Bamses ubongo (Egmont)
Från 4 år.
Betyg: 5 av 5
Tidsåtgång: 15-20 minuter.
Passar bäst för: Kluriga barn som gillar geometriska utmaningar och tetrisnostalgiska vuxna.
En spelbricka med en geometrisk form ska fyllas med olikformade bitar under tidspress. Det gäller att först lösa utmaningen och ropa ubongo! Då får man två honungsburkar. Alla som löser sitt pussel under utsatt tid får varsin honungsburk. När en omgång är klar delas nya brickor med former ut och så kör man igen. Den som har flest honungsburkar på slutet vinner. Två svårighetsgrader på spelbrickorna gör att yngre och äldre kan spela tillsammans med behållning. Kul, klurigt och fartfyllt!
Vi som testade: Två vuxna och tre barn 5-9 år.
Inne- och utelekar (Nicotext)
Från 3 år.
Betyg: 5 av 5
Passar bäst för: Familjen där barnen "inte har nåt att göra" och föräldrarna har slut på idéer.
Först en varning - det här är inget regelrätt spel, utan en "lekbox" med förslag på sysselsättningar. Två högar med lekkort - en för vackert väder och en för regniga dagar - ger beskrivingar och regler för olika lekar. Vissa lekar känns igen, men många är nya. Lite av en chansning för föräldrarna som inte vet vad för aktivitet man förväntas ställa upp på, men bra inspiration för dagar när idéerna tryter. Exempel på lekar: Björnen sover, knutgubbe, baklängeskurragömma, vika gubbe, blindtåget, fyrkantsbasket och hoppa säck.
Vi som testade: En vuxen och två barn 3 och 6 år.
Värvet - Det sociala spelet (Nicotext)
Från 15 år.
Betyg: 5 av 5
Tidsåtgång: 20 minuter och uppåt. Allt beror på er vilja att gå på djupet med varandra.
Passar bäst för: Den pratglada.
Succépodden Värvet har nu blivit spel. Och precis som i Kristoffer Triumfs populära intervjuprogram ställs man här inför livets stora och små frågor. Spelarna delar ut olika personlighetsdrag till varandra och får sedan svara på frågor kring detta. Ingen lämnas oberörd och efter en timmes spelande har man gråtit och skrattat om vartannat. Det kan vara en fördel om man har någon slags relation till sina medspelare. Om inte lär man ha det när spelet är slut.
Vi som testade: Fem vuxna.
Alias Barn (Tactic)
Från 4 år.
Betyg: 4 av 5
Tidsåtgång: Cirka 20 minuter.
Passar bäst för: Pratglada barn.
Lagspel där en i laget ska försöka få den andre att förstå vilket ord man är ute efter utan att säga ordet i fråga. "Ett djur som gnäggar" - "Häst", till exempel. Vilka ord som ska förklaras bestäms genom spelkort och förklaringarna sker sedan under tidspress med timglas. Ett spel som är både roligt, utmanande och utvecklande. För att det ska funka behöver man vara minst fyra personer som spelar.
Vi som testade: En vuxen och tre barn 5-9 år.
Bamses gympaspel (Egmont)
Från 4 år.
Betyg: 4 av 5.
Tidsåtgång: ca 20 min
Passar bäst för: Barnfamiljen som gillar att använda kroppen, perfekt för yngre barn 4-6år.
Lättsamt och trevligt spel där kroppen är en av spelpjäserna. Spelarna slår en tärning och går vidare i spelet genom att göra olika gympaövningar- perfekt för yngre barn som har svårt att sitta still samtidigt som barnet tränar på färger och motorik. Pappan ålar på golvet och fyraåringen gör tomtesteg, skratten blir flera och slutbetyget från barnet är: ”Får jag ta med bamsespelet till förskolan imorgon”. Gravida mamman har lite svårare att lägga sig på mage och flyga flygplan och kommer därför sist i spelet.
Vi som testade: Två vuxna och en 4-åring.
Det nappar med Mamma Mu och Kråkan (Alga)
Från 4 år.
