– Att ha ett lyssnande öra mot omvärlden och fånga upp nya tendenser har alltid varit en del av gitarrfestivalens styrka. Därför är också de unga artisterna som medverkar i festivalen så viktiga, säger festivalchefen Klaus Pontvik.

Fast det hela har egentligen redan dragit igång, med utställningen som fotografen Patti Boyd har på Konserthuset, kallad "Georg Eric and Me. A personal Collection".

Även i år är bredden stor. Genrerna varierar mellan rock, jazz, tango, klassisk musik, fingerstyle och flamenco. Mest strängar för pengarna får man på invigningen onsdag 11 oktober då Sinfonity- The first Electric Guitar Orquestra inviger. En hel orkester med elgitarrer som lyfter klassiska mästerverk till nya tolkningar, från Bach till Holst, från Vivaldi till Manuel de Falla.

Bland de största namnendenna gång är fusionsgitarristen Frank Gambale.

– Jag känner mig hedrad att få vara med, säger han i ett pressmeddelande.

Även Los Angeles Guitar Quartet tillhör de internationella storheterna. De kommer att spela ett verk av en tidigare gäst här, Pat Metheny. Bland de som tar plats på scenen i Uppsala Konsert & Kongress vid årets festival finns nya stjärnskott som Dimitri Illarionov, redan en av de mest framstående solistprofilerna på den internationella klassiska gitarrscenen. Dessutom tolvårige Frano från Kroatien som de senaste åren turnerat i Europa med Tommy Emmanuel. Han medverkade på sin tioårsdag vid en konsert tillsammans med just Los Angeles Guitar Quartet.

Flamenco handlar om starka känslor. Förvånansvärt nog så är en uppmärksammad flamencoartister just nu svensk, gitarristen Robert ”Robi” Svärd.

Även om könsbalansen detta år är lite skev så finns det förstås kvinnliga medverkande. Noelia Moncada tar med sig tangon till Uppsala. Och två av tangovärldens framstående musiker, den unge gitarristen Leonardo Andersen, född och uppvuxen i Buenos Aires och den rosade basisten Juan Pablo Navarro.

mer latinskt blir det med Marco Pereira från Brasiliens klassiska gitarrister och kompositörer. Malmös stolthet Miriam Aida laddar sin musik med sol från Rio de Janerio, afro-brasilianska rytmer, influenser från reggae, jazz, pop och en dos svensk melankoli. Tillsammans hyllas den brasilianska musikskatten.

Kubanske tonsättaren, gitarristen och dirigenten LeoBrouwer har varit här förr. Dennagång har han med sig kroatiske lutenisten Edin Karamazov.

Även om det mesta som vanligt är centrerat runt sex strängar finns även ett antal andra programpunkter. Det pågår ett antal workshops där hugade kan möta sina favoriter och lära mer. Det blir ytterligare utställningar och skolföreställningar.