Stort urval av små rätter

Krogpatrullen trivs alltjämt med att plocka fritt av Oasias stora ­smårättsmeny.

Asiatiskt. Oasia har något för de flesta, med omfångsrik meny och gott om bra alternativ för den som inte äter kött. ?Foto: Fredrik Johansson

Asiatiskt. Oasia har något för de flesta, med omfångsrik meny och gott om bra alternativ för den som inte äter kött. ?Foto: Fredrik Johansson

Foto: Fredrik Johansson

Recension2014-11-14 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oasia har mejslat ut en trevlig nisch i krog-Uppsala med sitt smårättsupplägg med lekfull asiatisk touch. Efter att man med viss vånda – urvalet är stort – valt de rätter man vill ha kommer allt in på en bambu­bricka. Charmigt, och därtill praktiskt.

Oasias programförklaring är att man gör sin egen tolkning av dim sum, en lättare kinesisk måltid – ofta bestående av olika knyten (dumplings). Menyn har delats in i fem olika sektioner: jord, hav, trädgård, dumplings och desserter. ­Huruvida det ska bli en lättare eller maffigare måltid bestämmer ­således humöret och plånboken i förmodat samförstånd.

Patrullen har huggit in på det mesta och har bara gott att säga om den långkokta griskinden med kimchipannkaka och äpple- och kålrabbicoleslaw (65 kronor). Det låter ambitiöst och gott – och är det. Köttet på minipannkakan är lent och mört och det syrliga äpplet gör det till en härligt mumsig munsbit. Den halstrade pilgrimsmusslan med edamamepuré och gul curry (65 kronor) är en elegant och smakrik rätt. En mustig currysås och en mildare bönpuré kompletterar den fint ­halstrade, naturligt söta musslan utan att ta över för mycket.

Även tonfiskbitarna med ponzu, rädisor och wasabiolja (75 kronor) är en schyst rätt. Mycket nätt, bara tre små fiskbitar, som slinker ned fort men med fint wasabi-bett till och en sötsyrlig sås. Priset kan emellertid kanske diskuteras. Soft shell-krabban (65 kronor) faller också delar av patrullen i smaken. Bästa tacon i stan – krabban serveras i ett mjukt bröd – tycker några, andra finner den srirachaförstärkta blandningen lite väl stark.

På dumplingsfronten är det gott ställt. I synnerhet siu mai-dumplings med fläsk och vitkål (65 kronor) får tummen upp: öppna dumplings med riklig, mild fyllning som man kan balansera med den medföljande chilipastan.

Men även solen har som bekant sina fläckar. Blandningen sjögräs, svart öronsallad med vin­ägerdressing (49 kronor) är lite av ett ­bottennapp som får oss att mulna en smula. Sjögräset har en unken ton som inte känns okej och avsaknad av sälta, kryddor och smakdjup är påtaglig. ­Rätten krabba, lime, chili och betelblad (69 kronor) är heller knappt godkänd med sitt besinningslöst finhackade krabbkött och anmärkningsvärda avsaknad av syra, i stället tar sötman över och det hela blir väl jolmigt.

Efterrätterna är små, söta och ganska påhittiga – och därtill med aptitlig prisnivå. Grillad ananas (55 kronor) med szechuansocker är en god avslutning där särskilt den medföljdande crème fraiche-sorbeten lyfter det hela. Den som gillar barnsliga desserter uppskattar nog saltad jordnötskaramell, popcorn, vaniljglass (59 kronor). Låt vara att den utlovade sältan i karamellsåsen gärna hade kunnat vara mer markant, men den söta desserten slinker ändå ner snabbare än det tar att tillaga en påse mikropopcorn.

Oasia har något för de flesta, med sin omfångsrika meny, gott om bra alternativ för den som inte äter kött samt fin service. Patrullen saknar kanske det lilla extra, de bråddjupa umami-bomberna (och möjligen en uppdatering av miljön som sett likadan ut länge nu), men överlag bjuder menyn på kul rätter som dessutom serveras på ett fint sätt, vilket borgar för en trevlig kväll vad man än ger sig på.

Snabbguide Oasia Drottninggatan 9 018-60 05 00 www.oasia.se

Passar för: Alla som gillar asiatisk mat.

Kök: Asiatiskt, fokus på plockrätter.

Prisnivå: Smårätter 35–75 kronor styck. Avsmakningsmeny sju rätter 385 kronor exklusive dryck.

Prisvärt: Ja, överlag. Några rätter klättrar lite högt med tanke på deras nätthet, men till exempel avsmakningsmenyn är klart prisvärd, liksom efterrätterna.

Övrigt: Inget fel på miljön med dess mörka trä. Men fräschören har falnat efter­som det sett i stort sett ­likadant ut sedan 2008.