Betyg: 4 av 5.
Tidsåtgång: 10-15 minuter per omgång.
Passar bäst för: Hela familjen.
Bra familjespel då den yngsta familjemedlemmen förstod spelreglerna efter första omgången, men även den äldsta ville spela spelet flera gånger efter varandra. Litet och lagom inslag av charad (att låta som Mamma Mu eller kraxa och flaxa som Kråkan) i ett spel som liknar en blandning av finns i sjön och pussel. Dock kan nog barn över 7 år relativt snabbt tröttna på det enkla upplägget.
Vi som testade: 2 vuxna och 2 barn, 7 och 4 år.
Dumstrut (Kylskåpspoesi)
Från 16 år.
Betyg: 4 av 5
Tidsåtgång: Valfritt. Allt från fem minuter till en helkväll.
Passar bäst för: Både triviaexperten och gissningsamatören.
Det finns en kavalkad av olika frågespel ute på marknaden och "Dumstrut" är ingenting som kommer hänföra världen med nya idéer. I stället har man satsat på att göra det okomplicerat och öppet för vem som helst att delta. Frågorna är en bra mix och sträcker sig från saker många känner igen till det man aldrig funderat över. Allt besvaras med nummer, såsom årtal, antal och liknande, vilket gör det möjligt för alla att delta. Lättsamt och kul, särskilt på festen.
Vi som testade: 2 vuxna.
Fringo (Plasto)
Från 14 år.
Betyg: 4 av 5
Tidsåtgång: 20-30 minuter.
Passa bäst för: Den som gillar verbala utmaningar och fantasifulla klurigheter.
Ingen ville egentligen sluta spela. Det är peppande och klurigt och man hinner alltid med ett parti efter maten eftersom det tar 20 till 30 minuter om man är två lag. Det är mycket svårare än man först tror att enligt spelets regler formulera frågor till redan uttänkta svar, det ger ett taggat pirr i magen. Spelet är bra för allmänbildningen också. En av testdeltagarna var 11 år, vilket var på håret, men det går att anpassa spelet en del efter deltagarna.
Vi som testade: Två vuxna och fyra unga 11-18 år.
Lilla spöket Laban letar spöken (Alga)
Från 3 år.
Betyg: 4 av 5
Tidsåtgång: 4-5 minuter.
Passar bäst för: 3-6-åringar som tycker om att öva sig på att känna igen färger.
Det här är lite som ett barnspelens kinderägg. Hela sex spelvarianter finns att välja mellan, i olika svårighetsgrader, vilket gör att spelet passar både de minsta och de lite större. Mycket handlar om att relatera till färger, man kan till exempel spela som ett klassiskt memory (där föräldrarna får se sig slagna av de små fast de anstränger sig), eller öva sin snabbhet, eller ge sig ut på kurragömma med spelkorten. Spelstunden bjussar på många skratt bland testarna!
Vi som testade: En vuxen och två barn, 3 och 5 år.
Power Play Hockey (Alga)
Från 6 år.
Betyg: 4 av 5
Tidsåtgång: Ca 10 minuter.
Passar bäst för: Tävlingsinriktade barn.
Det här spelet kräver sin träning, men efter att ha kört ett par omgångar sköts det hejvilt under de tre olika perioderna (spelvarianterna boxplay, straffar och finten) som det här spelet bjöd på. Det gäller att hålla koll på poängen under och efter varje period och ingenting avgörs förrän efter sista pucken. Papper och penna behövs. Ett minus var att spelets sarg inte höll ihop så bra under de allra tuffaste matcherna.
Vi som testade: Två barn, 12 och 8 år.
Rita och gissa junior (Tactic)
Från 5 år.
Betyg: 4 av 5.
Tidsåtgång: Cirka 20 minuter.
Passar bäst för: De flesta, men främst tecknartalangen.
