[Kaja4]
"Exploring Tolkien’s Middle-earth goes way beyond a normal film-making experience. It’s an all-immersive journey into a very special place of imagination, beauty and drama", sade Peter Jackson när han kungjorde att han skulle få göra filmerna om The Hobbit. Hans egen förtjusning i historien går knappast att ta miste på. Hobbit – en oväntad resa är den första av tre filmer baserade på J.R.R. Tolkiens boken The Hobbit från 1937, utgiven nästan 20 år innan Lord of the Rings. Den andra filmen i Jacksons senaste filmtrilogi, The Desolation of Smaug, kommer att ha premiär i december 2013 och den sista, There and Back Again, sommaren 2014.
I Hobbit – en oväntad resa ger sig Bilbo Baggins (Martin Freeman) ut på ett nästan tre timmar långt äventyr med trollkarlen Gandalf (Ian McKellen) och 13 dvärgar (ledda av Thorin som spelas av Richard Armitage), för att ta tillbaka dessas kungadöme Erebor från draken Smaug. Under resans gång stöter de på både trollkarlar, vättar, orcher och andra Middle-earthväsen.
I likhet med Harry Potter och Twilight har man valt att göra två filmer av den avslutande delen. Dels av ekonomiska anledningar, men också för att göra fansen nöjda och för att få med mer av berättelsen och mer detaljer. Det ger också fansen en mer komplett version än exempelvis i The Lord of the Rings, där man utelämnade mycket av historien i filmerna.
Med sig in i projektet har Peter Jackson många av sina kolleger från Lord of the Rings- trilogin. Bland andra manusförfattarna Fran Walsh och Philippa Boysens, fotografen Andrew Lesnie och den grandiose kompositören Howard Shore. Teknologiskt sett är Hobbit – en oväntad resa än mer innovativ än den föregående trilogin. Man kan konstatera att mycket ändå har hänt sedan tidigt 2000-tal. Filmad i 3D och med 48 bilder per sekund, presenterar Peter Jackson en värld innehållandes häpnadsväckande landskap. 3D-tekniken är dock inte utnyttjad i den utsträckning som man kunde ha önskat, men sett till CGI-tekniken är filmen en fröjd. Gollum, som spelas av Andy Serkis, är en av de karaktärer där teknologins framsteg verkligen syns.
Peter Jackson har skapat respekt för fantasygenren och han har i viss mån gjort sina tolkningar, baserade på Tolkiens klassiska litterära verk, som fansen accepterat som egna versionen av berättelsen. Efter 17 vunna Oscars är det svårt att avfärda Tolkienfilmerna, även för de mest kultiverade och kräsna biobesökarna. Få filmer i filmhistorien har haft en sådan enorm påverkan och gjort ett sådant avtryck som Peter Jacksons filmer om Middle-earth.
En film som ingen cineast torde kunna motstå. Cuio i Pherian Annan!