Är pengarna slut nĂ€r pensionen ska tas ut?

Allra-vd:n var kanske bara ett lÀmpligt offer nÀr pensionssystemet skakade.

Allras vd Alexander Ernstberger fick pÄ mÄnga sÀtt symbolisera de inbyggda riskerna i pensionssystemet.

Allras vd Alexander Ernstberger fick pÄ mÄnga sÀtt symbolisera de inbyggda riskerna i pensionssystemet.

Foto: Lars Pehrson

Krönika2023-08-30 12:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Mina pengar pÄ banken Àr mina, ingen annans. Detsamma gÀller pengarna som avsatts till min pension. Trygghet pÄ Àldre dar, att kunna bo kvar dÀr man trivs, odla sina intressen, stötta barn och barnbarn - det Àr vad man jobbat och slitit för i 40 Är eller mer.

NÀr överenskommelsen bryts skakas samhÀllskontraktet i grunden. Oroligheter vidtar, vilket kunnat ses i land efter land över vÀrlden. Bankrusningar för att fÄ ut sina pengar eller regelrÀtta rÄn, som i Libanon för ett Är sedan. De omfattande demonstrationerna i Frankrike under Äret Àr Ànnu ett exempel. Staten har allt att vinna pÄ att se till att spelreglerna följs, att tÀta lÀckorna runt medborgarnas surt förvÀrvade tillgÄngar.

För svenska staten handlar det om att vÀrna betalningssystemet, att se till att bankerna mÄr tillrÀckligt bra för att kunna fylla sin uppgift, som att tillhandahÄlla lÄn. Oseriösa aktörer mÄste bort. Detsamma gÀller förvaltningen av pensionspengarna, dÀr valet för premiepensionen slÀppte in en mÀngd nya bolag som konkurrerade om spararnas pengar. Falcon Funds var ett exempel, Allra ett annat.

Allras vd Alexander Ernstberger dömdes 2021 till sex Ärs fÀngelse för grov trolöshet mot huvudman och grovt mutbrott. I klartext dömdes han för att ha berikat sig pÄ spararnas pengar. Medierapporteringen bidrog till att förtydliga bilden av att den unge entreprenören köpt sportbilar, en 50-miljonersvilla och en helikopter för pengar som strÀvsamma pensionÀrer anförtrott honom.

I sajten Kvartals fredagsintervju (25/8) ger Ernstberger en helt annan bild. I sjÀlva verket har Allrafonderna gÄtt bra. SjÀlv har han varit framgÄngsrik, ja, men Lidingövillan Àr högt belÄnad. Han ansöker om resning för domen, som gÀllde en affÀr 2012 dÀr huvudvittnet nu kommit i en helt annan dager. AffÀren Àgde rum fyra-fem Är innan det började talas om Allrafonderna, om att spararnas pengar var i fara.

Utan att gÄ in pÄ domen eller möjligheten till resning kan man konstatera att Ernstberger har poÀnger. I fallet Falcon Funds var det tydligt att spararnas pengar försvunnit, 230 miljoner kronor enligt domen mot de tvÄ huvudmÀnnen 2020. För Allras del handlade det mer om rykten, vid sidan av den faktiska affÀren 2012, i kombination med lyxlivet.

Det Àr fullt möjligt att Alexander Ernstberger var ett lÀmpligt offer, med sin Älder och sin livsstil. NÀr pensionssystemet ifrÄgasÀtts Àr det viktigt att tillförsÀkra miljoner sparare att deras pengar Àr i sÀkra hÀnder, hos AP-fonderna eller hos banker i stora stenhus med pelare i centrala Stockholm. Enligt domen har han ocksÄ begÄtt brott, det ska pÄpekas. Men kanske har han ocksÄ hela tiden haft spararnas bÀsta för ögonen?

I höstbudgeten lagar regeringen Ă€nnu ett hĂ„l som riskerat att vĂ€lta förtroendet för hela systemet. 110 000 svenskar födda 1957 hamnade i klĂ€m nĂ€r pensionsĂ„ldern höjdes till 66 Ă„r. Ingen hade tĂ€nkt pĂ„ skatteeffekterna som gjorde att dessa förlorar flera tusen kronor i mĂ„naden. ”Det borde ha hanterats pĂ„ ett bĂ€ttre sĂ€tt”, sade finansminister Elisabeth Svantesson (26/8) och det borde det förstĂ„s.

Samtidigt rapporterar Arbetet (23/8) att LO-medlemmar som jobbat mycket jour förlorat flera tusen kronor i pensionsinsÀttningar 2023, pÄ grund av en havererad it-upphandling (!).

Det finns mÄnga hÄl att laga för trygga pensionspengarna och det lÀr bli fler framöver. Sammantaget kan man konstatera att det svenska pensionssystemet dels Àr för komplicerat, inte ens myndigheter och politiker förstÄr det fullt ut, dels Àr det ett lapptÀcke. Om pengar i madrassen varit ett realistiskt alternativ hade mÄnga svenskar vilat högt över sÀngbottnen vid det hÀr laget. Det Àr mina pengar, ingen annans.