En klassiker. Du drar ett kort som berättar vad du ska rita, och sedan ska motspelarna på tid gissa vad du ritar. Lätt som en plätt? Nja. Många utmaningar är på lagom nivå, andra lite väl avancerade för barn. För hur ritar man en elektriker? En cykelpump? Eller damm? Du får snoka fram din allra mest kreativa ådra. Men trots att det ibland blev något för knepigt för barnen föll de som furor för spelet och ville omedelbart köra ännu en omgång när den första var avklarad.
Vi som testade: En vuxen och två barn, 8 och 4 år.
Rappakalja (Tactic)
Från 12 år.
Betyg: 4 av 5
Passar bäst för: Påhittiga personer med pokerface.
Välkända Rappakalja har uppdaterats med nya ordkort och delvis ny spelplan, men upplägget känns igen från förr. Hitta på en förklaring till ett konstigt ord, och hoppas på att många av deltagarna gissar på just ditt förslag. Ett spel som i princip blir roligare ju fler deltagare ni är. Yngsta deltagaren var tretton år och det funkar bra, eftersom man ju faktiskt inte förväntas känna till de konstiga orden.
Vi som testade: 4 vuxna och två tonåringar.
Sleeping queens (Förlago)
Från 8 år.
Betyg: 4 av 5
Tidsåtgång: 20 minuter.
Passar bäst för: Den som har tur i spel, för här krävs inget strategiskt tänkande. Man kan säkert vara med redan från sex års ålder, det var ju faktiskt en 6-åring som uppfann spelet.
Det här är ett roligt spel med fina spelkort. Det går ut på att samla på drottningar och försöka stjäla varandras drottningar. Ibland var det svårt att hålla koll på vems tur det var och att komma ihåg att ta upp nya kort. Man lär sig reglerna snabbt och det är praktiskt med ett kortspel som är lätt att ta med sig. Tyvärr krävs ingen strategi, men det är riktigt bra för att vara ett turspel. Alla fick mersmak. Inte lika kul om man bara är två.
Vi som testade: En vuxen och barn i åldrarna 9-12 år.
Trexo (Förlago)
Från 7 år.
Betyg: 4 av 5.
Tidsåtgång: Cirka fem minuter. Längre tid ju bättre man blir.
Passar bäst för: Kluriga tonåringar och vuxna.
Ett roligt, snabbt och klurigt spel för två som i princip är det gamla Fem i rad, men här är det en spelplan där man lägger ut brickor med både ring och kryss på. Man måste alltså tänka på hur den bricka man lägger blir för motståndarens rad. Man får även lägga på höjden och det är det som gör det extra svårt och kul. När man har spelat några gånger och lärt sig mer blir ronderna längre. Man behöver tänka taktiskt, helst några steg i förväg.
Vi som testade: en trettonåring mot mamma eller pappa, trettonåringen vann oftast.
Block Out (Tactic)
Från 8 år.
Betyg: 3 av 5
Tidsåtgång: Ca 15–20 minuter.
Passar bäst för: Hela familjen.
Ett helt okej familjespel som kan tas fram lite då och då. Det bjuder på stora utmaningar både vad gäller nerver och skakiga fingrar. Här gäller det att spela ut kort och stapla ”omöjliga” klossar ovanpå varandra efter vad korten säger, och rasar tornet under ditt drag kommer du allt längre ifrån en seger. De olika spelkorten ger en dimension till spelet där det både går att rädda sig själv och sätta dit en motspelare.
Vi som testade: Två vuxna, två barn, 12 och 8 år.
Komockarspelet (Alga)
Från 4 år.
Betyg: 3 av 5
Tid: 20 min med förberedelser som att bygga skottkärror och göra komockor av lera.
Passar bäst för: Små barn och alla med lite bajshumor.
Spelet är roligt och lätt att förstå, men inte så jättespännande. Kul att spelet innehåller flera olika delar: att pyssla (man gör sina egna komockor!), att ha bra minne och att få ta komockor av sina medspelare. Guldstjärna för den söta kossan Rosa som medföljer och den fina spelplanen och de övriga tillbehören.
VI som testade: En vuxen och tre barn 11, 9 och 5 år.
