Lögner precis som vanligt?

Rysslands agerande under det amerikanska valet blev en väckarklocka.

Foto:

Kolumnist Gunvor Hildén2017-12-20 00:20
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Lögner har alltid funnits, säkert lika länge som människor har kunnat tala. Men lögnerna har spritts på olika sätt i olika tider. Länge var det från mun till mun som gällde, så tillkom lögner i skrift och numera förstås lögner på nätet. Men nätlögner är nog farligare än de andra, de kan se så officiella ut. Avgörande – visar det sig – är om de som läser lögnerna vill tro på dem för att de gynnar dem själva.

Politiska lögner kan vara direkt farliga och leda till resultat som förstör livet för många. ”Fake news” heter en variant som vi först fick se i USA. President Donald Trump är specialist. Han varnar ofta för dessa ”falska nyheter” men är själv förtjust i dem och låtsas aldrig om att han använder dem.

Ryssland utnyttjar intensivt falska nyheter. Målet är att minska förtroendet för demokratin och de ledande politikerna. Man vill splittra landet genom att skapa osäkerhet. Genom att blanda sig i debatterna både på vänster- och högersidan skapar man förvirring. En utredning i USA har kommit fram till att Rysslandsbaserade aktörer publicerade inte mindre än 80 000 inlägg under två år för att påverka det amerikanska valet, ofta i frågor som gäller rasism och vapenlagar, frågor som är känslomässiga och påverkar väljare.

Nu är ju inte ryssarna de enda som gör så här, det finns betydligt fler avsändare av falska nyheter. Men Ryssland märks eftersom man är så skicklig att utnyttja möjligheterna och att luras med hjälp av både inspelade röster och filmer. Att avslöja falska nyheter är svårt för de flesta och många blir lurade.

”Sverige är mål varje dag för kampanjer från Ryssland”, enligt Nils Svartz som är vikarierande generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och som framträdde på ett seminarium för några veckor sedan.

Svenska myndigheter utgår från att några länder – sannolikt då främst Ryssland – kommer att försöka påverka valet nästa höst. Man har redan noterat ett ökat utländskt intresse för att påverka det svenska valet nästa år med vilseledande information och propaganda och försöker påverka valsystemet och sprider falska uppgifter. Avsikten är att öka motsättningarna mellan olika grupper och förstärka polariseringen. Den som använder sådana metoder blir alltid en vinnare, oavsett hur valet går.

Den svenska regeringen och myndigheterna är medvetna om det här. MSB har kartlagt riskerna. Men hittills har vi inte sett särskilt många åtgärder, trots att statsminister Stefan Löfven och dåvarande inrikesministern Anders Ygeman besökt myndigheten. Det är oroande att tiden går och att ingenting görs.

Men att det är Ryssland som är det största hotet när det gäller utländsk påverkan på valet är det ingen myndighet som förnekar. Rysslands agerande under det amerikanska valet blev en väckarklocka.

Kolumnen

Läs mer om