Vill bygga bro mellan teknik och humaniora

Den naturvetenskapliga bastionen Ångströmlaboratoriet i Uppsala är bas för det nya arrangemanget Kulturveckan som inleds på onsdag 11 april.

Ligger bakom Kulturveckan. Studenterna Hugo Uppling, Elsa Jerhamre, Kevin Ajamlou, Adam Eriksson är initiativtagare till evenmanget.

Ligger bakom Kulturveckan. Studenterna Hugo Uppling, Elsa Jerhamre, Kevin Ajamlou, Adam Eriksson är initiativtagare till evenmanget.

Foto: Privat

festival2018-04-08 16:00

Målet med Kulturveckan är att bygga broar mellan teknik och humaniora, berättar studenten Adam Eriksson, en av fyra idékläckare och projektledare.

– Vi pluggar alla fyra på civilingenjörsprogrammet i system i teknik och samhälle, som är en tvärvetenskaplig utbildning. Men vi tycker ändå att det saknas utrymme för diskussioner om till exempel form och kreativitet, säger han.

Enligt Adam Eriksson är det en ganska utbredd uppfattning bland studenterna på Ångström att man sällan diskuterar frågor där facit saknas. Han anser att det vore värdefullt att få samtala om ämnen där man inte kan slå fast att det ena svaret är rätt och det andra är fel.

Adam Eriksson och hans tre kursare satte därför ihop ett program som sträcker sig över fyra dagar, onsdag till lördag denna vecka.

Redan nu står det klart att ett par av programpunkterna är fulltecknade. Det gäller bland annat det inledande lunchföredraget på onsdagen med Fredrik Mats Nilsson från White Arkitekter. Han ska tala på temat arkitekturens teknik med efterföljande diskussion. Även fredagens föredrag med Carl-Erik Engqvist, konstnärlig ledare från Humlab vid Umeå universitet, är fullbokat.

– Den programpunkten ser också väldigt spännande ut. Han kommer att diskutera samspelet mellan artificiell intelligens och mänsklig kultur, berättar Adam Eriksson.

Humlab är en enhet vid den humanistiska fakulteten i Umeå med fokus på det fält som kallas digital humaniora.

Torsdagen ägnas åt film. Charlotta Tengroth från Stockholm Filmskola visar kortfilmer under lunchtimmen och på kvällen blir det praktiska övningar då deltagarna får lära sig att filma på egen hand med sina mobiltelefoner.

Det kanske mest kreativa inslaget under Kulturveckan är den installation som ska konstrueras av fyra studenter på Landskapsarkitektprogrammet vid SLU. Den ska byggas i modulform och växa för varje dag i Ångströms huvudbyggnad. Tanken är att installationen ska bli utgångspunkt för diskussioner kring form och rum. När Kulturveckan går i mål på lördag ska bygget vara klart och flyttas till Kollaboratoriet vid Gamla Torget i centrala Uppsala för att visas upp.

Målgruppen är i första hand de som studerar, forskar och jobbar på campus vid Ångströmlaboratoriet. Men alla intresserade Uppsalabor är välkomna. Adam Eriksson ser gärna att humanister hittar ut till Ångström just för att få till det önskade brobygget mellan teknik och humaniora.

Om Kulturveckan blir årligen återkommande är inte klart, mycket beror på utfallet av årets premiärarrangemang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!