Samtidigt som de globala klimatproblemen står under luppen på det stora klimatmötet i Cancún i Mexiko har Uppsala läns landsting antagit ett nytt miljöprogram. Det är ingen halsbrytande tillfällighet. De stora klimatutmaningarna ligger på det globala planet men det är på det lokala planet som enskilda, företag, organisationer och politiska organ måste ta sitt ansvar för klimat och närmiljö.
Problemet med miljöprogram för politiska organisationer är att de lätt kan ses som fagra ord som i praktiken inte alls behöver beaktas. Hur landstinget och Akademiska sjukhuset tänkte när de antog anbudet om patientmat från en producent i Västerås som transporterar maten till Uppsala är till exempel höljt i dunkel. Någon tanke på den stora miljöpåverkan som transporter har, fanns uppenbarligen inte.
I en debattartikel i UNT i söndags går den rödgröna oppositionen till angrepp mot de fyra Allianspartierna i landstinget. Alliansen är svag i klimatfrågan, hävdar företrädarna för oppositionen, och kräver bland annat att Allianspartierna ska garantera att landstinget blir fossilfritt 2020.
Pikant nog stod det i förslaget till miljöprogram, som i måndags behandlades och beslutade i landstingsfullmäktige, just att landstinget ska vara fossilfritt 2020. Så varför de rödgröna slog in öppna dörrar på just det området är lite svårt att förstå.
Tvärtom tycks det finnas en välgörande enighet om lösningen på många miljöproblem. Här förefaller Uppsala läns landsting vara steget före många andra politiska organ, till exempel Uppsala kommun. Landstinget blev till exempel som första (och hittills enda) landsting medlem i Sveriges Ekokommuner 2008 och i det program som klubbades i måndags sattes också mål för den biologiska mångfalden.
Uppsala läns landsting borde väl ha andra saker att lösa först, till exempel problemen vid Akademiska sjukhuset, kan man kanske tänka. Som varje stor organisation måste dock landstinget gå framåt i flera spår. Dessutom räknar lanstingsledningen med att kostnaderna ska kunna minskas med en preciserad summa, 11,2 miljoner kronor, när miljöförbättringarna genomförs. Framför allt gäller det minskade energiutgifter eftersom två stora byggnader på sjukhuset byggs om med bättre isolering och effektivare uppvärmning som konsekvens. Kraven på stramare utgifter vad gäller tjänsteresor, till exempel hellre video- eller distanskonferenser i stället för dyra och klimatbesvärande flygresor, bidrar säkert också.
Så vad klagar oppositionen egentligen över? Står man inte ut med att Alliansen levererar ett program som man egentligen samtycker till – och som för övrigt säkert tillkommit under opinionstryck från de rödgröna? Oppositionen hävdar att den inte känner sig trygg med Alliansens miljölöften. Nåväl, det är ju lätt för Allianspartierna att bemöta. Det är bara att genomföra det tuffa och framåtsyftande Miljöprogrammet.