Scenkonst Sanna mina ord

13/1 För tredje gången samarbetar Uppsala stadsteater med Humana, ett företag inom ungdomsvård om en föreställning. Men denna gång är det nya ungdomar som ställer sig själva och sina berättelser på scenen, förmodligen lika berörande och utlämnande som sina föregångare. Precis som i de tidigare två föreställningarna är det Affe Ashkar och Patrik Patwa Baghdaserians som leder det konstnärliga arbetet.

Tartuffe

Artikelbild

| Trubbel. Mirja Turestedt, Magnus Roosman och Magnus Ehrner repeterar till "Tartuffe".

13/1 Regissören Staffan Valdemar Holm ska placera Molières 1600-talskomedi "Tartuffe" i ett välbärgat samtida hem, inte långt från ditt. I pjäsen bjuder Orgon hem den fromma, eller möjligen skenheliga tiggaren Tartuffe och det borgerliga familjelivet vänds upp och ner. I rollerna bland andra Uppsalabekantingen Magnus Roosman och Magnus Ehrner, samt Mirja Turestedt.

Nötknäpparen

19/1 Missade du förra ryska balettkompaniet som gästade Konserthuset i december med den klassiska baletten "Nötknäpparen"? Här kommer ett annat kompani, men likafullt ryskt, Russian Grand Ballet, med samma helaftonsbalett.

Den handlar om att på julafton får Marie en vacker nötknäppare som förvandlas till en prins. Han tar med sig Marie till ett förtrollande sagoland.

Gentlemannen

25/1 Att det är frågan om privatteaterunderhållning av gott märke kan man ana bara av att kolla in rollistan till denna musikalkomedi. Henrik Dorsin har titelrollen och Andreas T Olsson och Suzanne Reuter är också med. Temat för handlingen är kärlek och mord och det är förpackat med en del musik. "Gentlemannen" gjorde stor succé på Broadway förra året och vann fyra Tony Awards, bland annat för "Bästa musikal".

Åtta kvinnor

25/1 Ännu en musikalisk kriminalkomedi, men med en helt kvinnlig ensemble inleder säsongen på Klarascenen. Det är Sverigepremiär för scenuppsättningen, men själva stoffet har kunnat ses som film tidigare i regi av Frans Ozon och med Isabelle Huppert och Caterine Deneuve. Här är det Anna Novovic som regisserar och i rollerna finns bland andra Siw Malmkvist och Sharon Dyall.¨