Ssäm med teriyakikyckling och tillbehör

Kristoffer Pettersson, Jay Fu.

Ssäm är lite som tacos, fast med blad runt istället för bröd.

Ssäm är lite som tacos, fast med blad runt istället för bröd.

Foto: Nina Leijonhufvud

Gästkocken2015-08-28 06:00

"Ssäm är koreanska och betyder ”wrapped” och är för det asiatiska köket vad tacos är för oss i Sverige. Det hela är så simpelt som att du använder bladiga grönsaker (som salladsblad eller kål) som skal. Ett roligt, nyttigt och billigt alternativ på tacofredagen."

Ssäm med teriyakigrillad kyckling, ingefärsmajonnäs och syrad rödkål

(4 personer)

Ingredienser

Teriyakikyckling:

  • 1 kg kycklinglårfilé
  • 5 dl teriyakisås
  • 1 knippe koriander
  • ca 1,5 msk salt och svartpeppar

Sesam och ingefärsmajonnäs:

  • 4 dl majonnäs (gör gärna egen)
  • 5 msk svarta och vita sesamfrön
  • 1 knippe salladslök (ca 50 g)
  • 2,5 dl gari (inlagd ingefära)
  • 2 msk japansk soja

Syrad rödkål:

  • Ett fjärdedels huvud rödkål
  • 5 lime (zest och juice)
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk salt
  • 2 tsk socker

Till servering:

  • Limeklyftor
  • koriander
  • sesamfrön
  • 8 huvudsalladsblad (alternativt gemsallad eller isbergssallad)

Gör så här:

Kycklingen:

Hacka koriandern grovt, blanda teriyakisås och koriander i en bunke. Blanda teriyakisåsen med kycklinglåren och låt dra i cirka 30 minuter. Ta upp kycklingen och grilla på medel­hög värme, cirka 6 minuter på varje sida tills kycklingen är genomstekt. Salta och peppra efter smak.

Majonnäsen:

Rosta sesamfrön i en torr panna tills de blir gyllene. Strimla salladslöken och finhacka garin. Blanda allt med majonnäs och smaka av med soja.

Rödkålen:

Strimla rödkålen. Blanda med limezest, limejuice, olivolja, salt och socker. Låt dra i minst 30 min.

Servera ihop i salladsbladen tillsammans med lime­klyftor, koriander och sesamfrön.

Gästkocken

Kristoffer Pettersson

Gör: Kökschef på Jay Fu

Ålder: 29 år

Bor: Höganäs

Favoritredskap i köket: Kniven, tråkigt men sant.

Det gör jag helst en perfekt helg: Spelar golf och dricker alldeles för mycket rödvin med min bättre hälft.

Det bästa med Uppsala är: Småstadslivet i den stora staden och hål 3 på Upsala GK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om