Ryska toner på trettondagen

Det har återigen blivit dags för Uppsala Vokalensemble att hylla den ryska julmusiken. Imorgon, tisdag ges ”Rysk jul” i Uppsala Domkyrka.

Foto: Oscar Segerström

Kultur och Nöje2015-01-05 08:02

– Traditionen började med körens förra dirigent, Maria Goundorina som i dag leder Allmänna sången. Hon föddes i Sovjetunionen och firade därför inte jul sina första 25 år i livet. Trettondagskonserten "Rysk Jul" var på sätt och vis hennes sätt att äntligen hylla och fira den ryska julen, berättar Sofia Ågren som är körens dirigent i dag.

1918 förbjöds det ryska julfirandet av sovjetiska makthavare, och tilläts inte igen förrän 1935. Därför har i stället nyår blivit den stora helgdagen i Ryssland och det är då Ded Moroz, eller Fader Frost, och hans dotter Snergurotja, Snöflickan, kommer med presenter till barnen. Först ett par år efter Sovjets fall, 1991, blev julen en statlig helgdag. Eftersom den ryskortodoxa kyrkan går efter den julianska kalendern firas dock julen samtidigt som vår trettondag. För sjätte året ger nu Uppsala Vokalensemble konserten ”Rysk jul”, för att uppmärksamma den undanskuffade högtiden.

– När det gäller musiken är konsertprogrameet väldigt varierat men det finns några karaktärsdrag, som de låga baslägena och en mer framträdande altstämma. Det är snabba skiften mellan ljust och mörkt, starkt och svagt. Den ryska julmusiken har en stor färgpalett, säger Sofia Ågren.

Själv har hon ingen koppling till Ryssland men har i och med att hon fört traditionen vidare börjat lära sig lite kyrkoslaviska, som är det liturgiska språket inom den ryskortodoxa kyrkan. Uppsala Vokalensemble framträder varje år med musik av Larin och Bortnjanskij men tar också in nya sånger. I år framförs bland annat musik av Schnittke och Gretschaninoff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!