Konst Anna-Lisa Thomson till minne / Stipendiater 2017

Uppsala konstmuseum

2/12 Anna-Lisa Thomson-stipendiet ska gå till kvinnliga konstnärer på väg ut i ett ykesliv som premierar män. Mycket har visserligen hänt sedan stiftelsen instiftades på 50-talet, men som #metoo har visat de senaste månaderna är strukturer och maktsvin svåra att rubba. Dessutom har stipendieutställningarna de senaste åren varit utmärka ljus i decemberdimman, och så lär det bli också i år. Petra Hultman, en av årets fem stipendiater, imponerade exempelvis stort med en megaloman videoinstallation på temat osynligt vardagsarbete på Mejans slututställning i våras. Motmakt när den är som bäst!

Artikelbild

| Thomsonstipendiat. Kyung-Jin Chos stämningsfulla installation Swing Jam där en pendel slumpvis framkallar toner från olikformade lerkärl, en meditativ syn- och ljudupplevelse.

Väntar mig / Curator Linda Wallenberg

Åhuset

2/12 Jag har tjatat och tjatat om att Uppsala konstnärsklubb måste professionalisera sin utställningsverksamhet, som alldeles för ofta släpper fram utställningar som är sämre än de skulle behöva vara. Här kommer nu möjligen svaret. Det ska bli mycket intressant att se vad curatorn Linda Wallenberg tillsammans med konstnärklubben hittat på i samlingsutställningen ”Väntar mig”. En sträng extern blick kan göra hela skillnaden.

Tyra Lundgren

Bror Hjorths hus

2/12 Skulpturen Tyra Lundgren (1897-1979) är förmodligen mer känd för sin insats som formgivare med uppdrag för Gustavsbergs porslinsfabrik, Kosta, Riihimäki och andra stora aktörer, än som fri konstnär. Det är synd, för hon är ännu bättre i den senare rollen, och ligger bakom en rad fina offentliga skulpturer som fortfarande håller måttet. Förkärleken för det animala går emellertid igen i alla hennes uttryck.

Circles # 4 / Öppen Workshop

Köttinspektionen

3/12 Den konstnärsdrivna Köttinspektionen har som bekant blivit ett centralt inslag i Uppsalas utbud av samtidskonst, dans och teater. På söndag lockar den alternativa institutionen med en heldag fylld av föreställningar, workshops och singalong karaoke som ett avslut på en serie ”koreograferade läsecirklar”. Att kasta sig in i en mixer fylld av text, dans, språk och röst är med all sannolikhet vad de flesta av oss vinterglåmiga stackare behöver allra mest just nu.