Den som för säg 20 år sedan gjorde en prognos över framtida utveckling av Uppsalas näringsliv är möjligen något besviken över resultatet. Ännu dominerar de offentliganställda i Uppsala kommun och det är tjänstesektorn som växer klart snabbast. Jobben inom bioteknik och läkemedel, life science, blir fler, men det går relativt långsamt. Många goda affärsidéer baserade på forskning kvävs i sin linda och de mindre företagen har, Q-med undantaget, haft svårt att växa. Något nytt Pharmacia finns inte i sikte ännu.
Men om de offentliga jobben och tjänstejobben är basen, så är forskningsföretagen grädden på moset i Uppsalas näringsliv, de som gör att Uppsala behåller sin position som en av landets främsta tillväxtorter. Och idéerna fortsätter att strömma ut från de båda universiteten. Vi ska inte förvänta oss nya fabriker med tillverkning av läkemedel eller medicinteknisk utrustning, men sammantaget ger de många små åarna en rejäl bäck av skatteinkomster till kommunen.
I våras kom två Uppsalaföretag med på 33-listan med Sveriges hetaste unga teknikföretag 2012 – Q-linea arbetar med produkter för biomolekylär analys och Spiber Technologies tillverkar superstark spindeltråd för forskningsändamål. Typiska är dessa båda på många sätt, och ingen vet vad som händer framöver. Kanske blir de framgångsrika och säljs, som Halo Genomics i vintras, kanske tvingas de lägga ned när tålamodet brister hos investerarna. Jobb blir det under alla omständigheter, i någon form.
När Stefan Löfven besökte Uppsala i maj hade han kanske som allra störst medgång i opinionen. I förstamajtalet och sin första partiledardebatt hade han satt bilden av sig själv som företagens vän. Nu var han ute efter att fylla näringspolitiken med konkret innehåll. Under Uppsalabesöket satt han i diskussioner med Stuns, Stiftelsen för samverkan mellan universiteten, näringsliv och samhälle, som vet allt om just detta, och dessutom hann han med ett företagsbesök på högteknologiföretaget Piezomotor.
Vad sade Piezomotor till Löfven? Jo, att de har en bra idé (från Stefan Johansson, professor på universitetet) som lett till bra produkter som vunnit både svenska och amerikanska innovationspriser. Och att de behöver mer riskkapital för att fortsätta utvecklas. Förutsättningarna för att få det är en fråga för våra ledande politiker. Må det bästa alternativet vinna 2014, för jobbens skull.