Pelle Svanslös Friends (Tactic)
Från 3 år.
Betyg: 3 av 5
Tidsåtgång: 10 minuter.
Passar bäst för: 3-5-åringar som gillar Pelle-böckerna.
”Lite klurigt, men mest roligt”. ”Roligt med Pelle och Maja”. Testarna på tre och fem år gillade det här, kanske mest för att det är just karaktärerna från Gösta Knutssons böcker som de känner igen. Spelet, som har inslag av memory, är mycket enkelt och lättfattligt, men därmed heller inte så vidare utmanande. Och det känns som att de unga spelarna (och föräldrarna…) kommer att kunna tröttna på det om man spelar för ofta. Bäst med det hela är nog att alla spelare kan vinna tillsammans, helt i Pelles anda.
Vi som testade: En vuxen och två barn, 3 och 5 år.
Pippi Långstrump Gullpengarna (Tactic)
Från 4 år.
Betyg: 3 av 5.
Tidsåtgång: Ca 20 minuter.
Passar bäst för: Pippifantasten förstås.
Du slår tärningen och flyttar din spelpjäs på ett bräde fyllt med guldpengar. Om du får en peng bytes den mot ett spelkort som kan innehålla något av bokstäverna P, I eller en bild, eller en Pippifigur. Vinner gör den som först kan skriva Pippi med sina spelkort plus har ett bildkort. Omvägen över att först slå tärning och sen ta en guldpeng för att till sist plocka ett spelkort blev lite krånglig för testets yngsta deltagare. Men vi hade roligt ändå!
Vi som testade: En vuxen och två barn 4 och 7 år.
Rotten Apples (Plasto)
Från 18 år.
Betyg: 3 av 5
Tidsåtgång: Beror på antalet spelare, men ca 30-45 minuter.
Passar bäst för: Förfestdeltagare och den som gillar obsceniteter och pinsamheter.
"Rotten Apples" är ett kortspel där målet är att bygga ihop den roligaste och oftast mest obscena meningen. Det påminner starkt om "Cards Against Humanity", där upplägget också är att en spelledare bestämmer vem som har gett det roligaste svaret till olika satskort. På dessa kort har det lämnats blanka mellanrum där spelarna får fylla i resten. Fantasin och de ordkort man får sätter gränserna, men det är nästan ett krav att man spelar på förfesten.
Vi som testade: 3 vuxna, men det blir roligare i större grupp.
Selfie (Plasto)
Från 10 år.
Betyg: 3 av 5.
Tidsåtgång: ca 45 min.
Passar bäst för: Den som gillar att spexa och har en teaterapa i sig.
Vi hade jättekul när vi spelade och skrattade högt, men reglerna var lite konstiga så vi fick improvisera en del. Egentligen är själva spelupplägget, vem som vinner, inte grejen med det här spelet. Det roliga var att ta konstiga selfies och titta på dem och höra de andras gissningar om vad selfien föreställde. Men lite synd att ett sällskapsspel kräver en surfplatta eller mobil. Sällskapsspel spelar man ju kanske för att låta bli apparaterna en stund och umgås. Minus för de trista spelplanen. Plus för roliga charadkort.
Vi som testade: En vuxen och två barn 9 och 11 år.
Tralalala-spelet (Alga)
Från 4 år.
Betyg: 3 av 5.
Tidsåtgång: Ca 25 minuter.
Passar bäst för: Sångläkan, och ännu hellre den som även gillar att hitta på egna sångtexter.
Fint upplägg där man kan välja att tävla eller bara spela för att sjunga. Går ut på att man med tärning ska gå fram till ett äpple som motsvarar ett djur. Därefter fortsätta och slå tills djuret når en scen där man ska avsluta med att sjunga en sång. Uppskattat av 7-åringen som gillade sångupplägget, men som efter flera omgångar konstaterade att ”det känns som att man bara ska gå runt och runt”.
Vi som testade: 2 vuxna och 2 barn, 7 och 4 år.
Lägg ägg! (Tactic)
Från 5 år.
