Nättidningen Dagens Arena gör till exempel en jämförelse med politiker som söker positioner inom Vänsterpartiet och måste svara på frågor om sitt kommunistiska förflutna. Underförstått så borde inte Annie Lööf slippa lindrigare undan på den andra sidan.
Men vad är det egentligen Lööf har sagt? Jo, tillfrågad om kvinnliga förebilder sade hon till tidningen Dagens Juridik 2008 att Thatcher hade ”en fantastisk debattstil” där hon ”visade var skåpet ska stå”. Sina politiska motståndare, alltså, inte de brittiska fackföreningarna. Annie Lööf har alltså hyllat en demokratiskt vald ledare för vissa egenskaper, men knappast tagit ställning i enskilda frågor i brittisk 1980-talspolitik.
Frågan om Centern nu får en ”antifacklig” partiledare är ändå befogad. Under onsdagens tv-framträdanden framhöll Annie Lööf företagande och frihet framför trygghet på arbetsmarknaden. Hon var också öppen med att hon nog kan anses stå till höger i partiet, men att hon nu (om hon blir vald) vill samla partiet och ta det ”framåt och uppåt”, inte åt sidan. Dagens Arena anser också att det är bestickande att Annie Lööf som riksdagsledamot motionerat om att avskaffa las (lagen om anställningsskydd).
Och motion 2008/09:A401 (av Annie Johansson och Fredrick Federley (C)) har onekligen en underrubrik som heter ”Skrota las”. Men fortsättningen är inte särskilt kontroversiell: ”Las har kommit att bli ett stängsel som hindrar arbetslösa från att ta sig in på arbetsmarknaden i stället för att bli en väg till en trygg anställning.” Johansson (numera Lööf) och Federley skrev för övrigt också att den svenska modellen med kollektivavtal ska värnas.
Att reformera arbetsrätten, som är anpassad för en industriepok vi lämnat bakom oss, är nödvändigt. Det sämsta med den nuvarande las är inte att fel personer får gå vid uppsägning, det är att äldre inte vågar byta jobb trots vantrivsel med arbetsuppgifterna. Och därmed också att unga inte får chansen.
Tre år har gått och tiden har nu kommit i kapp riksdagsmotionen så till den grad att LO ställer upp på huvuddragen i den. I en gemensam rapport med Svenskt Näringsliv i juni skrev man åtminstone indirekt under på att las medför stora problem på arbetsmarknaden. Det är numera bara detaljer (om än inte oviktiga sådana) som skiljer de båda organisationerna åt vad arbetsrätten beträffar. De som försvarar lagen om anställningsskydd helhjärtat blir allt färre, men Moderaterna och Dagens Arena kan fortfarande räknas dit.
Det eventuellt antifackliga hos Annie Lööf från ungdomsförbundstiden har slipats av under riksdagstiden och kommer att slipas av ytterligare när hon tillträder som partiledare. Men de antiborgerliga ryggmärgsreaktionerna hos vänsterdebattörer kommer nog att bestå.