"Ssäm är koreanska och betyder ”wrapped” och är för det asiatiska köket vad tacos är för oss i Sverige. Det hela är så simpelt som att du använder bladiga grönsaker (som salladsblad eller kål) som skal. Ett roligt, nyttigt och billigt alternativ på tacofredagen."
Ssäm med teriyakigrillad kyckling, ingefärsmajonnäs och syrad rödkål
(4 personer)
Ingredienser
Teriyakikyckling:
- 1 kg kycklinglårfilé
- 5 dl teriyakisås
- 1 knippe koriander
- ca 1,5 msk salt och svartpeppar
Sesam och ingefärsmajonnäs:
- 4 dl majonnäs (gör gärna egen)
- 5 msk svarta och vita sesamfrön
- 1 knippe salladslök (ca 50 g)
- 2,5 dl gari (inlagd ingefära)
- 2 msk japansk soja
Syrad rödkål:
- Ett fjärdedels huvud rödkål
- 5 lime (zest och juice)
- 0,5 dl olivolja
- 2 msk salt
- 2 tsk socker
Till servering:
- Limeklyftor
- koriander
- sesamfrön
- 8 huvudsalladsblad (alternativt gemsallad eller isbergssallad)
Gör så här:
Kycklingen:
Hacka koriandern grovt, blanda teriyakisås och koriander i en bunke. Blanda teriyakisåsen med kycklinglåren och låt dra i cirka 30 minuter. Ta upp kycklingen och grilla på medelhög värme, cirka 6 minuter på varje sida tills kycklingen är genomstekt. Salta och peppra efter smak.
Majonnäsen:
Rosta sesamfrön i en torr panna tills de blir gyllene. Strimla salladslöken och finhacka garin. Blanda allt med majonnäs och smaka av med soja.
Rödkålen:
Strimla rödkålen. Blanda med limezest, limejuice, olivolja, salt och socker. Låt dra i minst 30 min.
Servera ihop i salladsbladen tillsammans med limeklyftor, koriander och sesamfrön.