– Alla har rätt att protestera men ingen har rätt att förstöra konstverken, säger konservator Luciano Escanilla.
Han står på en steg står på en stege vid statyn av Gunnar Wennerberg i Carolinaparken. I ena handen har han lösningsmedel och i den andra en skalpell.
– Det är nog någon som vill protestera mot lagen och verkligen lagt ner rejält jobb på klisterlapparna. De är professionellt tryckta och förmodligen i stor skala. Men jag blir arg, det skadar konstverken, säger Luciano Escanilla.
Han påpekar att alla har rätt att protestera men ingen har rätt att förstöra konst. Lapparna gör mindre skada på andra ställen, konstaterar han, och avråder folk att riva bort lapparna. Det har hänt.
– Låt bli lapparna! Tar man i hårt och river bort, tar klistret med sig en bit av konstverkets patina. Patina är det finaste som finns på konstverk, säger han.
Det tar runt en timme att få bort en klisterlapp på skonsamt sätt. Men på flera konstverk har nya lappar satts upp nästan direkt efter att de tagits bort. Viktigt är att få bort lapparna snabbt innan limmet härdar.
– Om ytskiktet blir förstört måste vi återskapa patinan. Då användes syror som är cancerframkallande, säger han och ger assistenten, Marina Vasconcelos, en liten bit borttagen lapp.
– I natt hade drömde jag en mardröm; jag hittade personen med lapparna och blev tvungen att riva sönder allihopa, säger hon.
– Ja, vi blir lite psykade av der här, säger Luciano Escanilla.
Han tillägger att det är bra om människor anmäler till Uppsala kommun om de ser konstverk med klisterlappar på.
lotta.frithiof@unt.se