Gröna och inte SPD som är starka. Här ser man att Guttenberg-skandalen trots allt inte påverkat så mycket.

I de aktuella opinionsmätningarna når FDP knappt spärrgränsen på 5 procent. Därför är en regering bestående av SPD, De Gröna och FDP, som sammanlagt bara uppnår 47 procent, inte möjlig just nu. En allians mellan SPD, De Gröna och Die Linke är föga trolig. Och CDU kan varken samarbeta med De Gröna eller Die Linke.

Därmed är det enda fullt möjliga alternativet just nu en allians mellan CDU och SPD, men det vill inget av partierna ha.

Men Tyskland måste ha en regering som fungerar. Att stänga kärnkraftverk kan vara politiskt nödvändigt, men påverkar inte den tyska regeringens grundläggande problem. Nyckeln tycks just nu snarare vara att FDP lyckas återhämta sig, kanske genom att byta ut Westerwelle.

Läs mer om