– Välkomna! Vi börjar med mimuppvärmning, säger teaterläraren Carin Anlér Fiske, tillika producent och skådespelare i Uppsalagruppen Tio fötter.
Barnen i Arkens stora sal i Uppsalastadsdelen Salabacke bollar två och två med imaginära bollar och gör diverse andra saker helt utan fysisk rekvisita. När de sålunda värmt upp fantasin kliver några av dem upp på scenen för att gestalta Malalas familj, en helt vanlig morgon någonstans i Pakistan. Till frukost får de bönor och Malalas mamma ska också gå till skolan tillsammans med sina barn, för det har hon nämligen inte gjort när hon var liten flicka. Tio fötter-skådespelaren Joakim Thelin läser ur boken, men barnen har också repliker. Den som drar upp sin hijab, den vita sjalcape alla barnen har över axlarna, får tillfälligt vara Malala på scenen. Det finns alltså tretton olika titelrollsinnehavare och de byts av ibland.
– Projektet inleddes när vi spelade Pjäsen ”Robins lillasyster” ute i klasserna. Det blev många diskussioner under de cirka 150 workshops vi höll i anknytning till föreställningen om jämställdhet och demokrati, berättar Carin Anlér Fiske.
– Jag tyckte att det kunde passa bra att vi spelar något på Malaladagen 10 november och därför tog vi hennes egen bok som utgångspunkt för vår föreställning.
Teatergruppen består av tretton barn från fem skolor i Uppsala, Johannesbäcksskolan, Pilskolan, Almtunaskolan, Imanskolan och Årstaskolan.
– Vi fortsätter demokratidiskussionerna medan vi ”leker teater” och pratar runt frågor som varför får inte alla barn gå i skolan? Och vad kan det betyda för ett lands bruttonationalprodukt när man höjer landets utbildningsnivå för alla – även flickor?
Barnen i teatergruppen är upprymda när de tar en kort paus i repetitionerna. Axel Lagerberg säger att han har ett stort mål med att vara med och det är att lära sig så mycket som möjligt.
– Jag är med för att jag bryr mig om människor och för att det är kul med teater, säger Annelie Espinoza.
– Det är roligt att träffa barn från andra stadsdelar också. Vi kände inte varann när vi började, berättar Theresia Arnhorn.
Premiärnerverna är redan i svängning.
– Det känns lite nervöst att våra klasskamrater och andra ska komma och titta. Tänk om vi säger fel eller gör något som de tycker är dumt på scenen, säger barnen nästan i munnen på varandra.
Premiären är torsdag 10 november i Arken, för barnens klasskamrater på dagen och lite senare en offentlig föreställning.