Betyg: 2 av 5.
Tidsåtgång: Fem minuter per omgång.
Passar bäst för: Leksugna barn på kalas.
Utrustad med magnetisk svans (och näbb!) ska du hämta hela ägg och lägga dem i ditt eget bo. Utan att äggen knäcks. Låter kanske kul i teorin, och förväntningarna från i synnerhet den yngste speldeltagaren var höga. Men i praktiken kändes spelet mest lite fånigt att spela hemma i vardagsrummet, och visade sig vara för trixigt för just den yngste. Däremot kan det säkert bli något av en hit på uppspeedade barnkalas – i alla fall om barnen är över sju år.
Vi som testade: En vuxen och två barn, 8 och 4 år.
Maktkampen - ett manipulativt sällskapsspel (Tactic)
Från 18 år.
Betyg: 2 av 5
Passar bäst för: De som vill utveckla sin manipulativa förmåga. Åldersgränsen känns adekvat.
Det här är ett lite krångligt, rörigt och intellektuellt spel. Du får olika utmaningar och uppdrag via kort som du antingen fått utdelat eller drar från en hög. I princip går det ut på att manipulera dina medspelare utan att de märker det (till exempel att få någon att säga ett visst ord). Om de avslöjar manipulationen får de poäng istället. Många av uppdragen tar tid att förstå, spelet går trögt inledningsvis. Dessutom blir vi som spelar mer asociala än vi vanligtvis är - för att undvika att ge andra spelare poäng. Ungdomsgänget tycker att spelet fungerar bäst som bakgrund för något annat bordsspel och som snackstart om mänskliga beteenden. Vi i nästa generation tycker inte att det inte var tillräckligt kul för att vara värt mödan.
Vi som testade: Fem vuxna: 60, 60, 21, 23 och 25 år.
#opassande (Kylskåpspoesi)
Från 16 år.
Betyg: 2 av 5
Tidsåtgång: 20 minuter
Passar bäst för: Kompisgänget
I det här så kallade partyspelet handlar det om att komplettera ofärdiga meningar med gärna lustiga ord, och på så sätt få dina medspelare att skratta högt. Idén känner man igen sedan tidigare, och visst bjuds det på en del fniss. Men när spelmakarna uppmanar en att också ladda upp kvällens mest underhållande meningar med hashtag #opassande på Instagram avstår samtliga deltagare. Så skoj var det tydligen inte.
Vi som testade: Fyra vuxna.
Sten sax påse (Kylskåpspoesi)
Från 16 år.
Betyg: 2 av 5
Tidsåtgång: Bestäms innan spelet börjar.
Passar bäst för: Nog roligast för 9-13-åringar, men det behövs en vuxen som förklarar reglerna.
Vi har ofta spelat sten, sax, påse med händerna. Ett perfekt spel på bussen eller i väntrummet när barnen är små. Som bordsspel känns det krystat, som att utgivaren velat slå mynt av ett redan väl fungerande spel. Det är onödigt komplicerat och helt enkelt inte lika roligt. Barnen spelade själva och fastän de inte längre är små var det klurigt att förstå reglerna. Det kändes tråkigt och enformigt. Med ojämnt antal spelare blir det dessutom en lååång väntan. Vi fortsätter spela med händerna.
Vi som testade: Tre personer 13-16 år.
”Vem sa så?” (Alga)
Från 14 år.
Betyg: 1 av 5.
Tidsåtgång: Cirka en timme.
Passar bäst för: Ingen
Det hade kunnat bli en dröm för varje nördig besserwisser - vi är många som vill glänsa med onödiga kunskaper om vad Churchill och Madonna egentligen har sagt. Men all eventuell substans drunknar i mystisk regelakrobatik och rena dumheter, i ett spel som har noll förtroende för sin publik. Ett tips vore att dra in upplagan och återkomma med ett renodlat citatspel med kategorier av typen "film/tv", "historia" och "grodor". Nördkärlek utlovas.
Vi som testade: Kvinna 35 år, och man, 41 år.