På kvinnofronten intet nytt?

Kvinnor och män, olika men jämlika år 2011. Eller inte? UNT har frågat tre feminister om dagsläget jämfört med situationen på Virginia Woolfs tid, hon som i essän Ett eget rum skrev om öppna dörrar för män, men stängda för kvinnor.

Barbro Werkmäster, feminist, Uppsala. Kvinnorna på bilden är fr v Siv Arab, Kerstin Strandberg, Barbro själv och Jenny Ljunghill.

Barbro Werkmäster, feminist, Uppsala. Kvinnorna på bilden är fr v Siv Arab, Kerstin Strandberg, Barbro själv och Jenny Ljunghill.

Foto: Rolf Hamilton

Kultur och Nöje2011-03-08 10:04

Hanna Hård
– Ett utrymme – som ofta förknippas med män – där kvinnor tagit plats är internet. Den Uppsalabaserade bloggaren Sofia Zettermark har identifierat tjejers bloggande som dubbelbestraffning: kvinnor uppmuntras att ägna sig åt vissa ämnen, som skönhet och mode. Och när de gör det nedvärderas dessa ämnen i förhållande till ”manliga” ämnen som politik. De politiska diskussionerna i kvinnors skrivande osynliggörs. Kvinnor HAR ett eget rum i dag, men det anses fortfarande vara i herrummet de viktiga sakerna avhandlas.

Foto: Linda Shamma Östrand

Kan du tipsa om några bloggande feminister?
– Två bloggare i den feministiska serieskapargruppen Dotterbolaget: Karolina Bång och Sara Hansson. De är aktuella med var sin bok på Galago senare i år. Jag rekommenderar också varmt Sara Hanssons Den hemliga kroppen och Karolina Bångs Handboken.

Hanna Hård bor i Stockholm och arbetar som korrekturläsare, förlagsredaktör och kafé biträde. Hon bloggar på Vi som aldrig sa sexist.

Lena Kåreland
– Kvinnor finns fortfarande inte i samma höga positioner som män. Skillnaderna syns också i lönestatistiken. Feminismen har inte varit i ropet de senaste åren, tiden verkar stå still. För att bli sedda måste vi kvinnor utveckla nätverk och stötta varandra, det gör män. Det är viktigt att vara förankrad i en grupp som kan trycka på.

Kan du rekommendera några bra författare att läsa?
– Den brittiska filosofen och författaren Mary Wollstonecraft, Simone de Beauvoir, även om hon på sätt och vis spelade på männens planhalva, agitatorn Kata Dahlström som var modig och orädd. Och en fiktiv figur – Pippi Långstrump!

Lena Kåreland är professor emerita i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och författare till ett antal böcker om barnböcker. Medförfattare i antologin Rätten till ordet, om skrivande Stockholmskvinnor (2008).

Barbro Werkmäster
– Vi är inte framme vid målet, men vi har kommit längre än på Woolfs tid. Världen har växt och förändrats, ingenting går så fort som vi trodde. Nya tider betyder nya problem. Dagens kvinnor borde kämpa mer för sin värdighet och fundera på vad de använder sin tid till. Mycket tid verkar gå åt till att försköna sig. Mer tid än när jag var ung under 50-, 60- och 70-talen ...

Kan du rekommendera några viktiga kvinnliga konstnärer, som borde uppmärksammas mer i dag?
– Siri Derkert kommer vi aldrig förbi. Och Anna Sjödahl verkar helt ha glömts  bort sedan hon dog 2001. Hon lyfte fram barnen, vardagen och de allra minsta vardagliga detaljerna. Det är ju där vi står när vi skapar våra visioner!

Barbro Werkmäster är konstvetare och författare i Uppsala med förflutet i Grupp 8.  Under 1970-talet gav hon bland annat ut böckerna Frihet, jämlikhet och systerskap (med Maud Hägg) och Kvinnor som konstnärer (med Anna Lena Lindberg). Hennes senaste bok: Rätten till ordet (2008), om skrivande Stockholmskvinnor (med Boel Englund m fl).

Titeln på Virginia Woolfs klassiska essä Ett eget rum från 1929 syftar på att litterärt skapande kräver ett eget rum – bildligt och bokstavligt – något som den tidens kvinnor saknade. I kväll diskuteras frågan på Kulturhuset i Stockholm. Svenska Pen och Sharazad står bakom arrangemanget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!