Det har snart gått ett år sedan C:s omtalade förslag till idéprogram lanserades – där bland annat månggifte, plattskatt och fri invandring ingick. Efter massiv kritik tog partiledaren Annie Lööf avstånd från den ”extra allt-liberala” inriktningen, men sedan dess har partiet gått lite på tomgång.
Det är inte alltid enkelt för alliansens småpartier att nå ut med sina budskap och få medialt genomslag under perioden mellan valen. Kanske var det frustrationen över just detta som medförde att lockelsen att skapa ett starkt ideologiskt – men svagt verklighetsanknutet – idéprogram blev för stor hos C:s så kallade Stureplansfalang.
Allt eftersom supervalåret 2014 kryper närmare är det dock av avgörande betydelse att C nu lyckas vässa sin profil, utan att sväva i väg allt för högt ovanför väljarnas huvuden.
I dagarna har det kommit signaler på att C tar steg i den riktningen. DN rapporterade i söndags om chefsekonomen Martin Ådals förslag att prioritera en sänkning av inkomskatterna för mindre företag, framför det sjätte jobbskattavdrag som M förespråkar.
Konkret betyder detta att den allmänna löneavgift – som utgör en knapp tredjedel av de arbetsgivaravgifter som företag betalar för sin personal – skulle halveras för upp till tolv anställda. Med andra ord skulle bli det billigare för småföretag att nyanställa, och internt kallar C förslaget för ”jobbskaparavdraget”.
I ett land som Sverige – med höga ingångslöner och arbetsgivaravgifter, samt betydande ungdomsarbetslöshet – är det viktigt att fortsätta sänka kostnaden för att anställa.
Visserligen har den tidigare sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga kritiserats för att inte ge tillräcklig effekt, men det talar bara för att incitamenten behöver stärkas ytterligare. C:s förslag framstår dessutom som jordnära och tydligt, och passar väl ihop med partiets profil som småföretagar- och landsbygdsvänligt.