POP & ROCK Elvis Presley Birthday Party

Katalin

6/1 Att fira Elvis Presley på Katalin har blivit en tradition. Förra året fanns det inte en ledig stol på hela stället. Egentligen är det först 8 januari som Elvis skulle ha firat sin 83-årsdag, men en lördag lämpar sig alltid bättre för en fördelsedagsfest än en måndag. Husbandet Kent Wennman Rockabilly Kvartett, som alltså leds av Kent Wennman, Uppsalas mest kunniga Elvis-kännare, är festkvällen till ära utökat med piano, orgel och pedal steel guitar. Bandet ackompanjerar Mjölbys stolthet Lisa Lystam och den skönsjungande amerikanen Travis Green, som tillsammans med Kent Wennman är kvällens vokalister.

Artikelbild

Lustans Lakejer några år innan genombrottet med "En plats i solen" som de i år firar med en turné.

Vasas Flora och Fauna

Konserthuset

19/1 Pop på finlandssvenska från Österbotten i Finland när den är som bäst. Tidigare i år följde Vasas Flora och Fauna upp den fulländade debuten "Släkt med Lotta Svärd" med skivan "Veneziansk afton" (en slags österbottnisk sensommarfest där man skjuter fyrverkerier och dricker sprit och tar avsked av sommaren). Nya skivan är även den fulländad, fast på sitt eget sätt. Texterna är fortfarande lika sorliga, underfundiga och bitterljuva som på debuten. Musiken däremot, som på första skivan var avskalad och bakåtblickande, har nu vuxit sig större.

Lustans Lakejer

Katalin

20/1 "En plats i solen" är inte bara namnet på en helt okej skiva av Kent – Lustans Lakejer gav ut en skiva med samma namn redan när Jocke Berg och resten av grabbarna i det som skulle bli Kent fortfarande var smågrabbar. "En plats i solen" blev Lustans Lakejers definitiva genombrott. Nu ska bandet ut på en turné för att fira skivans 35-årsjubileum. Johan Kinde och resten av lakejerna var pionjärer när det gällde synthpop à la new wave och new romantic på svenska. Jag väljer Lustans Lakejers "En plats i solen" framför Kents skiva med samma namn vilken dag som helst.

Roll the Dice + Klara Lewis

Konserthuset

25/1 Roll the Dice är en duo från Stockholm bestående av Peder Mannerfelt och Malcolm Pardon. Med sin gemensamma passion för synthesizers, filmiska stämningar och experimentell elektronika skapar de en brutal men samtidigt finstämd ljudbild. Tänker du ta en promenad genom Boländerna en dimmig och kall midvinternatt? Då lämpar det sig väl att ha Roll the Dice i lurarna. Den dystopiska och postapokalyptiska känslan infinner sig på stört. Uppträder gör även Uppsalabördiga Klara Lewis som har tagit den internationella elektronikascenen med storm.