Matti Andersson spelar för livet

Uppsalamusikern Matti Andersson närmar sig höstens stora projekt: söndagens stödkonsert till förmån för Blodcancerfonden.

Matti Andersson drabbades av myelom för snart fyra år sedan. Intäkterna från söndagens stödkonsert går till forskningen om blodcancer.

Matti Andersson drabbades av myelom för snart fyra år sedan. Intäkterna från söndagens stödkonsert går till forskningen om blodcancer.

Foto: Lars Magnusson

Kultur2019-09-26 07:00

På söndagseftermiddagen 29 september står Matti Ason Band på scenen i Uppsala missionskyrka. Orkesterns frontfigur, dragspels- och accordeonvirtuosen Matti Andersson, hoppas på välfyllda bänkrader. Planen är att via entrébiljetten få in så mycket pengar som möjligt till forskningen om blodcancer. Han är själv drabbad av myelom (cancer i benmärgen).

– Jag fick diagnosen 14 januari 2016. Inom en vecka hade jag kontaktat Katalin och Blodcancerförbundet för att undersöka vad som kunde göras för att samla in pengar till forskningen, säger Matti Andersson.

Från sjukhussängen på Akademiska sjukhuset sydde han ihop ett projekt som utmynnade i en stödkonsert på vårkanten samma år. Konserten spelades in av Mattis svåger, musikern John Högman, och gavs ut på cd. Närmare 90 000 kronor samlades in till Blodcancerfonden. 

– Drivkraften var dels att dra in pengar till forskningen, dels att få göra åtminstone en konsert till. Jag visste ju inte vad jag skulle ställa in mig på när jag fick myelombeskedet. Dör man inom några veckor, månader eller år?

Nu har det blivit dags för ännu en konsert. Tillsammans med gitarristen Jonas Isaksson, trumpetaren Erik Tengholm, kontrabasisten Peter Frykholm och slagverkaren Oscar Johansson Werre kommer Matti Andersson att spela musik av Maria Kalaniemi, Astor Piazzolla och Lars Hollmer.

Kompositörerna hör till Matti Anderssons husgudar. Men valet av musikstycken (som Piazzollas "Libertango" och Hollmers "Boeves psalm") beror också på att det varit svårt för bandet att få tid för att repa in ny musik. Krasst uttryckt har Matti en kronisk och livshotande sjukdom som kräver täta besök och vistelser på hematologen på Akademiska. Bakslagen har varit flera sedan han insjuknade i myelom.

– Det senaste är det här, säger Matti och pekar på vänsterarmen som är fixerad i en mitella.

Härom veckan drabbades han mycket olägligt av ett oprovocerat överarmsbrott orsakat av ett nytt myelomangrepp på skelettet. I våras var det ena nyckelbenet som gick av –  också det helt oprovocerat. Nu väntar nya behandlingar.

–  Tyvärr är det bälgarmen som skadats den här gången. Vi får se om den hinner bli så pass återställd att jag kan spela dragspel i Missionskyrkan. Men konserten kommer att bli av i vilket fall som helst. Plan B är att spela piano och går inte det så får de fyra andra i bandet spela, säger Matti Andersson.

Musiken har haft en stor roll i Mattis liv ända sedan han var grabb. Sjukdomen har egentligen inte förändrat hans nära relation till musiken. Den fyller fortfarande hans dagar oavsett om han komponerar, övar eller lyssnar. Fast tjänsten som förstelärare i musik på Lundellska skolan har han tvingats trappa ned.

– Eftersom så mycket annat i livet har tagits bort kan man nog säga att musiken blivit mer utkristalliserad de senaste åren. Jag stiger upp, äter frukost och sen börjar musikdagen. Nu när vänsterarmen gått av spelar jag piano med högerhanden för att hålla i gång, säger Matti Andersson.

Söndagens konsert i Missionskyrkan sker i samarbete med Blodcancerfonden och hematologen på Akademiska. Läkaren Gunnar Larfors deltar och ska berätta om de senaste forskningsrönen. Matti Andersson kommer också att hålla en minnesstund för tre andra myelomdrabbade män som han lärt känna under sjukdomstiden och som nyligen gått bort.

–  Jag och gitarristen Jonas Isaksson ska spela något lågmält för att hedra dem.

Matti Andersson med sitt huvudinstrument, dragspelet.
Matti Andersson med sitt huvudinstrument, dragspelet.
Matti Andersson

Född 1955, bosatt i Uppsala.

Multiinstrumentalist med accordeon som huvudinstrument. Behärskar även piano, kontrabas och flöjt. Han har också dirigerat och arbetat som pedagog i olika sammanhang i det svenska musiklivet, bland annat på Kungl. Musikhögskolan.

Drabbades av myelom 2016. Har sedan dess släppt tre album ("Livrädd men levande", "Utflykt med damcykel" tillsammans med violinisten Nils-Erik Sparf och "Aldrig ensam")

Aktuell: Välgörenhetskonsert med Matti Ason Band 29/9 i Missionskyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!