Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg skiljs från sitt uppdrag efter att ha bett om att få lämna det av personliga skäl. Det meddelade infrastrukturminister Anna Johansson på tisdagen och använde därmed en fin omskrivning för att han åker ut med huvudet före på grund av IT-skandalen på myndigheten. Den som enligt en IT-ansvarig innebar att de gav bort ”nycklarna till kungariket”.
Enligt regeringen visar förundersökningen gjord av Säpo att myndighetens styrelse kände till att känsliga uppgifter om vägar och järnvägar, luftfart och sjöfart med mera som kan vara till skada för rikets säkerhet röjdes i en häpnadsväckande nonchalant IT-upphandling. Fler huvuden i myndighetens styrelse kommer därför att rulla snart.
Huvudpersonen i den här allvarliga historien är Maria Ågren. Det var hon som i rollen som Transportstyrelsens generaldirektör åsidosatte lagar och regler för att ge IBM och dess underleverantörer i östra Europa IT-driften, utan att ställa krav på säkerhetsskydd. I vintras blev hon avskedad från att leda Transportstyrelsen och har nu fått betala dagsböter enligt ett strafföreläggande. Inget åtal är alltså väckt. Enligt de märkliga regler som gäller för högt uppsatta statliga ämbetsmän är hon dessutom fortfarande anställd som generaldirektör i regeringskansliet. Regeringen vill nu att Statens ansvarsnämnd ska klippa av bandet mellan Ågren och regeringskansliet. För alla som jobbar under vanliga villkor på arbetsmarknaden torde det te sig som ett minimum av handlingskraft.
Ansvarsutkrävande är viktigt. Frågan är då hur länge regeringen kan hålla armslängds avstånd genom att peka ut myndigheten som ensamt ansvarig? Den frågan duckade Anna Johansson under tisdagen genom att hänvisa till att hennes eget och regeringens agerande har anmälts till konstitutionsutskottet av Kristdemokraternas försvars- och säkerhetspolitisk talesperson Mikael Oscarsson. Räkna med ett långt efterspel eftersom det finns många frågetecken som behöver rätas ut. För det första behöver regeringen svara grundligt på vad den visste när om styrelsens vetskap. För det andra behöver den redogöra för varför den inte ansett att det varit viktigt att informera riksdagen eller utrikesnämnden om vad som skett. Nu har oppositionen svävat i ovisshet om en fråga med bäring på rikets säkerhet.
Det räcker inte att städa upp i ansvarsfrågan. Alla säkerhetshål måste täppas igen och säkerhetstänkandet i hela Myndighetssverige skärpas. I tidskriften Computer Sweden går det att läsa en artikel från april 2015 där den dåvarande IT-chefen på Transportstyrelsen konstaterar nöjt att affären handlar om att framtidssäkra myndigheten på IT-sidan. Det blev milt uttryckt inte riktigt så.
Magnus Krantz