– Vi kan inte vara nöjda med den kritiken, säger kulturdirektör Sten Bernhardsson om de dåliga betygen för framför allt Uppsala Konsert & Kongress och Uppsala konstmuseum.
– Inledningsvis är det oerhört glädjande att så många tycker att det är viktigt att Uppsala uppfattas som en kulturstad. Det bekräftar att alla inom kultursektorn gör ett bra jobb, säger kulturdirektör Sten Bernhardsson.
Uppsalaenkäten 2011 visar att hela 81 procent av de som svarat tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att Uppsalas kulturella identitet står fast. Men detta är fortfarande en negativ förändring från 2010 då motsvarande siffra var 86 procent, en minskning som kulturdirektören tror kan ha att göra med den omtalade kulturhuvudstadsansökan som var aktuell för två år sedan.
– Det ska bli spännande att se hur siffrorna ser ut för 2012 som är ett år då det kommer hända mycket i Uppsala igen, säger han.
Men det var inte enbart positiva indikationer på kulturfrågorna som blev resultatet när Uppsalaenkäten skickades ut till 3 000 Uppsalabor och besvarades av en tredjedel. Bland frågorna fanns de som rörde kännedom om kulturella verksamheter, besök av desamma och betyg på de verksamheter som besökts under det gånga året.
Mest besökt var inte helt otippat Uppsala Konsert & Kongress tätt följt av Stadsbiblioteket. Men Konserthuset utmärkte sig även i en annan fråga, nämligen den om betyg på besöken, där man hamnade sist tillsammans med Uppsala konstmuseum. Konstmuseet som dessutom endast 10 procent besökt under 2011 och som många över huvud taget inte känner till.
– Det här är något som alla inblandade måste jobba med. Marknadsföringen är viktig och vi för en kontinuerlig dialog med konstmuseet för att se hur Uppsalaborna ska kunna uppleva det som angeläget att besöka museet, säger Sten Bernhardsson.
Men även begränsade öppettider och museets omdiskuterade läge kan ha betydelse. Det menar Marie-Louise Riton som är såväl bibliotekschef som Vård & Bildnings affärsområdeschef för kultur. Hon säger att satsningen på utökade öppettider i kombination med ombyggnad har bidragit till bibliotekets positiva resultat.
– Samtidigt så behöver folk inte besöka biblioteken i samma utsträckning längre med internet och e-böcker, säger Marie-Louise Riton som tillsammans med den andra biblioteksanställda har arbetat i den motvind som digitaliseringen fört med sig.
Nästa steg är att satsa på stadsbibliotekens miljöer och program, framför allt för att locka de unga. Några andra som försöker satsa på de yngre besökarna är Uppsala Konsert & Kongress. Att ha unga som målgrupp är en av punkterna i det avtal som finns mellan verksamheten och kulturnämnden, men majoriteten av besökarna hittas i åldrarna 65–74.
– Det är lite förvånande då Konserthuset har jobbat aktivt med unga evenemang som UppCon, Volt och även Gitarrfestivalen. De relativt höga biljettpriserna kan vara en förklaring till den äldre publiken och till det lägre betyget – betalar man mer är man ofta mer kritisk, säger Sten Bernhardsson.
Nu ska enkäten bearbetas ytterligare innan den presenteras för Uppsala kommuns kulturnämnd. Nytt för i år är att Uppsalaenkäten i sin helhet kommer att finnas tillgänglig på kommunens hemsida, detta för att Uppsalaborna själva lätt ska kunna tillgodogöra sig resultatet.