I morgon öppnas hundratals bågnande burkar i centrala Uppsala i samband med stadens officiella surströmmingsfest, och stanken sprider sig. För utländska besökare är förmodligen den norrländska surströmmingstraditionen något av det mest frånstötande och obegripliga man kan uppleva i matväg.
Vi svenskar är dock inte ensamma om att ha udda matvanor, om nu någon trodde det. Här är ett axplock av världens underligaste och minst aptitretande delikatesser.
Låt det väl smaka!
Casu marzu (Sardinien)
Casu marzu betyder rutten ost på sardiska, och det är precis vad det här är. Förruttnelsen har skapats av levande insektslarver och de flesta anser att fårosten bör ätas upp medan larverna fortfarande krälar runt levande inuti osten. När larverna är döda anses inte osten vara ”färsk” längre. De vita maskarna kan hoppa upp till 15 centimeter när de blir störda. Därför håller många sardinier osten med papper omkring, något som ger ett karakteristiskt, pop corn-liknande ljud i samband med att maskarna får syrebrist och försöker ta sig ut. Delikatessen betraktas ofta som ett afrodisiakum (höjer sexlusten).
Ekorrhjärna (USA)
I slutet av 90-talet larmade flera läkare i Kentucky att den lokala specialiteten Ekorrhjärna kunde smitta folk med galna kosjukan. Sedan dess har det varit ganska tyst kring maträtten som sägs ha blivit populär i de glesbebyggda västra delarna av delstaten.
Kiviak (Grönland)
Så här gör du din egen Kiviak: Fånga 500 alkfåglar. Lägg dem inuti ett ruttet sälskinn och sy snabbt igen skinnet innan allt för mycket luft har pyst ut. Låt fåglarna jäsa inuti sälen i sju månader och ät sedan upp allt, med huvud, fötter, fjädrar.
Rocky Mountain Oysters (USA)
”Ostron från Klippiga bergen” är en förskönande omskrivning för tjurtestiklar. Det är nämligen precis vad den här maträtten består av. Den är en eftertraktad delikatess på basebollmatcher och cowboyfestivaler i inlandet. Testiklarna friteras ofta och doppas i sås, ungefär som chicky bits.
Pacha (Irak)
Ett helt fårhuvud läggs i en gryta tillsammans meed djurets fötter och mage. Allting kokas långsamt tillsammans med brödbitar. Många fyller magen med ris och syr igen den innan maten tillagas. Fårkinderna och tungan anses vara de godaste delarna. Somliga petar ur ögonen ur huvudet innan de äter det, andra inte.
Penisar (Kina)
På restaurangen Guolizhuang i Peking har man specialiserat sig på penisrätter. Här går det att beställa in åsnepenis, hundpenis, jakpenis, fårpenis och ett 20-tal andra penisar från djurriket. Maträtterna kan sedan sköljas ned med ett vin som innehåller hjärtextrakt, penisextrakt och rådjursblod.
”Kvinnor bör inte äta testiklar eftersom det kan ge dem basröst och skägg”, informerar en av servitriserna. Penisar däremot anses vara bra mat för kvinnor och ge ”vackrare hud”. Hon passar också på att bjuda på ett kinesiskt talesätt: ”Kineser äter allt som har fyra ben, utom bord och de äter allt som kan flyga, utom flygplan”. Allt enligt ett reportage i tyska Der Spiegel.
Restaurangen har blivit så populär att den har utvecklats till en kedja, och fått en filial i Atlantas kinesiska kvarter i USA. För den som tröttnar på penisdieten så erbjuder restaurangerna även rådjurs- och fårfoster.
Källor: Der Spiegel, New York Times, Wikipedia.