Per Schlingmann har hittills varit mycket tystlåten om sin nya uppgift. Det var därför med stora förväntningar man såg att han skrivit en artikel på Newsmill om den borgerliga idédebatten. Rubriken var – kanske något överraskande – ”Borgerligheten bör inse värdet av en stark stat”.
Egentligen borde det inte ha överraskat. Moderaterna går tillbaka till de gamla rötterna. Det är en urgammal konservativ tanke att staten måste vara stark för att hålla ihop nationen. Det är den starka staten som ska styra landet. Men eftersom Moderaterna inte alls låtit på det sättet förut inser man att Per Schlingmann tänker leda partiet i en ny riktning.
Det kan inte hjälpas att tankarna går till Tage Erlander och Olof Palme som i flera år hade som motto ”Det starka samhället”.
”I takt med att omvärlden blir mer snabbföränderlig och osäker ökar betydelsen av institutioner”, skriver Per Schlingmann. ”Fungerande statliga institutioner och myndigheter är en förutsättning för att framgångsrikt kunna bemöta strukturella samhällsproblem… Den svenska traditionen med starka oberoende institutioner som bär upp välfärdsstaten kommer dessutom att vara en viktig del i att möta medborgarnas allt högre krav.”
Och så slutklämmen: ”Sammantaget visar detta på hur starka statliga institutioner kan öka öppenhet och stabilitet, underlätta krishantering och bidra till ett individualistiskt Sverige som håller samman.”
Att Schlingmanns utspel kommer överraskande kan man iaktta i Svenska Dagbladet. Där räknar ledarskribenten Sanna Rayman - för det mesta ganska moderat – upp borgerliga värden samma dag som Schlingmann publicerade sin artikel. Bland dessa gemensamma borgerliga värden finns bland annat: ”Skepsis gentemot staten”. Så kan det gå.
Det finns nog en och annan moderat som gnuggar sig i ögonen vid läsningen av Schlingmanns artikel. Skulle Moderaterna slå vakt om den starka staten? Var inte det den socialdemokratiska kungstanken? Men Moderaternas väljare har sagt ja till stora omläggningar av politiken förr och accepterat Det nya arbetarpartiet som sin slogan. Allt så länge det har gått bra för partiet. Det där med ideologi är ju inte så kinkigt. Men nu när väljarsiffrorna dalar, kommer de moderata väljarna verkligen att svälja Per Schlingmanns omläggning av partiets ideologi rakt av?
Kampen om mittenväljarna hårdnar. Och vad säger Socialdemokraterna om att bli av med ytterligare ett av sina käraste slagord?