Frilansjournalisten och författaren Joakim Medin har länge följt den politiska utvecklingen i Ungern. I förra veckan släpptes hans reportagebok ”Orbánistan – Rädsla och avsky i det illeberala Ungern”. Där tecknas en bild av en politiker och ett parti som målmedvetet skapat en ny lojal samhällselit och där grundläggande demokratiska funktioner försvagats. Enligt Joakim Medin har 600 000 ungrare lämnat landet under Orbáns styre sedan 2010.
– Jag vill ge en bakgrund till Viktor Orbáns styre i dag. Fokus ligger på tiden efter flyktingkrisen 2015, men för att ge en mer heltäckande bild så har jag gått tillbaka flera decennier till Orbáns politiska ungdom. Många av dem jag pratat med stod länge vid hans sida men är nu mycket kritiska till utvecklingen i Ungern, säger Joakim Medin.
Viktor Orbán började sin politiska karriär i kommunistpartiets ungdomsförbund. Enligt Joakim Medin var Orbán knappast övertygad kommunist utan såg posten i förbundet som ett smart karriärdrag. 1990 blev han parlamentsledamot för Fidesz som då var ett liberalt ungdomsparti. 1993 blev han partiledare, en post han innehaft sedan dess med undantag för perioden 2000–2003.
– Alla som jag talat med vittnar om att Orbán i början på 90-talet var en äkta och övertygad liberal. Men efter bara några blev både han och partiet mer konservativt och nationalistiskt. Sedan några år kan Orbán kategoriseras som högerradikal och är nu tydlig med att han vill demontera den liberala demokratin, säger Joakim Medin.
Från liberal till illiberal och högerextrem, hur är det möjligt?
– Det är en av de saker som debatteras i Ungern just nu. Är Orbán en pragmatiker och opportunist som känner av hur vindarna blåser? Eller har han en grandios ideologisk plan för Ungern? Det råder väldigt delade meningar om det, säger Joakim Medin, som för sin del ser tecken på att Orbán i flera frågor följer en ideologisk kompass.
Medin påpekar att Orbán var den första europeiska ledare som satte likhetstecken mellan migrationen till Europa och terror efter Charlie Hedbo-attentatet i Paris 2015. Han var också först med att införa en extrem flyktingpolitik när de uppmärksammade stängslen byggdes för att hindra migranter från att ta sig in i landet.
– Här har Orbán visat vägen för andra länder och högerradikala partier som Sverigedemokraterna, som ser Ungern som ett stort föredöme, säger Joakim Medin.
Parlamentsvalet i Ungern i april blev ännu en stor framgång för Fidesz som fick så kallad supermajoritet och nu kan göra ändringar i grundlagen. Utvecklingen på senare år och det stora stödet i parlamentet gör att Joakim Medin är pessimistisk inför framtiden.
– Många oppositionella har gett upp och lämnar nu landet. Allt tyder på att Orbán kommer att stärka sin maktställning ytterligare.
Som UNT tidigare rapporterat stördes presentationen av Joakim Medins nya bok vid förra veckans releaseevent på Folkoperan i Stockholm. Péter Györi, diplomat på ungerska ambassaden, och ett sällskap med Orbán-trogna ungrare boende i Sverige visade då tydligt sitt missnöje med Medins bok. Peter Györi anklagade Medin för att ge en helt felaktig bild av Ungern och vägrade lämna ifrån sig mikrofonen. Joakim Medin beskriver stämningen som obehaglig.
– Jag är egentligen inte förvånad. Det är så här den ungerska regeringen bemöter kritiska röster både inom landet och utomlands, säger Joakim Medin.