– Färgen är fel, säger han. Om det skulle vara domkyrkan skulle den vara brun. Jag har inspirerats lite av domkyrkan, men det är en kyrka bara. Jag har länge velat bygga en kyrka.

Legobygget med torn, färgad fönsterplast, latte-pappor, ärkebiskop och till och med domkyrkans karakteristiska ängel på taket har tagit honom cirka 300 timmar att bygga. Uppsalabon Olov Wingård är en vuxen legofantast. Hans hobby är att bygga lego.

I Olov och sambon Jenny Vikströms lägenhet på Kvarngärdet finns ett arbetsrum som blev ett hobbyrum och numera är ett legorum. Olov Wingård bygger gärna arkitektoniska verk. Modellerna skapar han i ett program i datorn. En del förverkligar han också i lego.

Artikelbild

| Historia. Runt kyrkan utspelar sig olika scener med legogubbar.

– Jag är väldigt icke-nostalgisk. Oftast när jag har satt ihop något så vill jag riva allt. Jag har inget behov av att ha saker uppställda. Det är bygga, fota och riv.

Men kyrkobyggnaden får än så länge vara kvar på sin platta. Legobygget ska ställas ut på Uppsala konsert och kongress i helgen. För första gången arrangeras “Fantastiska klossar” i konserthuset.

Intresset för lego växer bland vuxna entusiaster. Swebrick är hobbyföreningen för dem.

– Jag tar ut min arkitektdröm i lego. Man kan sätta ihop vad som helst med lego egentligen, tycker Olov Wingård, 26 år.

Artikelbild

| Klurigt. Allra mest nöjd blev Olov Wingård med kyrkfönstrena.

I legokretsar finns ett engelskt begrepp för tiden efter 13-års ålder: dark age (mörka tiden) – när en inte bygger med små plastbitar. Enligt Olov Wingård kommer många tillbaka till legobyggandet när de själva får barn. I hans fall återkom intresset när han började plugga.

– Jag har vunnit några, eller ganska många, legotävlingar. Eftersom jag är student har jag mycket tid. De flesta som är med i Swebrick har fullt upp med barn och jobb, säger Olov Wingård.

Just nu läser han till lärare inom historia och samhällskunskap.

– Framför allt Hans Rosling har visat att lego är ett exemplariskt verktyg för att lära ut. Är det något som legovärlden har lärt mig annars så är det att titta på byggnader och försöka se vad som är typiskt, tycker Olov Wingård.

I Uppsala finns inspirerande miljöer.

– Det finns många fina byggnader i Uppsala. Till exempel Universitetshuset har jag tänkt på. Men det är ganska stort så då måste man begränsa sig lite, tycker han.

Kyrkan som ställs ut i helgen består av uppåt 25 000 legobitar. Konstruktionen tog ungefär tre månader att göra klart.