1. "Saul's son"

Drama. Debuterande rumänska regissören László Nemes skildrar Sauls ohyggliga tillvaro i ett koncentrationsläger som om kameran satt på hans axel. Som åskådare känns det som att man är på plats i hans helvete. Filmen marknadsfördes som thriller, men skräcken i den har en helt annan dimension. Årets starkaste filmupplevelse som etsar sig fast i minnet.

2. "Min pappa Toni Erdman"

Artikelbild

| 1. "Saul's Son"

Drama/komedi. Så kantigt och absurt det kan bli när en ovanligt skojfrisk pappa försöker nå sin hippa och olyckliga dotter som är i full gång med karriär och storstadssingelliv. Årets mest originella komedi och säkert den längsta också. Till och med berättartempot är i en helt egen klass. Men filmen är ständigt överraskande och utmanande samt berörande.

3. "Suffragette"

Drama. Filmens strålande ensemble med Carey Mulligan i spetsen sprider ljus över en tämligen bortglömd del av den europeiska rösträttskampen, suffragettrörelsen i England. Den är en gedigen hyllning till en rörelse för mänskliga rättigheter i början av 1900-talet. Så nära i tid och rum. Men ställer också frågor om när och hur det är berättigat med våld för att förändra usla livsvillkor.

Läs kulturredaktionens årsbästalistor: Filmredaktör Björn G Stenberg, Susanne Sigroth-Lambe, Karin Svensson, Elin Dahlman och Karolina Bergström.