Sverige har fått två månader på sig för att skicka ett (nytt) yttrande till EU-kommissionen och förtydliga den svenska lagstiftningen om visstidsanställningar. Kommissionen är alltså inte övertygad om att reglerna för visstidsanställning inte missbrukas i Sverige.
Det har den nog rätt i. För att motverka missbruk finns det fyra definierade former av visstidsanställning. Det är vikariat, säsongsanställning, visstidsanställning av personer över 67 år samt allmän visstidsanställning. EU-reglerna säger att man inte ska kunna missbruka anställningsformen med två eller flera på varandra följande visstidsanställningar.
Det är ett rimligt påpekande från EU-kommissionen. Visst vore det bättre om det egentligen finns behov av en anställd, och det inte finns någon som är ledig från tjänsten och behöver en vikarie, att den som arbetar på tjänsten är ”fast” anställd. Många arbetsgivare missbrukar detta. Det finns flera branscher där det är vanligt att medarbetare vandrar runt mellan olika företag på så kallade 11-månadersanställningar. I stället för att riskera en inlasad anställd får hon gå till nästa 11-månadersanställning. Så rullar det på tills hon är tillbaka på företag ett igen, när hon inte längre kan åberopa las.
Det finns många chefer som också tycker att detta är ett idiotiskt system. När man hittat en bra medarbetare ska man väl se till att behålla henne, kompetensen borde vara viktigare än las.
Men på många företag är rädslan att lasa in en nyanställd större än att behöva ägna mer tid åt ännu en rekryteringsomgång. Därav EU-kommissionens synpunkter på att systemet med visstidsanställningar kanske missbrukas i Sverige.
Är det då just reglerna för visstidsanställningar som ska stramas upp? Den frågan är berättigad eftersom missbruket, i den mån det förekommer, bland annat beror på andra delar i den svenska arbetsmarknadslagstiftningen. Genom att lätta på turordningsreglerna i just las skulle behovet av visstidsanställningar sannolikt förändras radikalt. Dessutom, vilket inte är mindre viktigt, har både den svenska och den europeiska arbetsmarknaden också förändrats till sin struktur under de senaste decennierna. Kanske till och med mer i Sverige än i många andra länder.
När den fasta anställningen, som kanske varade hela det yrkesverksamma livet, var naturlig för våra föräldrar lever våra barn i en helt annan verklighet. För dem är det naturligt att blanda vikariat, projektanställningar, deltid och säsongsarbete med en egen FA-skattsedel. Tyvärr ska vi kanske också lägga till a-kassa eftersom den svenska arbetsmarknadslagstiftningen, inklusive las, bidrar till inlåsningseffekter som missgynnar ungdomar.
Den svenska staten får vackert ta och svara på EU-kommissionens propå, men det vore samtidigt bra att fundera över varför frågan över huvud taget har behövt att ställas.