– På reggaeforum på nätet, som Skawars, har folk skrivit att jag ska bestämma mig för om jag är en rasta eller muslim och jag har blivit stoppad från att uppträda på muslimska evenemang för att de inte vill ha ”knarkmusik” där, men det handlar mest om okunskap. Musiken i sig har inget med religionen att göra, säger Mekka.
Många höjde på ögonbrynen när den judiske artisten Matisyahu slog igenom med reggae med ett judiskt budskap 2006 eftersom musikstilen ända sedan 70-talet varit starkt förknippad med rastafari.
Så vitt han själv vet är Mekka den första artisten som gör reggae med ett muslimskt budskap.
– Det finns de som sjunger på typiskt arabiskt vis på arabiska, men det låter mer som rai med ett reggaebeat och sedan finns det artister som kopierar hela grejen rakt av med rastafaribudskap, men jag är nog den första som sjunger riktig reggae med texter om islam.
Mekka föddes i Saudiarabien och kom till Sverige och Uppsala som femåring. Han började sjunga genom att recitera koranverser i koranskolan som barn. Det var också i den åldern han först kom i kontakt med reggae när han började umgås med en västindisk familj som alltid lyssnade på musik.
– Men det var när jag var 14 år och fick höra låten One blood med Junior Reid som jag blev fast på riktigt och tänkte, ”det där måste jag göra”. Jag lyssnar fortfarande ofta på den låten, säger han.
Svensk-jamaicanen Danny Dread lärde honom att sjunga och toasta på patois och han sjöng med Trinity Sound System och bandet Cool Runnings. Han sjöng också i två år med Uppsalabandet Natural Way.
Sedan hamnade han snett i tillvaron och gled in på droger och kriminalitet, men hittade tillbaka både till sin muslimska tro och musiken i början av 2000-talet. Trots att han blandar dem i sitt musikskapande är han noga med att de inte automatiskt hör i hop.
– En del muslimer blir arga för att de anser att jag genom att syssla med reggae stödjer Haile Selassie som förtryckte muslimer i Eritrea, men jag försöker förklara att själva musiken inte strider mot något. Sedan handlar det ju om frihet. I Koranen står det att muslimer bör samarbeta med kristna och judar och att man inte ska tvinga på folk sin religion.
Det muslimska budskapet i Mekkas texter har funnit där länge, men på sin senaste låt Wish for tar han det ett steg längre när han citerar profeten Muhammed på arabiska i refrängen. Budskapet som handlar om enighet och kärlek liknar innehållsmässigt mycket man hör inom reggaemusik, men arabiskan gör att den sticker ut.
– Det är ganska mycket hippie över refrängen. Killarna på mitt skivbolag House of Riddim blev helt till sig när de fick höra låten och nu spånas det på att nästa album ska innehålla många låtar med arabiska. Det var deras förslag från början och det blev riktigt bra.
Själv lyssnar Mekka främst på klassiska reggaeartister och ser mest fram emot artister som Toots & The Maytals på Reggaefestivalen.
Och själv är han sugen på revansch efter den mindre lyckade konserten på festivalen 2006.
– Jag gjorde väl ingen dålig spelning egentligen, men jag spelade med en dj då och det passar inte mig. Den här gången har jag ett backupband med mig och jag ska se till att det blir en oförglömlig konsert.