Liberaler känns inte igen på att de i alla situationer är mot staten utan på sin envisa vägran att tillerkänna kollektivet, litet eller stort, något egenvärde som går utöver de enskilda människornas. I detta finns också en jämlikhetstanke: alla har rätt till samma hänsyn och respekt som andra. Men bakom de nu övergivna förslagen i idéprogrammet hittar man knappast någon traditionell liberal individualism utan snarare föreställningen att staten bör avstå inte bara från ingrepp i näringslivet utan också från lagstiftning som syftar till att skydda enskilda från andras maktmissbruk eller förbättra deras möjligheter att själva forma sitt liv. Förebilden är den rysk-amerikanska författarinnan Ayn Rand (ledarsidan 25/11) som tidigare hyllades också på Annie Lööf egen hemsida.
Medan socialister ifrågasätter kapitalet och anarkister ifrågasätter staten ifrågasätter liberaler varje system som innebär att makt inte kan kontrolleras eller balanseras. Och det är en elementär insikt att den enskildes frihet kan hotas både av staten, av enskilda ekonomiska intressen, av mäktiga organisationer eller av hänsynslösa individer eller grupper.
Förstår man detta så förstår man också varför det inte kan vara ett liberalt mål att legalisera månggifte – det krävs inte mycket fantasi för att inse vad detta skulle innebära för mäns möjlighet att utöva makt över kvinnor.
I den liberala traditionen handlar frihetsbegreppet inte bara om tillåtelse för var och en att göra vad hon vill utan har alltid en djupare motivering. Liberaler vill ge människor möjlighet att växa till självständiga samhällsmedborgare. Skolan är i detta perspektiv ett instrument för frigörelse – att upphäva skolplikten betyder att man gör människors chanser i livet helt beroende av föräldrarnas inställning och förutsättningar.
Ett programförslag som detta skulle väcka reaktioner i nästan alla partier. Inom Centern är det förslagets kritiker och inte dess anhängare som bäst förstått liberalismen.