I samband med att Jimmy Wilhelmsson fick reda på att han skulle bli pappa för första gången fick han ett sug efter att återbesöka det han själv växte upp med under sjuttio och åttiotalet. Någonstans där såddes också fröet till boken Generation 64, som kommer ut i slutet av månaden.
Han lade nämligen märke till att personer som var i hans ålder och situation, det vill säga runt 40 år och jobbade inom olika teknik- och innovationssäten, nästan alltid startat sitt datorintresse på samma sätt: med hemdatorn Commodore 64.
– De såg redan då att datorn var mer än bara en ordbehandlare och intresserade sig i stället för programmeringen bakom och vad en datorn skulle kunna göra, säger Jimmy Wilhelmsson.
”Generation 64” utgår från 30 personer och hur Commodore 64 förändrade deras liv. Jimmy Wilhelmsson säger att den inte är tänkt att vara vetenskaplig på något sätt men han vill ändå visa vilken påverkan Commodore 64 haft.
Förutom att vara världens mest sålda hemdator beskriver han Commodore 64 som världens första sociala dator. Detta eftersom en gemenskap uppstod kring den, där folk började programmera och dela mjukvara med varandra.
En stor del av det var att användarna piratkopierade eller ”knäckte”, som det kallades, spelkassetter och spred dem mellan varandra. Inte just för att de ville spela många spel utan för att det roliga låg i utmaningen att samlas i grupper och knäcka dem. En del skrev till exempel om koden i spelen för att lägga in sitt eget signum eller namn som sedan spreds vidare.
– Vilket förstås är lite kontroversiellt eftersom det betyder att det mycket väl kan vara piratkulturen som varit med och fött en stor del av teknik och spelsverige, säger Jimmy Wilhelmsson.
Vad har människor för nytta av Commodore 64 i dag?
– Det är väl inget man tar upp och spelar i dag men det är en viktig känsla av historia. Om inte annat kan spelintresserade genom konsolen se att deras egna föräldrar också satt uppe på kvällarna och spelade. Föräldrar i sin tur tyckte då att de slängde bort sina liv, inte att de födde it-Sverige.