Biomosaik blomstrar i Botan

Biologisk mångfald gestaltad i mosaikskulpturer bjuder åtta Uppsalakonstnärer på i Botans barockträdgård i sommar.

Liten skulptur av Sanne Sihim.

Liten skulptur av Sanne Sihim.

Foto: Birgitte Meidell Roald

Kultur och Nöje2010-05-22 09:03

Alla år och dagar har numera sitt ämne. 2010 är av FN proklamerat som Biodiversitetens år, alltså den biologiska mångfaldens. Det har åtta av 18 konstnärer i ett år gamla nätverket Rackarkonstnärerna tagit fasta på.
I dag, på Carl von Linnés 303-årsdag, öppnas deras utställning Biomosaik i Botaniska trädgårdens barockdel, den som ligger mellan Orangeriet och Uppsala slott.

En skeppssättning på en stor rektangulär gräsmatta fångar blicken. Kent Wahlbeck har, med hjälp av assisterande konstnären PO Andersson, placerat ut frigolitfigurer målade i bränd ockra, tigrerade i svart, blänkande av vita mosaiker, skuggade av gröna stråk.
– Det här är slutförvaring av tigerns själ. Titta, här har PO skrivit ”Vila i frid” med runor. Tigern är det vackraste rovdjuret, människan det fulaste. Vi människor är som råttor, äter oss genom allting, säger Kent Wahlbeck och ser över ”stenarnas” placering en sista gång.

På grusplanen vänd mot gräsmattan och skeppssättningen står två skulpturer i stenmosaik. En hane och en hona, förklarar konstnären Teymor Zarré. Vanligen arbetar han i glas, men nu har han köpt prydnadsstenar för trädgård i ett byggvaruhus och klistrat på sina frigolit-cementskulpturer.
Honan är tydligt gravid, håller en arm för huvudet, som hon lutar lätt åt sidan.
– Hon sörjer hoten mot naturen och djuren, säger Teymor Zarré.
Det finns mycket lekfullhet i den här tillfälliga skulpturparken, trots allvaret i ämnet, den hotade mångfalden. Träd och buskar är strikt beskurna, gräsmattorna prydligt kanthuggna. Därför framträder skulpturernas färger och former extra tydligt.

Allvarligt ämne, lek med material - när är ett verk konst?
– Konst handlar om en skapande process, om tanke och känsla. Säger konstnären att ett verk är konst, är det konst. Oavsett om världen är för eller emot, fastslår Teymor Zarré.
Han tillägger att det naturligtvis gäller musik och poesi och allt annat inom konstsfären, likaväl som olika uttryck av bildkonst.

Uppsalaborna och tillresta turister kan ta del av den här gratisutställningen och reflektera kring konstens uttryck från och med i dag till och med onsdagen 22 september.

FAKTA

Rackarkonstnärerna är ett nätverk av Uppsalakonstnärer, som har sina ateljéer på Rackarberget. 18 konstnärer tillhör nätverket, åtta av dem deltar i Biomosaik i Botan: Anna Löwdin, Eva Högberg, Ingvar Staffans, Johan Fremling, Kent Wahlbeck (med assisterande PO Andersson), Sanne Sihin, Sergio Perera Jerezoch Teymor Zarré.

Utställningen i Botaniska trädgårdens barockdel invigs i dag, lördag 22 maj, och pågår till och med 22 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!